Son Dakika
20 Nisan 2024 Cumartesi

“Kadın hareketi devlet mekanizmalarından daha güçlüdür”

01 Aralık 2017 Cuma, 20:26

“Kadın hareketi devlet mekanizmalarından daha güçlüdür”

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yaşanan geri gidişin tartışıldığı ve kapsamlı bir ortak yol haritasının çizildiği Eşitlik, Adalet, Kadın Zirvesi’nde evrensel hakların hukukta ne kadar geriye gittiği ve siyasette kadın konusu ele alındı.

“Evrensel Haklarımızdan Hukukta Ne Kadar Geriye Gittik?” başlıklı oturum CNN Türk Uzman Muhabir Göksel Göksu’nun moderatörlüğünde, Avukat ve Akademisyen Nazan Moroğlu, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve Akademisyen Şehnaz Kıymaz Bahçeci’nin katılımıyla gerçekleşti. “Eşitlik ve Adalet için Kadın Politikacılar” konusu ise CNN Türk TV Programcısı Şirin Payzın’ın yönetiminde CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 21. Dönem DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray, KA.DER Başkanı Nuray Karaoğlu ve Kadın ve Aileden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Önay Alpago tarafından tartışıldı.

Avukat ve Akademisyen Nazan Moroğlu, “Geldiğimiz noktada siyasiler hala kadın sorununu ‘kadının sorunu’ olarak algılıyorlar oysa kadın sorunu ülkenin sorunudur. Kadınlar haklarını bilirlerse büyük oranda kullanıyorlar. Laik hukuka ve medeni kanuna son darbe müftüye nikah yetkisi verme yasasıdır. Laiklik ilkesi olmadan kadın haklarından söz etmek mümkün değil.” dedi.

Hak temelli çalışan tüm gruplarla dayanışmalıyız Akademisyen Şehnaz Kıymaz Bahçeci, “Kadınların ve hukukçuların tüm yasalardan, düzenlemelerden, uluslararası bağlayıcılığı olan haklarından haberdar olmaları gerekiyor. Kadınların dışlandığı bu dönemde biraz daha ortak paydalar üzerine çalışmamız gerekiyor.” dedi.

“Biz, kadın hareketi olarak devlet mekanizmalarından daha güçlüyüz”
Türkiye Kadın Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Şu anki yasal zeminde kadınların hiçbir güvencesi yok. Tam 16 yıldır mevcut hükümetin makul kadın tanımı üzerinden bir arayışı var; evlenme yaşımıza, çocuk doğurmamıza, kürtajımıza, çalışmamıza karışıyor. Biz, kadın hareketi olarak devlet mekanizmalarından daha güçlüyüz.” dedi.

Kadına biçilen bazı roller var; siyasette de işliyor diyen CHP Tekirdağ Milletvekili Canan Yüceer, “Türkiye’de kadınların %59’u tartışma durumunda kadının eşine itaat etmesi gerektiğini düşünüyor. Siyasette cinsiyet kotasının kritik eşik durumu vardır. Kadın erkek eşitliğinin sağlanması için kota, olmazsa olmazdır” dedi.

“Hakları eksik olan kadın hayatı eksik olan kadın demektir”
Kadın ve Aileden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Önay Alpago, “82 kadın vekilimiz var, oranımız %14.9. Bakan sayımızla 193 ülkede 168’inci sıradayız. Muhafazakarlaşan siyaset ve toplum nedeniyle bu tabloyu görüyoruz. Ekonomik gücü olmayan kadın siyasete de giremiyor. Kota konusunda ise önemli olan düzenlemeler ve yaptırımlardır” diye konuştu.

“Kadınlar çalışır, erkekler seçilir”
KA.DER başkanı Nuray Karaoğlu, “Kadınlar seçme ve seçilme hakkını elde ettiğinden beri 82 yıl geçti. Ne yazık ki, kadınların siyasete katılımıyla ilgili hala konuşmaya devam ediyoruz. Türkiye siyaseti bir erkekler kulübü gibi tasarlanmıştır. Parti kadın kollarına baktığımızda ise; çok büyük bir emek olduğunu görüyoruz ama merkezi yönetimler kadın kolları başkanlarını görevden alabiliyorlar. Görüyoruz ki; kadınlar çalışır, erkekler seçilir.” dedi.

21. Dönem DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray ise “Kadın denince, kadından sorumlu devlet bakanı, çevre bakanı, kültür bakanı gibi pozisyonlar akla geliyor. Bu ülkede hamile bir devlet bakanı görmeden, kadın ulaştırma bakanı görmeden ölmek istemiyorum. Bu bir kadın sorunu değil, demokrasi sorunudur. Mecliste kadının hakkına sahip çıkamayan milletvekili Türkiye’nin de hakkına sahip çıkamaz” şeklinde konuştu.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin