Önemsenmeyen Ağız ve Diş Sağlığı Hastalıklara Davetiye Çıkartıyor

07 Nisan 2018 Cumartesi, 19:14

2 Dakika Dişlerinizi Fırçalayarak Hastalıklardan Korunmak Mümkün

Önemsenmeyen Ağız ve Diş Sağlığı Hastalıklara Davetiye Çıkartıyor

Dünya Sağlık Haftası dolayısıyla ağız ve diş sağlığının vücut sağlığına olan etkilerini konusunda bilgi veren Hospitadent Diş Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar, önemsenmeyen ağız ve diş sağlığının kalp ve damar hastalıklarından mide, bağırsak ve solunum rahatsızlıklarına, kemik erimesinden yüksek tansiyona ve şeker hastalığına kadar birçok hastalık riskini arttıracağını söylüyor.

Ağız ve diş sağlığı konusunda yapılan araştırmalar gösteriyor ki; Türkiye’de her 2 evden 1’inde diş fırçası bulunmazken, en az 6 ayda bir gidilmesi gereken diş kontrolüne 2 yılda bir gidiliyor. 7 – 13 Nisan Dünya Sağlık Haftası kapsamında Türkiye’de diş macunu kullanımı, diş fırçalama alışkanlığı, diş fırçası değiştirme sıklığı, ağız bakım malzemelerinin kullanımı ve diş hekimine başvuru sayısındaki rakamsal verilere bakıldığında çarpıcı sonuçların ortaya çıktığını dile getiren Hospitadent Diş Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Recep Eşkar, “Ülkemizde ağız ve diş sağlığı yeteri kadar önemsenmiyor. Oysa diş ve diş etlerinde yaşanacak rahatsızlıklar pek çok hastalığa sebep olabilir” diyor.

Bakımsız Dişler Vücut Sağlığını Tehdit Ediyor

Günde en az iki kere dişlerin fırçalanmasının önemine dikkat çeken Dt. Recep Eşkar, “Ağız ve diş bakımı tüm vücut sağlığı için büyük önem taşıyor. Düzenli fırçalanmayan dişlerde ve diş etlerinde kalan besin artıkları bakteri plağı oluşturuyor. Dişlerde oluşan plağın 1 gramında ise ortalama 500 farklı türden 200 milyar bakteri üreyebiliyor ve enfeksiyonlara neden oluyor. Düzenli bir bakım ve uzman kontrolleri sağlanmaz ise ağız içerisinde oluşan enfeksiyonlar yayılarak tüm vücut sağlığını tehdit ediyor” diyor. Ağızda oluşan enfeksiyonların kalp, damar, mide, bağırsak ve solunum gibi birçok hastalığa yol açacağını dile getiren Dt. Eşkar, ayrıca sağlıksız ağız ve dişlerin kemik erimesinden yüksek tansiyona ve şeker hastalığına kadar birçok hastalık riskini arttıracağının altını çiziyor.

Ağız ve diş bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi veren Dt. Eşkar, “Diş fırçaları en fazla 3 ayda bir değiştirilmeli ve diş fırçalama süresi 2 dakika olmalıdır. Fırçalama işlemi yavaş bir şekilde ve arka dişlere de ulaşılarak yapılmalıdır. Dişler fırçalandıktan sonra diş ipiyle araları iyice temizlenmelidir. Diş macunu kullanımında ise önemli olan macunun fazlalığı değildir. Nohut büyüklüğünde sıkılacak macun yeterli olur. Yılda en az 2 kere de diş hekimine kontrole gidilmelidir. Bunlar yapıldığı sürece ağız ve diş rahatsızlıklarının yanı sıra kaynaklanabileceği hastalıkların da önüne geçilebilir” diyor.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin