17 Nisan 2016 Pazar, 20:57
Dr.Gözdegül BAŞER
Dr.Gözdegül BAŞER gozdebaser49@gmail.com Tüm Yazılar

HAYATTAN NE İSTERİZ?, Dr.Gözdegül Başer

HAYATTAN NE İSTERİZ?
“Hayattan ne isteriz?” Bu sorunun cevabı herkese göre farklıdır, kimimiz için “huzur”, kimimiz için “para”, kimimiz için “sağlık” akla gelir. Bu soruyu sormaya devam ettiğimizde ise sonuç “mutluluk” olarak sonuçlanır çoğumuzda.
Peki mutluluk kiminle güzeldir? Mutluluk onu paylaşabileceğimiz insanlarla güzeldir tabi ki, yani en yakınımızda olan kişiler olan ailemizle. İster evli olalım, ister bekar, her insan sosyal bir grupta yakın ilişkiler kurmak ister. Aile bu sosyal grupların başında yer alır.
Mutlu bir aileyi nasıl tanımlarız? Mutlu ailenin özellikleri nelerdir? Tolstoy’a göre her mutlu ailenin hikayesi benzerdir, mutsuz olanların ise kendilerine özel hikayeleri vardır. Mutlu aile öncelikle üyelerinin şu konularda kendilerini “iyi” hissettikleri ailedir:
1. Değerli olma duygusu : Her aile üyesi değerlidir, kıymetlidir ve kendine özgü özellikler taşır. Bu özelliklere saygı duyup, ona “özgürlük alanı” tanımak gerekir.
2. Güven ortamı: Aile kendimizi “güvende” hissettiğimiz yerdir. Güvenli limanımızdır. Bu limanda korunuruz, diğer üyelere güveniriz. Bunun sağlanamadığı aile ortamlarında üyeler, güveni aile dışındaki sosyal ortamlarda arayabilirler.
3. Yakınlık ve dayanışma duygusu: Mutlu aile üyeleri birbirlerine yakınlık ve dayanışma duygusu ile yaklaşırlar, temel hareket noktaları “sevgi” dir. Bu konuda, üyeler arasındaki sevginin ne yetersiz, ne de aşırı düzeyde olmaması gerekir.
4. Sorumluluk duygusu: Aile üyelerinin her birinin sorumluluk alanları belirlenmeli ve kimin neyden sorumlu olduğu bilinmelidir. Bu durum önemlidir, bu şekilde aile üyeleri ne zaman, neyi, ne şekilde yapacaklarını bilirler. Bu açıdan bakıldığında aile içinde belirli kuralların ve öğrenme şekilleri, anlayış ve eğitimin olması beklenir. Bunun da çok sıkı ya da gevşek olması yine sorunlara neden olabilmektedir.
5. Zorluklarla mücadele ederek onların üstesinden gelmeyi öğrenme: Aileler farklı zorluklarla karşılaşabilirler. Bunlar maddi olabilir, sağlık sorunları olabilir ya da farklı konular olabilir. İşte tam da bu noktada “tek yumruk” olabilmek, birbirini desteklemek, birlikte mücadele etmek önemlidir.
6. Mutluluk ve kendini gerçekleştirme ortamı: Aile mutluluğu doyasıya paylaşmalı, kutlamalı, birbirini takdir etmelidir. Mutluluk paylaşıldıkça artar ve anlamlı hale gelir.
7. Sağlıklı manevi yaşamın temellerini oluşturma ortamı: Aile sağlıklı manevi yaşamın köklerinin atıldığı yerdir. Ruhsal gelişimin beşiğidir.
Genel olarak özetleyecek olursak, mutlu aile ve mutlu birey yukarıda belirtilen unsurları dengeli şekilde yaşar diyebiliriz. Dengeyi korumak ne kadar önemlidir. Sağa ya da sola fazla eğildiğimizde bisikletten düşmek gibi.

Dr.Gözdegül Başer

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin