Son Dakika
19 Nisan 2024 Cuma

ANTALYA PAZARCILAR ODASI MI? YOL GEÇEN HANI MI?

20 Ağustos 2014 Çarşamba, 16:03

ANTALYA PAZARCILAR ODASI MI? YOL GEÇEN HANI MI?

Seçim tarihinde oda üyesi bile olmadıkları halde seçildikleri Antalya Semt Pazarcılar Odası’nın yönetim kuruluna giren bazı isimlerin, 5362 sayılı yasaya göre seçilme şartlarını taşımadığı için üyelikten düşürülmesi gerekirken görevlerine devam ettiği öne sürüldü

Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı İsmail Öz; beşinci kez girdiği oda başkanlığı seçimini bu kez eski ve yeni adaylar güçlerini birleştirince kaybetti. 23 Ocak 2014 tarihindeki bu seçim sonrasında Yusuf Öztürk başkan oldu. Yusuf Öztürk’ün yönetim kurulunda Muzaffer Şakar, Cihan Karataş, Sefa Pamuk, Yusuf Kocagöz Erdem, Adil Beştaş, Mustafa Sarıkaya, Yaşar Kılıç, Mehmet Sarıca, Ahmet Deniz ve Mehmet Yayan yer aldı.

Kavga ettiler

Denetim kurulunu Mustafa Çetinkaya, Bilal Kara, Necmettin Şimşek oluşturdu. Yönetim kurulu yedek üyeleri Şükran Deniz, Suphi Gümüştaş, Sadık Özgen, Rahmi Aykut, Erdal Dönmez, Mehmet Sekmen, Yusuf Okçu, Hasan Gülbudak, Erkan Şimşek, İrfan Arslan, Durmuş Akça’dan; denetim kurulu yedek üyeleri ise Ali Bucak, Osman Keleş, Eşref Ulu’dan oluştu. Bir devrin kapanmasından sonra da odada sular durulmadı. Yönetim kurulu üyeleri iddiaya göre birbirlerine girdi. Oda binası içerisinde yaşanan kavga basına yansıdı.

Bakanlığa bildirildi

İddia o ki yönetim kurulu üyeleri kendi aralarında ayrıştı. Oda yönetiminde bulunan bazı isimler ile idari kadrodaki bazı kişiler, iddiaya göre yönetimde çeşitli hatalar gördü ve bunu kabullenmek yerine ilgili bakanlığa bildirdi. Bunun üzerine odaya müfettiş gönderildi. Ayrıca savcılığa da çeşitli iddiaları içeren bir suç duyurusu yapıldığı da öğrenildi. İddiaya ilişkin olaylar zinciri aslında oda seçimlerinden iki ay kadar önce başladı. İddiaya göre olaylar zinciri şöyle başladı:

Oda üyelikleri yoktu

Eski başkan İsmail Öz döneminde, oda başkanlık seçimlerinden hemen önce, Antalya ili Kepez Kaymakamlığı Esnaf ve Tacir Ayrımı Mutabakat Komitesi’nin 12 Aralık 2013 tarihinde 30 kadar ismin Pazarcılar Odası’ndaki ‘oda üyelik kaydı’ silinerek Seyyar ve Sabit Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası başta olmak üzere çeşitli odalara gönderildi. Aynı zamanda bazıları seçim döneminde mevcut başkan İsmail Öz’ün rakibi olan başkan adayı Yusuf Öztürk’ün yönetim listesinde olan bu kişilerin sicil kaydı ise aktifti.

Kurula itiraz

Bazı isimler iddia o ki mutabakat komitesi kararına karşı çıkarak yasal süre olan 10 gün içinde asliye hukuk mahkemesinde dava açtı ancak kaybetti. 23 Ocak günü ise odanın başkanlık seçimi yapılacaktı. Başkan adayı Yusuf Öztürk’ün yönetim listesinde olan bu isimler bu kez Pazarcılar Odası seçimine girebilmek için ilgili Seçim Kurulu’na itiraz etti. Pazarcı olduklarını belgeledi. Seçim kurulu ilgili kararı sicil müdürlüğüne gönderdi. Müdürlük bu isimleri, oy kullanabileceklerin isimlerinin yer aldığı hazırun listelerinde yer alması için sisteme girdi.

Üyelik pasif sicil aktif

İlginç bir iddiaya göre bu kişilerin sicil kayıtları o dönem aktifti ama odaya üyelikleri silindiği için oda üyelik kayıtları halen pasifti. 23 Ocak’taki seçim sonrası yönetim 26 Ocak günü mazbatasını aldı. 27 Ocak günü yönetim kadrosu görev dağılımı yapıldı. Görev dağılımından hemen sonra 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’na göre yönetim kurulu üyelerinin bilgilerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki ESBİS adı verilen esnaf ve sanatkar bilgi işlem sistemine girilmesi gerekiyordu. Bu işlemi ise oda yönetimi kendisi gerçekleştirecekti.

ESBİS’e isim girilemedi

Bunun için ise tüm yönetim kurulu üyelerinin vergi sicil kayıtlarının esnaf sicil müdürlüğünde aktif olması, oda üyelik kayıtlarının aktif olması, en az iki yıldır oda üyesi bulunması şartı gerekiyor. Üyelerden bir tanesinin dahi üyeliğinde sorun olursa ESBİS işlemi yapılamıyor ve yönetim oluşturulamıyor. Ama başında da değindiğimiz gibi iddiaya göre yeni yönetim, yönetim kurulu isimlerini göreve gelir gelmez ESBİS’e giremedi. Çünkü eski başkan İsmail Öz döneminde, bu isimlerin üyelik kayıtları odadan silinmişti.

Kayıtları silindi

Oda başkanlık seçimlerinden hemen önce yapılan bu işlemle, Antalya ili Kepez Kaymakamlığı Esnaf ve Tacir Ayrımı Mutabakat Komitesi’nin 12 Aralık 2013 tarihinde verdiği kararla, 30 kadar ismin Pazarcılar Odası’ndaki ‘oda üyelik kaydı’ silinerek Seyyar ve Sabit Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası başta olmak üzere çeşitli odalara gönderildi. Pazarcılar Odası üyelik kaydı pasif duruma düşen bu kişilerin sicil kaydı ise aktifti. Esnaf odası üyelik kaydı silinen bu isimlerden Mustafa Sarıkaya ve Yusuf Kocagöz Erdem ise oda seçimlerinde yeni başkan Yusuf Öztürk’ün listesinden yönetim kurulu üyesi oldu ve kayıtları o esnada Seyyar ve Sabit Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası’nda yer aldı.

Hem muhtar hem oda yöneticisi

23 Ocak günü odanın yönetimine seçilen Mehmet Yayan’ın ise 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Muratpaşa ilçesi Güzelbağ Mahallesi Muhtarı seçildiği halde yönetimden istifa etmediği ileri sürülüyor. Bu iddiayı ortaya atanlar, Yüksek Seçim Kurulu’nun 429 sayılı kararına atıfta bulunarak, ‘kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu’ olan esnaf odasının yönetiminde olan isimlerin, yerel veya genel seçimlerde aday olup seçildikleri takdirde yasal zorunluluk nedeniyle odadaki görevlerinden ayrılmaları gerektiğini ileri sürdü.

TESK’e başvuru

Mehmet Yayan’ın seçildiği tarihte vergi kaydı bulunmadığı, 31 Aralık 2009’dan bu yana faaliyetinin bulunmadığı, bu nedenle oda yönetim kurulu üyeliğinin son bulması gerektiği de bir başka iddia olarak ortaya atılıyor. Yayan’ın ise geriye dönük vergi kaydı yaptırdığı ise iddialar arasında. Nihayetinde seçildikleri odaya kayıtlı olmadığı veyahut vergi kaydı kapalı olduğu için esnaf sicilde mesleki durumları pasif olan isimler, yasal zorunluluk olan ESBİS’e yönetim listesini girme işlemini gerçekleştiremedi.

Komite kararı uygun

Oda ve yönetim kurulu üyeliklerinin düşmemesi ve devam etmesi için bu sorunlu isimler adına TESK’e başvuruldu. Başvuru da Mustafa Sarıkaya, Yusuf Kocagöz Erdem, Hamza Sinan ve Ramis Can Çavuş’un oda ve/veya yönetim kurulu üyeliklerinin devam etmesi istendi. TESK ise yazıyı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Oda ve/veya yönetim kurulu üyeliklerinin devamına ilişkin yazıyı inceleyen bakanlık, 9 ve 11 Nisan 2014’te Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu olan TESK’e birer yazı gönderdi.

Bakanlık talebi reddetti

Bakan adına daire başkanı İlhan Polat imzalı bu cevabi yazıda; 12 Aralık 2013’te Antalya Kepez Kaymakamlığı Esnaf ve Tacir Ayrımı Mutabakat Komitesi’nin Antalya Semt Pazarcılar Odası’ndan kaydını sildiği kişilerle ilgili aldığı kararın, 5362 sayılı yasanın 64 ve 50’nci maddelerine göre uygun olduğu, mutabakat komitesi kararı ve kanun maddeleri doğrultusunda işlem yapılması gerektiği bildirildi.

Odanın ESBİS’e giriş yetkisi var

Bunun ardından iddiaya göre odaya kayıtlı olmadığı veya vergi kaydı kapalı olan bu kişilerin oda üyelikleri pasif olan durumları, ESBİS’e girmeye yetkili Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Müdürlüğü’nde, bir işlem yapmak ve çeşitli kimlik bilgilerinin girilmesi için bir süreliğine pasiften aktife çevrildi. ESBİS’e Pazarcılar Odası yönetiminden bir isminde odaya ait bilgisayarlardan şifre ve isimle girme yetkisi bulunuyordu.

Birileri rahatsız oldu

Sanki vergi kaydı açıkmış veyahut oda üyesiymiş gibi oda üyelikleri bir işlem için bir süreliğine pasiften aktife çevrilen bu isimlerin ESBİS’e kayıt işlemleri o esnada biri ya da birilerince gerçekleştirildi. Sicil müdürlüğü pasiften aktife aldığı üyelerin işlemini tamamlayıp durumlarını tekrar pasif yapsa da bu kişilerin kayıtlarının ESBİS’e yapılmış olması birilerini rahatsız etti. Bu durumdan rahatsız olan oda yönetiminde bulunan bazı isimler ile idari kadrodaki bazı kişiler, edinilen bilgiye göre olay fısıltı gazetesi aracılığı ile yayılmaya başlayınca durumu hemen bakanlığa bildirdi.

Üyesi olmadıkları odada yöneticilik

Yapılan şikayetlerde oda yönetiminde yönetim kurulu yetkisinin kötüye kullanıldığı, giriş yetkisi olan biri ya da birilerince ESBİS’e giriş yapılarak, oda üyeliği pasif durumda olan yönetim kurulu üyesi sıfatındaki kişilerin ESBİS kaydı yapıldığı, böylece bu kişilerin üyesi dahi olmadıkları odaya yönetim kurulu üyesi yapıldığı, üyeliklerinin düşürülmesi gerektiği bildirildiği öğrenildi. Gerekçesiz ve hukuka aykırı işlem tesis edildiği ileri sürdü. Şikayetler üzerine Bakanlık müfettişi olaya el koydu. 4 aydır soruşturmayı sürdüren müfettişin odayı incelediği öğrenildi.

Sonradan üye oldular

Bu zaman zarfında Mustafa Sarıkaya, Yusuf Kocagöz Erdem ve Mehmet Yayan ise üyesi bile olmadıkları odanın yönetiminde bulunmaya devam etti. Bu isimlerle birlikte bazı üyeler, ardından mutabakat komitesinin verdiği karara itiraz etti. Daha önce bu isimlerden Sarıkaya ve Erdem’in üyeliklerini düşüren aynı komite, 17 Haziran 2014 tarihli kararıyla bu kez de bir çok isimle birlikte yine bu isimlerin Pazarcılar Odası’na üyeliğinin geçişini kabul etti.

Böylece komite, önce oda üyelik kayıtlarını düşürerek oda üyeliğini pasif yaptı, ikinci kararında ise bu kişilere kayıtlarını iade etti ve oda üyelik kayıtlarını aktif yaptı.

İkinci mutabakat

Komite ilk verdiği kayıt silme kararından sonra üyeliği düşen kişilerin yapılan itiraz sonrası verdiği ikinci kararında, bakanlığın kararını da uygulamadı. Zira bakanlık; komitenin ilk verdiği kararla ilgili yapılan itirazı ‘mutabakat kararı uygundur’ diyerek reddetmişti. Ancak bu kez de yönetim kurulundaki isimlerin, tekrar bulundukları odaya kayıt edilmiş olsalar da seçilme şartlarını kaybettikleri ileri sürüldü. Bu kişilerin oda yöneticisi olamayacakları ve görevlerinden alınmaları gerektiği iddia edildi.

Huzur hakkı sorunu

Çünkü 5362 sayılı yasanın 7-8-50’nci maddeleri ve ayrıca Gümrük ve Sanayi Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü’nün Antalya Semt Pazarcılar Odası’na 6 Eylül 2013 günü yazdığı 35200978-429 sayılı ‘organ üyeleri’ hakkındaki yazısına istinaden bu kişilerin düşen oda üyeliklerini tekrar kazansalar dahi, oda yönetim kurulu üyeliklerinin kendiliğinden düşmesi gerektiği, bu nedenle yönetimin aldığı kararların geçersiz olduğu, yetkisiz kişilerin karar aldığı, yetkisiz yetkililer olduğu, bu kişilerin huzur hakkı almaması gerektiği öne sürüldü.

Üyeliği kendinden bitiyor

5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 7-8-50’nci maddelerine göre oda yönetimine seçilme şartları arasında, ‘en az iki yıldır odaya kayıtlı bulunmak’, ‘halen çalışıyor’ bulunmak gerekiyor. Seçilme şartlarının bir veya bir kaçını taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile bu şartlardan en az birini görev süreleri içinde kaybedenlerin üyelikleri de kendiliğinden sona eriyor.

Fırtına kopabilir

İddialara göre seçildiği tarihte ‘seçildiği odaya’ üye olmayan, yine seçildiği tarihte ‘halen çalışmadığı için’ vergi kaydı kapalı bulunan, muhtar olduğu halde 2839 sayılı yasanın 18’inci maddesine ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına rağmen yönetimden istifa etmeyen, Manavgat’ta ikamet etmesine rağmen Manavgat Pazarcılar Odası yerine Antalya Semt Pazarcılar Odası yönetiminde yer alan, en az 2 yıllık üye olma şartını taşımayan, vergi dairesi meslek kodları olan NACE kodları yanlış olan isimlerle ilgili müfettiş soruşturması geçiren odanın yönetim kademesinde yakın zamanda büyük fırtınalar kopacağı tahmin ediliyor.

Açıklama yok

Konuyla ilgili sicil Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Müdürlüğü, yaptıkları iş ve işlemin hukuka uygun olduğunu belirtti. Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı Yusuf Öztürk ise konuyla ilgili bir açıklama yapmayı uygun görmedi. İddialara ilişkin açıklama isteme taleplerimize cevap dahi vermedi. Ancak bu iddiaların Semt Pazarcılar Odası’nın üyeliği düşürülmüş, oda üyeliği pasif durumdayken kısa süreliğine aktif yapılıp ESBİS giriş kaydı yapılan yöneticilerini, ESBİS’e giriş yetkisi olan oda çalışanlarının başlarını ağrıtacağı tahmin ediliyor.

Etiketler: PAZARCILAR ODASI

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin