Son Dakika
20 Nisan 2024 Cumartesi

Antalya’da THK Dornier Batığı 2.Yıl Kutlaması

27 Haziran 2014 Cuma, 21:14

THK Dornier Batığı 2.Yıl Kutlaması

28 Haziran 2014 Cumartesi günü sabah saat 08.00’de Ramada otelde buluşarak THK Dornier Batığı’na dalış yapılacaktır.

Dalışı takiben yaklaşık 10.00’da mütevazi bir tören ile tüm katılımcılara gün hatırası olarak “Katılım Belgesi” verilecektir. Kutlama töreni Ramada otelin vereceği kokteyl ile sona erecektir.
Organizasyona tüm THK Antalya Şubesi Yönetim, Denetim ve İstişare kurulu üyeleri ile 2012 yılında ki bu faaliyete katkı koyan kişi, kurum ve kuruluşlar davet edilmiştir.
images
Bu projenin amacı

Akdeniz’de yanlış avlanmanın da etkisi ile balık ve deniz canlıları gibi birçok biyolojik türlerin azaldığı ve kendilerine konaklayacak, gizlenecek ve üreyecek ortamlar bulamadıkları Antalya sahil bandında, balık ve deniz canlılarının bu ihtiyaçlarını karşılamak için ömrünü tamamlamış Dornier tipi kal olmuş bir uçağımızı denize bırakarak (batırarak), bu canlılara yapay yaşam ortamı oluşturmaktı. Daha önce Kaş’ta başlatılan çalışmanın bir benzerini Antalya’da başlatarak, oluşacak bu canlı ortam ile sualtı sporlarına olan ilginin artmasını ve dalgıç turizmini geliştirmesini, bu sayede Antalya’da alternatif bir turizm alanı yaratmayı planladık.

Projenin Tarihçesi
THK Ankara Etimesgut depolarında hurda olarak bekleyen Dornier uçağı Antalya’ya getirtilerek, Çelebi Marinada montesi ve dalış öncesi hazırlıkları tamamlandı. Antalya ili Kaleiçi yat limanı doğusunda, Divan Talya ve Ramada otellerinin tam kesişme hizasında, denize doğru 25 metre açıkta, 18 m derinliklerinde yer alan bölgeye 03 Haziran 2012 tarihinde yapay resif olarak batırılacak olan Dornieri aynı gün sabah erken saatlerde Çelebi yat limanından balonlar üzerinde yüzdürerek batırılacağı noktaya taşınarak büyük bir tören ile Akdenizin sularına teslim edildi.
Tören esnasında Devlet eski Bakanı Kürşat Tüzmen’in ve Su Altı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkanı İnkilap Obruk’un su altı sporlarına verdiğimiz destek sebebiyle yaptığı konuşmaları bu projeye emeği geçen herkesi gururlandırmıştır. Ayrıca dalış ve arkasından yapılan törene Devlet eski Bakanı Kürşat Tüzmen, TSSF Başkanı, TSSF Bşk.Yardımcısı ve TSSF Genel Sekreteri, Dünya rekortmeni ve milli dalgıç Şahika Ercümen, uluslararası su altı fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı (TRT-1 kanalında Mavi Tutku dizisinin de yapımcısı) Tahsin Ceylan hep beraber gelerek verdikleri desteği en üst seviyede göstermişlerdir. Bu törene Antalya İl Emniyet Müdürü, Vali Yardımcıları, Deniz Ticaret odası Başkanı, liman müdürleri ve Antalya protokolünün önde gelen isimleri katılmıştı.

Dornier Uçağı Tarihçesi
1967 yılında Almanya’da üretilen Dornier, Nato kanalıyla Türkiye’ye getirildi. Bir kısmı hibe edilen bu uçakların ilk modelleri, Kıbrıs Barış Harekatında kullanıldı. Kara Kuvvetleri için üretilen bu uçakların en büyük özelliği ise piste ihtiyaç duymaması. Düz toprak arazilerde ve kısa mesafelerde iniş ve kalkış (Stol kabiliyeti) yapabilen Dornier uçakları havadan keşif, pilot ve paraşüt eğitimlerinde kullanıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı bu uçağı 1991’de Türk Hava Kurumuna devretti. THK paraşütle atlama eğitimlerinde kullandığı bu uçağı, ekonomik ömrünü doldurması sebebiyle 1998 yılında hizmet dışına çıkarttı. Uçağın ömrünü doldurduğu 1998 yılından buyana, Etimesgut Türkkuşu Eğitim Tesislerinde atıl olarak bekletiliyordu.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin