Son Dakika
20 Nisan 2024 Cumartesi

Kamu Hastaneleri Borçları Araştırma Önergesi

26 Şubat 2018 Pazartesi, 17:16

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Son yıllarda, başta Devlet Üniversite Hastanelerimiz olmak üzere Kamu Hastanelerinin birçoğu aşırı borç yükü altında ezilmekte ve bu nedenle hizmetlerin birçoğunu yerine getirememektedir. Araştırmalar Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerimizin borcunun 11 Milyar TL, Devlet Üniversite Hastanelerinin ise 6 Milyar TL civarında borçlu olduklarını göstermektedir.

Hastanelerimiz borçları nedeniyle yerli firmalardan tıbbi cihaz ve malzeme alamamakta, yabancı firmalar ise bu ürünleri değerinin çok üzerinde satmaktadır. Üniversite Hastanelerimiz hem bilimsel çalışmalara, hem de başarı ile gerçekleştirdikleri yüz, kol, kemik iliği, kornea ve kalp nakli gibi operasyonları yapabilmek için kaynağa ihtiyaç duymaktadırlar. Eğer içinde bulundukları duruma bir çözüm bulunmaz ve borçları ödenmez ise birçok hastanemiz faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacaklardır. Bu durumdan ise en çok vatandaşlarımız mağdur olacaklardır.

Sayıştay raporlarına da yansıyan tespite göre, döner sermaye ile döndürülmeye çalışılan kamu ve üniversite hastanelerinin çok ciddi borç yükü altında bulundukları ve borçlarını karşılayamaz hale geldikleridir.

Özellikle Üniversite Hastanelerimiz, özel bir alanda sağlık hizmeti veren, belli hastalık türlerinde gelişmiş yataklı hizmet veren, aynı zamanda da bilimsel araştırma ve eğitimleri de beraberinde yürütmek zorunda olan kurumlar olmaları nedeniyle, maliyetleri daha yüksektir. Görev ve sorumlulukları açısından daha geniş bir alanda hizmet vermek zorunda kalan bu hastanelerimizin finansal açıdan korunması ve desteklenmesi sağlık politikalarının doğru temelde ve vatandaş odaklı yürütülebilmesi açısından önemlidir.

Kurulmakta olan şehir hastaneleri ve son yıllarda hızlı bir artış gösteren özel hastane sayıları ile sağlık özelleştirilmekte ve yoksul vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşımı daha da zorlaşmaktadır. Üniversite Hastaneleri tıbbi cihaz ve malzeme alamadığı için birçok hasta çaresiz bir şekilde ameliyatlarını yaptırabilmek için özel hastanelere yönlenmekte, borçlanarak hastalıklarına çare bulmaya çalışmaktadırlar.

Bu durum devletin sosyal devlet olma ilkesi ile çeliştiği gibi, yıllarca devlete prim ödeyen vatandaşlarımız sağlık hizmetlerinden hak ettikleri ölçüde yararlanamamaktadır. Ücretsiz sağlık hizmeti veriyoruz diyen hükümet bu gün vatandaşlardan katkı payı adı altında 15 çeşit farklı ücret almaktadır. Asgari ücretin 1600 TL olduğu ülkemizde geçim sıkıntısı altında ezilen vatandaşlar, dayatılan bu ücretleri karşılayamamaktadır.

Bazı laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri için yıllara varan günler verilebilmekte, bu bekleme süreleri nedeniyle zamanında müdahale yapılamadığı için can kayıpları yaşanabilmektedir.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin