USD34,09
EURO37,93
GBP45,08
BIST9.774,49
GR. ALTIN2.820,49
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Nasıl bir devrimcilik

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Batılıların ikide bir demokrasi dediği gibi, bizim coğrafyalarda da birçok kavramlar kullanılır.

Bazıları sosyal demokrasi der, bazıları sosyalizm veya kominizim der ve savunur. Milliyetçiliği savunanlar veya ulusalcıyız diyenler arasında bazı fikirler benzerlik taşısa da, yine farklılıklar göze çarpar.

Aşırı uçlar olarak adlandırdığımız fraksiyonlar dışında, toplumun genelinde, yukarıdaki fikirlere rastlıyoruz.

 

Milliyetçilere bakınca, Türk İslam bütünleşmesini savunanlarla, Türk birliğini savunan Türkçülerin de fikir yönünden iddialaştığını görüyoruz. Türk birliğini savunanlar, Türk Milliyetçisiyiz derken, Türk le İslam birbirinden ayrılmaz diyenlerin fikir ayrılığını görüyoruz. Güçlü olmanın yolu İslam birliğinden geçiyorsa veya Türk birliği kurulabilirse ve İslam âlemi de bu birliğe dâhil edile bilinirse aynı kapıya çıkar, hangisi kolay olacaksa o yolda yürünsün.

Son yıllarda sıkça duyduğumuz ulusalcılık veya ulus kavramları var. Ulus olarak Türkiye Cumhuriyeti sınırlarını ve Cumhuriyet ilkelerini savunarak, Atatürk’ün işaret ettiği yolu takip etmeyi hayat tarzı olarak benimsemişler. Bu fikri savunanlarla milliyetçiler her nedense fikir birliğinde olamıyorlar. Atatürk’ün Türklüğü öne çıkarışına veya Türk birliği hedefleri olabileceğine bazıları ihtimal vermek istemiyor. Milliyetçilerin bir bölümü de, Atatürk’ü fazla benimsemiş görünmüyor.

Bir de DEVRİMCİLİK mevzu var. Devrim deyince hangi tarz bir devrim savunulur, doğru düzgün anlatılmaz. Benim gençlik yıllarımda, ‘tek yol devrim’ şeklinde slogan atanların büyük bir bölümünün elinde Türk bayrağı yoktu. Oraklı çekiçli SSCB de kullanılan bayrak veya kızıl ve sarı yıldızlı bayraklar ortalıktaydı.

Şimdilerde devrimciyiz diyenlerin sayısı epey fazla. Ama yine de nasıl bir devrimcilik sorusuna net bir cevap alamazsınız. Genelde Atatürk devrimlerinin benimsendiği görüntüsü verilir ama Atatürk’ün, adından da belli olacağı gibi Türklüğü benimsediğini kimse söylemeye yeltenmez.

Eskiden ‘halklara özgürlük’ diyenlerin şimdilerde ne dediğini takip edemedim. Ama bu devrim kelimesini ve de devrimcileri anlamak isteğimde ısrarlıyım.

Devirmek fiilinden gelen bu kelimeyle ne devrilecek, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet mi?. Belki kast edilen yenilikçiliktir, yani dünya düzenine adapte olmak veya henüz açıklanmayan bir devlet sistemini benimsemek olabilir.

CHP kongresi yapıldı, Devrim Kök Muhaliflerin desteğiyle İl Başkanı oldu. Mustafa Akaydın, “’Antalya’da CHP’de entrika ve faşizm, tarihin çukurlu çamurlarına gömülmüştür.” diyerek yani bir dönem başladığının mesajını verdi ve Devrim Kök’ü kutladı.

Devrim Kök, Kongre öncesi partililere yaptığı konuşmasında, “CHP’liler devrimcidir, CHP’liler özgürlükçüdür, CHP’liler vesayete boyun eğmez, CHP’liler Halkçıdır, CHP’liler Mustafa Kemal’in askerleridir.” Dedi.

Eğer devrimci olmayı Atatürk’ün devrimleri olarak dile getirdiyse, yolu açık olsun. Ama keşke ‘biz CHP liler Atatürk’ün yolunda Atatürk devrimlerinin savunucu devrimciyiz’ deseydi, daha anlaşılır olurdu.

Cengiz Savaşeri

Nasıl bir devrimcilik

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!