Son Dakika
19 Nisan 2024 Cuma

TÜBİTAK TEHLİKELİ-ZARARLI ATIK DEDİ

21 Şubat 2017 Salı, 20:47

İMECİK’TE TÜBİTAK RAPORU ATIK ÇAMURU İÇİN “TEHLİKELİ (ZARARLI)ATIK OLDUĞU SONUCUNA VARILMIŞTIR” DEMEKTEDİR

Korkuteli İlçesi İmecik, Beyiş, Avdan ve Ulucak Mahallelerinin ve de Bayatbadem çevresindeki ormanların 4 yıldır süren sıkıntısına TÜBİTAK RAPORU DAMGA VURDU VE “tehlikeli (zararlı) atık”dedi.

İmecik Mahallesi sınırlarına kurulan atık tesisine Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atıksu idaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü’nün arıtma çamurlarını dökülmektedir.

Ancak atıklar çoğu zaman tesise değil, bölgede adı geçen 4 mahallenin tarlalarına dökülmektedir. Tarlalarına atık dökülen köylüler şikayetçi olmuş ve bunun üzerine Korkuteli Cumhuriyet Başsavcılığı; “çevreyi kasten kirletmek suçunu işledikleri yönünde kamu davası açmayı gerektirecek YETERLİ ŞÜPHE oluşmuştur” diyerek 31.03. 2016 dava açılmasını; 24.05.2016 da TCK’nın 181/1 53/1 maddeleri uyarınca cezalandırılması talebinde bulunmuştur.

Korkuteli Cumhuriyet savcılığı yine bölgeden 3 AYRI NUMUNE aldırarak;

A-temiz toprak, B- arıtma çamuru ile karışık toprak, C- arıtma çamuru Numunesi aldırarak; TÜBİTAK MAM-GEBZE /KOCAELİ’ine göndermiş ve yazısında “söz konusu atıkların toprakta, suda, havada kalıcı özellik gösterip göstermediği; insan hayvan ve bitki sağlığı açısından tehlike oluşturup oluşturmadığı ve tehlikeli atık olup olmadığı yönünde inceleme ve değerlendirme talebinde bulunmuştur. TÜBİTAK ise “ATIK YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ” ÇERÇEVESİNDE bu numuleri İNCELEMİŞTİR.

TÜBİTAK -TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ ÇEVRE VE TEMİZ ÜRETİM ENSTİTÜSÜ RAPORU 5 OCAK 2016

Enstitü incelemesini atık yönetimi yönetmeliği AYY çerçevesinde BULGULAR:

1- Ulucak Mahallesi TÜMOŞ Mermer Ocağı Karşısında kirletilmiş torak ve temiz toprak (referans toprak) örneklerinin analizi neticesinde yağ gres parametresi sapma değeri 25’in üzerinde olduğundan kirletilmiş sahanın bakanlıkça belirlenen süreç uyarınca temizlenmesi gereken Kirlenmiş saha olduğu belirlenmiştir (Rapor sayfa 8)

2-Tablo 8’de ağır metallerde krom ve nikel ve çinko sınır değerleri aşmıştır. Bu sonuca göre EK-1A Yönetmeliğine 158/1424-2 no’lu “arıtma çamuru ile karışık toprak örneğinin inorganık içeriğin toprak üzerinde riskli olduğu sonucuna varılmıştır. Rapor Sayfa 9

3-Balıklar üzerinde AKUT TOKSİSİTE TESTİ yapılmıştır:

100 g/lik (1’e 10 seyreltme) sulu çözelti hazırlayarak SKKY Teknik Usuller Tebliği şartlarına göre teste tabi tutulmuş, su içindeki maddeye maruz kalan organizmaların (balıkların) kısa zamanda (günler içinde) %50’sinin öldüğü, ortalama ölümcül konsantrasyon (LC50) olarak ifade edilmektedir. Analiz sonucu olarak alınan numunelerin sucul ortamlarda yaşayan su canlıları için kısmi riskli olduğu sonucuna varılmıştır.

4-Farelerde AKUT TOKSİSİTE TESTİ sonuçları:

(Gen Mühendisliği Biyoteknolojosi Enstitüsü tarafından analizi yapılmıştır)

Farelere laboratuar ortamında doz uygulanmış ve yedirildikten sonra 40 dakika içinde ölmüştür. Yedikten sonra ölüme kadar;

a-solunum hacimlerinde artma, zor nefes alma, bronkospasmik tablo, hipoksi, extrmitelerde ve kıllı deride siyoniz, pilor ereksiyon, kontrolsüz ve refleksif hareketler, toplam akciğer kapasitelerinde zorlanma semptomlar göstermiştir.

b- vücut ağırlığına göre verilen miktarda ise, 14 gün boyunca izlenmeş gözlemlerde, deride kıllarda, gözde mukoz membranda solunum, dolaşım, otonom ve merkezi sinir sisteminde somatomotor aktivite ve davranış paternindeki değişmeleri içermektedir.

Gözlemlerde Özellikle, titreme konvülsiyon, salya salgılanması, diaire, uyuklama, uyku ve koma gibi durumlara dikkat edilmiştir. S 12

c- 3. Yöntemde 14 gün boyunca gözlemlendikten sonra yapılan otopside hayvanın karaciğer ve böbrekte hiperemi olduğu tespit edilmiştir. S13

d- temiz toprak numunesinde bunların hiçbir çıkmamıştır.

ARITMA ÇAMURU İLE KARIŞIK TOPRAKTA BULGULAR:

-Gres yagı fazla

-atığın toprak üzerinde riskli olduğu

-su canlıları için kısmı riskli olduğu ve

“Arıtma çamuru ile karışık toprak” örneğinde AYY’ye (Atık Yönetimi Yönetmeliğine) göre “tehlikeli (zararlı) atık” olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca “Evsel ve kentsel arıtma çamurlarının toprakta kullanılmasına dair yönetmelik” açısından metal kompozisyonu sebebiyle örneğin toprak üzerinde risk taşıdığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca arıtma çamuru ile karışık toprak” örneğinin yağ gres içiriği sapma değeri 25’in üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Bakanlıkça belirlenen süreç uyarınca temizlenmesi gereken kirlenmiş saha olduğu belirlenmiştir. Bu sebeple atık olduğu yerden kaldırılmalıdır. S15

Arıtma Çamuru Örneğinin “tehlikeli (Zararlı) atık olduğu” sonucuna varılmıştır.

Bulunan atığın örneğin yüksek kalorifik değere sahip olduğu için AYY EK-2B’de yer alan R1 işlemi (Enerji üretimi amacıyla başlıca yakıt olarak veya başka şekillerde kullanma) gereği teknik şartları sağlamak kaydı ile lisanslı atık yakma tesislerinde enerji geri kazanımı mümkündür. Bu mümkün değilse EK-2A’DA verilen D1-toprağın altında veya üstünde düzenli depolama yapılarak bertaraf edilmelidir. Bu rapordan sonra son karar Çevre ve Şehircilik Bakanlığınındır.s15-16

TÜBİTAK RAPORU TEHLEKEYİ ORTAYA KOYMAKTADIR, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI HAREKETE GEÇMELEDİR

Tehlikenin boyutunu TÜBİTAK Raporu ortaya koymasına rağmen kış boyu tarlaların karlı ve çamur olması nedeniyle dökülemeyen atıklar, karların eriyip, tarlaların çamurlarının kurumasıyla birlikte yine tarlalara dökülmeye başlamıştır.

Bu durumda Tarım ve hayvancılıkla geçinen halkın ekmeğine göz konulmuş durumdadır. Bölge halkının ekmeğiyle oynanmaktadır. Halk zehirli atık maddeleriyle kaderine terk edilmiş durumdadır.

Bizler, atık dökülmesinin derhal durdurulmasını, bölgenin kirlilikten temizlenmesini, bu atıkların bertarafı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının derhal harekete geçmesini istiyoruz.

HAYVANLARIN LABARATUVARDA DENEY HAYVANI OLMASINA KARŞIYIZ

Biz doğaseverler olarak, hayvanların denek olmasına da karşıyız. Atıkların tehlikeli olduğunu anlamak için İNSANLIĞIN ille laboratuarda hayvanlarının ölümlerini izlenmesi zorunda değildir. Onlar ölmeden de anlaşılması mümkündür, yeter ki; doğayı anlamayı isteyelim. Bölgede doğal ortamda, tıpkı laboratuardaki hayvanlar gibi köylülerin koyunları, bölgeden su için kuşlar, tavuklar ölmektedir.

Antalya’nın en önemli yayla ovalarından birini oluşturan Korkuteli ovalarını ve Bayatbadem çevresindeki ormanları bu zehirli atıklardan korumak Antalya halkının ve kamu kurumlarının doğal görevidir, herkesi bu göreve davet ediyoruz.

Bugün yapılan basın açıklamasını A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz yaptı. İmecik Köylüsü Muhammed Küçükkuş, Zekeriya Bozkurt, Avdan Köyünden Muhtar Ali Demir ve Yenimahalle Muhtarı Hüseyin Gökler katıldı.

Antalya Tabip Odası Adına Dr. Ozan Özkut, Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Atiye Sırcan, Antalya Yeni Nesil Romanlar Derneği Başkanı Fatma Şirin destek verdi .

A PLATFORMU

İMECİK KÖYLÜLERİ

BEYİŞ KÖYLÜLERİ

AVDAN KÖYLÜLERİ

ULUCAK KÖYLÜLERİ

BAYATBADEM KÖYLÜLERİ

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin