Son Dakika
19 Nisan 2024 Cuma
14 Mart 2021 Pazar, 14:01
GULSEN BIRDAL
GULSEN BIRDAL gulumbirdal@hotmail.com Tüm Yazılar

HAYDİ EMPATİ YAPALIM!

HAYDİ EMPATİ YAPALIM!
Empati Yapmak, Empati Kurmak…
Sık duyduğumuz ama belki de hiç tanışmadığımız bir duygu.
Empati nedir?
Karşımızdakinin yerine kendimizi koyabilmek, onun ne düşündüğünü hissedebilmek, onun duygu ve düşüncelerine yine onun penceresinden bakabilmek.
Empati kurmak için elle tutulur bir sebebe gerek olmadığını, insan olmanın yeterli olacağını düşünüyorum.
İkili ilişkilerde; eş, çocuk, ahbap, dost, komşu, mesai arkadaşlığı, ast/üst ilişkilerinde, karşımızdaki kişilere karşı herhangi bir tavırda, davranışta, konuşmada, onların ne hissedeceğini düşünüp, aynı duyguyu hissedebilirsek olabilecek sorunları da ortadan kaldırmış oluruz.
Eş, sevgili, ebeveyn ilişkilerinde empati kurarak yapacağımız davranışlar, konuşmalar ile karşı tarafın üzülmemesine dikkat edildiğinde çatışmalar azalacak, herkesin birbirini anlaması kolaylaşacak, anlaşmazlıkların da çözüm bulması sonucunda birlikte geçirilen huzurlu anların süreleri de artacaktır.
Yani kısaca ”Empati duygusal zekanın meyvesidir” diyebiliriz.
Konuşmalarda kırıp dökmeler, kavgalar, dövüşler, kinli düşünceler, hınç almalar, can acıtmalar, kinayeler, rencide etmeler, küçük düşürücü tavırlar ”Empati” yapıldığında asla olmaz.

Empati kurmanın bazı kuralları vardır ki, öncelikle iyi bir dinleyici olmayı gerektirir.
Karşı tarafı can kulağı ile dinlemeli ve dinlediğimizi de yine karşı tarafa hissettirmeliyiz.
Birisi ile konuşurken cep telefonu ile ilgilenmek, sağa sola bakmak, kafamızı başka tarafa çevirmek, o konuşurken kalkıp gitmek gibi davranışları birisi size yaparsa hoşunuza gider mi ? Benim gitmez…
Böyle birisi ile bırakın konuşmayı muhatap olmayı dahi asla istemem.
O zaman, küçük ama bu denli önemli bir detayın hayatımızda olması gerekmez mi?
Kendimize yapılmasını istemediğimiz bir davranışı başkasına yapmaktan imtina etmek veya kalbimizin kırılacağı bir sözü başkasına söylememek empati kurmanın temelidir.

Empati kurmak doğru iletişim becerisini arttırır. Sosyal ortamlarda diyaloglar daha düzgün işler, sevilen, sayılan kişi konumunda olmada empatinin büyük faydası vardır ve insani ilişkiler zincirinin en güzel halkalardır diye tanımlarım. Ayrıca buna mutluluk, refah, huzur, idrak anahtarı da diyebiliriz.

Duyarlı, çözüm odaklı, pozitif bakış açısına sahip, bencillikten uzak başarılı insanlar empati kurabilen kişilerdir. İşyerlerinde empati kurmaktan yoksun yöneticilerin ise mahiyetindeki personelden yeterli verimi alamadıkları şüphe götürmez bir gerçektir.
Huzursuz ortamlarda çalışmak kimsenin hoşuna gitmez.
Örnek vermek gerekirse, evlerine günlük temizliğine yardımcı kadın alan bazı ev sahiplerini bilirim. Para verdim diye karşısındakini insan olarak değil de sanki bir makineymiş gibi görüp, olağanüstü iş beklerler.
Geç saatlere kadar çalıştırmak, bir gün içinde evin tüm kapılarını, camlarını, halılarını, duvarlarını, dolaplarını sildirip üstüne yemek, ütü yaptırmak da nedir?
Öyle davranan kişiler ile arama hep mesafe koyarım ben. Empati kurmaktan yoksun, karşısındakinin yerine kendini koyamayanlar insani değerlere sahip olmayanlardır bence.
Karşınızdaki kişinin bir derdi var veya bir yakınını kaybetmiş ağlıyor, böyle bir durumda siz kalkıp göbek atabilir misiniz? Ya da arabası ile kaza yapmış, size o anları anlatırken bu duruma kahkahalar ile gülebilir misiniz?
İşte empati kurabilmek budur. Karşınızdakinin duygu düşüncelerini anlamaya çalışmak ve kendinizi onun yerine koyabilmek, hissettiklerini hissedebilmek!
Empati yapabilen insan vicdanlı ve sabırlı davranır. Öfke kontrolünü bilir. Ön yargıdan uzaktır.

Empati kuran bir kişi sempatiktir.

Empati duygusu olmayan kişi antipatiktir.

En güzel günler sizlerin olsun efendim. Sevgilerim ile.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin