Son Dakika
18 Nisan 2024 Perşembe

Nilhan KIRDI sordu, Gökçen ENÇ yanıtladı

01 Mart 2013 Cuma, 22:09

Sayın Gökçen ÖZDOĞAN  ENÇ Antalya’nın, bölgenin en iyi haber sitesine hoş geldiniz. Siz aynı zamanda seçimler sonrasında konuk ettiğimiz ilk milletvekili röportaj konuğumuz oldunuz. Başarılı bir kadınsınız fark edildiniz. Siz, cesaret ve azminizle her kadının kolay kolay göze alamayacağı bir kulvarda yani siyasette milletvekili seçilerek Antalya’nın TBMM’ye gönderdiği 3.kadın vekil oldunuz, 12 Haziran seçimleri sonucunda TBMM de halkı temsil edecek olan 79 bayan milletvekilinden de biri oldunuz öncelikle tebrik ediyor, ve sizi tanımak, okurlarımıza tanıtmak  istiyoruz. Gökçen ENÇ kimdir?  bu başarı nedeniyle duygu ve düşünceleri nelerdir?

gokcenenc2

 

Gökçen ÖZDOĞAN ENÇ ; Hoşbulduk çok teşekkür ediyorum. Kadın temalı haber sitenizi, böyle bir gazeteyi kurma fikriniz ve de bunu başarıyla yapacağınıza olan inancımla ben de sizi tebrik ediyorum. Başarılı kadınları, toplumsal amaç edinmiş her oluşumu desteklemek görevimizdir.

1976 Bucak doğumluyum. Selçuk Üniv. Halkla İlişkiler Bölümünü bitirdim. Evliyim 9 yaşında bir kızım var. 7 yıldır AK Partideyim, son 3 yıldır Kadın Kolları Başkanlığını yürüttüm. Şanslıyım ki çok genç yaşta milletvekili seçildim, mutluyum. Başarımızın temelinde inancımız, kolektif olarak çok çalışmamız ve halkla bütünleşmemiz yatmaktadır. Bir kadın olarak, TBMM de kadının sesi ve soluğu olacağımı buradan herkese duyurmak istiyorum. Sadece Antalya nın değil tüm bölgenin kadın milletvekili olduğum için Akdeniz Bölgesi’nin.. 

Nilhan TURAN KIRDI; Sayın, ENÇ, Türkiye de, Kadın ve erkek nüfus oranına bakılacak olursa yüzdeler çok yakın ama meclisteki temsil sayılarında ciddi bir fark var. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde TBMM’de 48 olan kadın milletvekili sayısı, 12 Haziran seçimlerinde 79’a yükseldi. AKP de ise bu seçimlerde kadınları 46 kadın milletvekili temsil edecek. Ancak bu yükseliş yeterli değil, sizce kadınlar siyasette neden korkak? Biraz mücadeleci olan kadınlar ise seçilemeyecekleri sıradan aday gösterildikleri için başarı ipini göğüsleyemiyorlar. Siz AKP’nin yüksek oy potansiyeli ile 6.sıradan seçilerek şanslılardan oldunuz ve biz kadınlarında gururu oldunuz. Bu konuda neler söylersiniz?

Gökçen ÖZDOĞAN ENÇ; Ben ve arkadaşlarım 6.sırada olsam da seçileceğimi biliyorduk. Ak Partinin 6 milletvekilliğini Antalya dan rahatlıkla alacağına inanıyorduk çünkü bunu halk söylüyordu bizlere. Her gittiğimiz yerde halkın bizlere olan güveni ve ilgisinden anlıyorduk bunu zaten Antalya hiçbir zaman CHP nin kalesi de olmamıştır bunu özellikle belirtmek istiyorum.  Evet kadın milletvekili sayısının bu seçimlerde artmasına rağmen hala olması gerekenin çok altında bulunduğunu belirtmek gerek. Diğer partilerde kadınları seçilebilecekleri sıralardan aday yapmadılar. Ak Parti kadınlara da çok önem verdiğini kadın milletvekili sayısıyla da göstermiş oldu. Mecliste 46 kadın vekille birinci partiyiz. Başarımızda Kadın kollarının da büyük payı olmuştur buradan her birine teşekkürlerimi iletiyorum, aslında kadınlar siyasete çok ilgisiz de değil. Önümüzdeki seçimlerde kadın milletvekili sayısının artacağına inanıyorum. 

Nilhan TURAN KIRDI; Bir konuşmanızda, 12 Eylül anayasa değişikliği referandumu ile kadınların pozitif ayrımcılıkla ilgili pek çok haklara sahip olduğunu dile getirmiştiniz. Nedir bu haklar? Kadınların sorunları ile ilgili Antalya ve 19 ayrı ilçemize özel dosyalar hazırlayacaksınız ve STK’ larla işbirliği yapacak kadınların mecliste sesi ve soluğu olacaksınızı söylediniz. Bir kadın olarak ülkemizde ve bölgemizdeki başlıca sorunları siz nasıl sıralarsınız? 

Gökçen ÖZDOĞAN ENÇ; Evet pek çok pozitif hakka sahip olundu tabii.. Pek çok hakka kavuşabilme yolunun da açılışı oldu. Kadınların çözüm gerektiren çok sorunu var. Başta şiddet, işsizlik ve güvenlik sorunları bulunuyor. Bu yüzden eğitime önem veriyoruz, eğitimle ekonomik bağımsızlığa kavuşan kadının özgüveni yükseliyor. Gerçi eğitimi olan, özgüveni yüksek pek çok kadın da şiddet mağduru olabiliyor, aile ve çocukları adına katlananlar çok fazla bu duruma. Referandumda,

 ‘Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahip olacak. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlü olacak. Bu maksatla alınacak önlemler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacak. Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak önlemler eşitlik ilkesine aykırı sayılamayacak.’ Hükmü gereğince.. pozitif haklara kavuştular Sorun ve çözümler için dosya hazırlıklarımız ve gözlemlerimiz sürüyor.

Nilhan TURAN KIRDI; Kadınlarımız açısından bir başka büyük mesele, şiddet konusu… Bu ekonomik şiddet olduğu kadar fiziksel ve diğer şiddet türlerini de içeriyor.. Kadınlarımızın içinde bulunduğu meselelerin başında şiddet, istihdam ve güvenlik sorunları geliyor. Gün geçtikçe işsizlik çığ gibi büyüyor ve çalışan kadınlar açısından da gerek çalışma şartları gerekse ücretlendirmede büyük sıkıntılar yaşanıyor bu konularda neler söylersiniz?

Gökçen ÖZDOĞAN ENÇ; Doğru söylüyorsunuz. Kadınların başta şiddet, işsizlik ve güvenlik sorunları bulunuyor. Eğitime önem veriyoruz, eğitimle ekonomik bağımsızlığa kavuşan kadının özgüveni yükseliyor. Kadınlara şiddet sadece kaba kuvvetle, sözle değil, psikolojik şiddet de var, işyerinde mobbing yani iş yerinde çalışan kadına yıldırma ve bezdirmede şiddetin önemli bir türü günümüzde.

Nilhan TURAN KIRDI;Sayın Enç, Türkiye de 11 milyonun üzerinde engelli var. Engelli haklarıyla ilgili neler söylemek istersiniz. Antalya’da engelliler için bir yaşam köyünün bulunmaması yatılı bir merkezin olmaması çok üzücü. Meclise Şafak Pavey gibi bedensel bir engeli olan bayan milletvekilimiz de var. Etekle mecliste bulunma zorunluluğu, demir protez bacakla mecliste olması, bir bayan olarak neler düşünmenize neden oldu?

Gökçen ÖZDOĞAN ENÇ; Ülkemizde pek çok engelli var engellilere büyük olanak ve haklar tanındı hükümetimizin çalışmalarıyla ancak bunlar yeterli değil tabiî ki..Yeni dönemde yeni düzenleme ve çalışmalar bu hakların AB Standartlarına yakın ya da o seviyede olmasına olanak tanıyacak inş. Antalya da bu sorunla ilgili bir dosya hazırlamak isterim eskiden sevgi köyü diye bilinen madde bağımlısı gençlerin bir merkezi vardı oranın durumu hakında valilik ve ilgili birimlerle görüşmek gerek inş Antalya da böyle bir merkez spor ağırlıklı bir yaşam merkezimiz de olacaktır.  Bayan olarak Şafak hanımın durumuna tabiî ki üzüldüm ve ben de TBMM de pantolan serbestisi olmasını istiyorum. Bu konuda çalışmalar da yapılıyor zaten.

Nilhan TURAN KIRDI ;Siyaset günümüzde mütevazılık gerektiriyor. Köylüyle köylü, kentliyle kentli, yaşlıyla yaşlı, çocukla çocuk olması kısaca iletişim kanallarının insanlara açık olması gerekiyor. Siz de bu mütevazi yaklaşımınızla seçim sürecinde çok çalıştınız çalmadık kapı bırakmadınız ayrıca kadın kollarının ve hem cinslerinizin büyük katkılarını gördünüz ve şimdi omuzlarınıza önemli bir sorumluluk aldınız ve siz bir annesiniz de. İş ve özel hayatınızda başarı elde etme hırsınız da zaten hep vardı. Şimdi iki önemli görevi dengelemede nasıl bir yöntem izleyeceksiniz? Eşiniz bu konuda nasıl destek olacak?

Gökçen ÖZDOĞAN ENÇ; Eşim benim hep yanımda oldu, en büyük destekçim ve benim hayattaki en büyük kazancımdır Gürsel bey. Evimi Ankara  ya taşımayacağım sürekli gelip gideceğim haftanın üç günü TBMM’de dört günü Antalya da evimde olacağım. Şimdilik bu şekilde götürmeyi planladım. Siyaset kesinlikle mütevazilik gerektiriyor, havalara girdinizmi halkla bütünleşemiyor ve samimiyetten uzak kalıyorsunuz. Ben iyi bir gözlemciyim çevremi ve insanımı takip ediyorum bölgemin sorunlarını bilerek çözüm önerileri üretecek  ve sesi olacağım.

Nilhan TURAN KIRDI; Gökçen Enç in hobileri ve zevkleri nelerdir?

Gökçen ÖZDOĞAN ENÇ; Artık hobilere ve zevklere ayıracak pek zaman kalmadı. Ben de herkes gibi ailemle zaman geçirmeyi ve bir kadının yapmaktan zevk aldığı şeyleri çok seviyorum, en büyük zevkim ise kitaplar, alışveriş, tatil, müzik de sevdiklerim arasındadır.

Nilhan TURAN KIRDI; Size verdiğiniz samimi cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. Sonuçta siyasette kadın ve erkekteki ortak amaç daha iyi daha yaşanılabilir bir Türkiye’dir… Size fark yaratır, fark edilir  topluma ve ülkemize fayda sağlayan başarılar diliyorum. Mecliste sesimiz ve soluğumuz olacaksınız ve bizler sizi takip edeceğiz.

TEŞEKKÜRLER….

Gökçen ÖZDOĞAN ENÇ; Ben de davetinize çok teşekkür ediyorum. Söz verdiğim tüm konularda gerekeni yapmak için var gücümle çalışacağım. Tüm okurlara ve izleyenlere saygı ve sevgilerimi gönderiyorum. Haber sitenizi özellikle takip edeceğimi belirtmek istiyorum.

nilhankirdi@hotmail.com

bestkadin@gmail.com

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin