07 Ocak 2018 Pazar, 20:30
Opr.Dr.Ahmet UMAY
Opr.Dr.Ahmet UMAY ahmet@gmail.com Tüm Yazılar

SMILE LAZER TEKNİĞİ İLE GÖZ CERRAHİSİ

SMILE LAZER TEKNİĞİ İLE GÖZ CERRAHİSİ
SMILE (SMALL INCISION LENTICULE EXTRACTION)
Göz kusurlarının tedavisinde kısa sürede gözlük ve lensten kurtulmanın yolu olan laser teknolojisi her geçen gün gelişiyor. SMILE, miyop, astigmat ve göz kuruluğu çeken hastalar için yeni bir tedavi yöntemi olarak dikkat çekiyor. SMILE laser teknolojisiyle, miyop ve astigmatta çok düşük ve çok yüksek olan derecelerde bile başarılı sonuçlar alınıyor.Göz kuruluğu problemi yaşayan hastalar artık bu yöntemle güvenle tedavi olabiliyor.
Özel bir Femto laserle uygulanan SMILE laser yönteminde ,göz bozukluğu korneadan flep kaldırılmadan düzeltilir. Lasik ve Lasek’e göre yeni olan bu yöntemin en büyük avantajı LASIK’te olduğu gibi korneada büyük kesi yapılmamasıdır.
Refraktif cerrahide PRK, LASEK, LASIK ve Femto-Lasik son 20 yıldır miyopi, astigmatizma ve hipermetropi gibi refraksiyon kusurlarının tedavisinde başarılı ve etkin bir şekilde kullanılıyor. SMILE yöntemiyle bu hastalarda yeni bir tedavi alternatifi ortaya çıktı. Standart Femto-Lasik tekniği kornea tabakasından flepin (korneadan kaldırılan kapakçık) kesilerek kaldırılması ve korneada gerekli lazer uygulamasının yapılıp flepin yerine kapatılmasıdır.

SMILE yönteminde kornea dokusunun yüzeyde kapak ( flep) oluşturulması amacıyla kesilmez. Kornea iç kısmında disk şeklinde bir doku oluşturacak şekilde Femtosaniye Laser uygulanır. Bu oluşturulan disk düzeltilmesi gereken göz bozukluğu kadardır. 2 mm.lik küçük bir laser kesisi ile bu parça dışarı alınır.
SMILE yönteminin en önemli özelliklerinden biri, hastada kuru göz oluşturmaması ve kuru gözlü hastalara da uygulanabilmesidir. Klasik yöntemlerle kornea tabakasında hazırlanan flep kuru göze sebep olabilir. SMILE yöntemi flepsiz olması ve korneada sadece küçük bir kesiden yapılabilmesi nedeniyle kuru göze neden olmaz ve kuru gözlü hastalarda rahatlıkla uygulanabilir.
Korneası çok ince ve göz numarası yüksek olan hastalarda bu yöntemden faydalanabilir.

SMILE yönteminin kornea kalınlığı ince olan hastalarda PRK/LASEK tekniklerine göre kornea mekaniğini cok iyi koruyor.Bu yöntem, miyopide -10 numaraya, astigmatizmada da -5.0 numaraya kadar tedavi şansı veriyor ayrıca kapak oluşturulmadığı için de kırışıklık sorununu ortadan kaldırıyor.
SMILE yöntemi, hastanın korneasının mekanik gücünün korunmasında diğer yöntemlere göre önemli bir avantaj sağlıyor. Özellikle sporcular (Darbe alınabilen tüm sporlar,dalış,statik güç harcanan ağırlık sporları,açık havada soğuk ve rüzgar şartlarında yapılan sporlar vb ), itfaiye çalışanları,polis ve asker gibi mekanik travmalara maruz kalma olasılığı yüksek olan kişilerde bu yöntem daha avantajlı.SMILE yöntemi; kornea kalınlığı ince olan hastalarda diğer tekniklere göre kornea mekaniğini daha fazla koruyor. Bu yöntemde daha az göz kuruluğu görülüyor.

SMILE LASER YÖNTEMİNİN ÖZELLİKLERİ:
Miyopta -10, astigmatta -5 numaraya kadar tedavi imkanı.
Kornea biyomekaniğinde üstün koruma sağlıyor.
İnce kornea yapısına uygun.
Kapalı cerrahi tekniği ile kesisiz operasyon kolaylığı.
Tek adımda ameliyat.
Güvenli iyileşme sağlıyor.
500 kHz ile en hızlı laser teknolojisi.
Doğala en yakın sonuç.

SMILE LASER TEDAVİ YÖNTEMİNİN AŞAMALARI:
Femtosaniye teknolojisi ile gözün ön tabakası (kornea) içerisinde tek adımda ince bir lentikül (disk şeklinde doku) oluşturulur.Cerrah,oluşturulan lentikülü korneada açılan 2 mm’lik açıklıktan kornea dışına çıkarır. Herhangi bir flap (kapakçık) kesmeye gerek yoktur.Göz içerisinde oluşturulan lentikülün çıkarılması sonucu gözdeki kırma kusuru düzeltilir.Herhangi bir flap oluşturulmaması sebebi ile kornea biyomekaniği diğer laser cerrahilerine oranla çok az etkilenir.
Laser cerrahileri sonrası en güçlü kornea biyomekaniği ,SMILE tekniği sonrası elde edilmektedir.

Sağlıklı günler dileğiyle…
Op.Dr.Ahmet UMAY
Bristol University
Ophtalmology Section
United Kingdom

Kaynak :
Dünya Göz Hastanesi Neşriyatı
Dünya Göz.com

Bristol University
Ophtalmology Section Lectures

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin