Son Dakika
25 Nisan 2024 Perşembe

JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASINDAN DEPREM AÇIKLAMASI

11 Eylül 2018 Salı, 11:18

JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASINDAN DEPREM AÇIKLAMASI

ANTALYA ŞUBESİ

BASIN BİLDİRİSİ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre; 11 Eylül 2018 saat 02:02:55’te 105 metre derinlikte Antalya Döşemealtı Ilıcaköy mevkiinde 4.8 büyüklüğünde deprem gerçekleşmiştir.

Depremin oluş mekanizması gereği, pik değer sonrası azalan değerlerde deprem olmaya devam edebilmektedir. Deprem mevkiinde küçük sarsıntılar şeklinde depremler devam edebilir.

Ülkemizin kaçınılmaz bir gerçeği olan depremi, Antalyamız ve yakın yerleşim birimleri olan Burdur ve Isparta’da da sıklıkla yaşanmaktadır. Afrika kıtasının sürekli kuzeye doğru hareketi, ülkemizin üzerinde bulunduğu Anadolu tablasını da sıkıştırarak batıya doğru sürüklemektedir. Bu hareket esnasında, Anadolu’nun bir çok yerinde küçüklü büyüklü faylar oluşturmakta ve değişik şiddetlerde yer sarsıntılarına neden olmaktadır.

Deprem doğal bir afetten ötesi doğanın muhteşem bir revizyon olayı ve her an kaçınılmaz değiştiğinin kanıtıdır. Depremden kaçmanın ötesinde, deprem olan bölgelerin en ince ayrıntısına göre tespiti, kentleşme ve yapılaşmanın yer ile depremin özelliklerine göre tasarlanması şarttır. Çok yeni yaşanılan ve yaşanmaya da devam edilecek bir gerçek olan depremin olduğu bölgeleri teknolojik olarak takip eden, deprem dalgalarını kullanarak yer özelliklerini ortaya koyan, yapılaşmada, yer araştırmalarında ve yapı analizlerinde Jeofizik Mühendisliği ülkemiz için artık olmazsa olmazdır.

Engin ERARSLAN

Jeofizik Mühendisleri Odası

Antalya Şube Başkanı

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin