20 Ağustos 2014 Çarşamba, 21:23
Nilhan TURAN
Nilhan TURAN nilhankirdi@hotmail.com Tüm Yazılar

Karadeniz, Sarp, Batum /Nilhan KIRDI Yazdı

Karadeniz, Sarp, Batum

Karadeniz bölgesini hep ihmal etmiş oraları görmeyi bu yaşıma bırakmıştım. Gerçekten büyük heyecanla yeşilin her tonunun hakim olduğu ve doğal güzelliğiyle dillere destan olan o güzelim yaylalarını görmek için sabırsızlandığım Karedeniz Bölgemize doğru yola çıktık. Gündüz yol alıyor geziyor, geceleri konaklıyorduk.

Yaylalarımız o şahane yaylalarımız; Uzungöl , Ayder, diğerleri ve yol boyunca gözlemlerimiz ile maalesef oralarında doğallıktan uzaklaştığını hemen her tarafta otel, motel ve pansiyonlarla dolduğunu, yaylalara uzaktan bakıldığında bolca çatı ile karşılaşmanın hayal kırıklığını yaşamadım desem yalan olur. Özellikle Arap turistlerin baskınına uğramış olan UZUNGÖL de sadece iki gözü görünen simsiyah çarçaflı iki üç kadın bol çocuk ve başlarında sakallı erkekleri görmek fazlaca şaşırttı sanki başka ülkeden gelen yok gibiydi. Sadece Türk’ler ve Arap’lar…

Sümela manastırı muhteşem, Sürmene ve Zarha Dağı harika, Samsun, Ünye, Fatsa, Perşembe, Ordu, Rize, Sürmene, Hopa adını sıralayamadıklarım da muhteşem yerlerdi gerçekten.. Sürmene de horon gösterisine doyamadım. Sonrasında ise Gürcistan BATUM.
ıııı
Artvin’in Hopa ilçesinden yaklaşık 17 Km. uzakta olan Sarp sınır kapısından Batum’a karşılıklı yoğun geçişler özellikle yaz aylarında artış sağlıyor. Ve karşılıklı olarak geçiş sağlanıp alışveriş ve turistik gezi imkanlarının bu bölgede artmasıyla dikkat çeken bir bölge konumuna getirdi. Son yıllarda Akdeniz’de yaşayanların Ege Bölgesi sonrası yoğun talep gösterdiği Karadeniz bölgesi ve Gürcistan Batum gezisi dikkat çeken ölçülerde artış sağladı. Bunda oradaki kumar turizmi de yoğun etki sağlıyor. Bir diğer etkisi ise Mazot, benzin akaryakıtın ucuzluğu orada Mazot 2 Lira 15 Kuruş yani buradakinin tam yarısı. Hatta boş depoyla giden otobüs ve kamyonlar, hatta yedek depolarda yaptırıp oradan fulleyerek Türkiye ye geçiş yapıp, % 50 gelir sağlamış oluyorlar.

Türkiye Gürcistan arasında yapılan anlaşma ile bir süredir nüfus cüzdanları ile karşılıklı geçiş sağlanan, Sarp – Batum sınır kapısında özellikle hafta sonları büyük izdiham yaşanıyor. En büyük sıkıntı bu. İnsanların adeta press olduğu geçiş sırasında ezilme tehlikesi geçiren çocuklar ile tansiyonu fırlayan yaşlılar ile engelliler ve kiloluların sıkıntıları giderek artıyor. Dez avantajlı olarak tabir edilen bu kategorideki kişiler için geçiş önceliğinin sağlanmaması ise ayrı bir sorun olarak dikkat çekiyor.
ııfıfıf
Türizm açısında gözde bölgelerimizden olan Karadeniz Bölgesini ziyaret edenler, gelmişken Gürcistan’ın gözde turizm şehri namı diğer Gürcistan’ın Antalya’sı olan Batum’u görmeden dönmek istemiyor. Tarihi ve turistik özelikleriyle gidenleri pişman etmeyen Batum’a gitmek kolay gibi görünse de geçiş sırasında yaşanılan sıkıntılar isyan ettiriyor.
Geçiş sırasında 15 TL alan Gürcistan’a TC nüfus cüzdanı ile giriş sağlamak mümkün ancak gerekli işlemler için kapıda bekleyen yüzlerce hatta binlerce kişinin sağlıksız ve bu talebi karşılayabilecek ölçüdeki geniş bir binaya sahip olmamasının getirdiği sıkıntılar, insanların adeta üst üste işlemlerini tamamlamaya çalışmasını gerektirdiği sırada yaşanılan tartışma, kavgalar ve ezilme sıkıntıları ile adeta isyan ettiriyor. Sıraya saygı göstermeyen Gürcistan uyruklu kişilerin öne geçme çabaları ise bu olumsuz havayı tetikliyor.

Ancak tüm bunlara rağmen Batum görülmeye değer. Uçsuz bucaksız sahili ve Akdeniz iklimiyle modern bir görüntüye sahip. Şehir merkezi Avrupa Şehirlerini aratmıyor hala Sovyet döneminin tek tip ve çok kötü görünen apartmanlarında fakir yaşamlar sürdürüyorlar. Kadınları çok bakımlı ve modern, kumarhane reklamları her yerde mevcut. Türk’leri sevmiyorlarmış ama Türkiye’de çalışan çok Gürcü bulunuyor. Yine Türk’ler oradaki inşaat sektöründe bir numara..
Karadeniz mükemmel ve Karadeniz deyince akla artık Batum da geliyor. Gitmeyenler ya da gitmek isteyenler için bir perspektif çizebilmeye çalıştığım bu yazımda en çok üzüldüğüm konu akaryakıt fİyatlarının ülkemizde bu kadar pahalı oluşu ile sınır geçişinde insanlarımızın bu kadar örselenmesi oldu.

nilhankirdi@hotmail.com

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin