Son Dakika
25 Nisan 2024 Perşembe

Bilim dünyasında kadınların yükselişi desteklenmeli

Aydın Doğan Vakfı, ‘Aklım Fikrim Bilimde’ Paneli düzenledi

15 Şubat 2024 Perşembe, 12:25

Aydın Doğan Vakfı, ‘Aklım Fikrim Bilimde’ Paneli düzenledi

Bilim dünyasında kadınların yükselişi desteklenmeli

Aydın Doğan Vakfı tarafından 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve
Kız Çocukları Günü’nde düzenlenen ‘Aklım Fikrim Bilimde’ panelinde, kadın ve genç kızların bilim dünyasında yaşadıkları ayrımcılığa dikkat çekildi. Küresel bilim camiasından önemli Türk bilim insanlarının katıldığı panelde kadınların potansiyelleri ve başarıları tanınmasının ve desteklenmesinin önemi vurgulandı.

İklim değişikliğinden enerji krizine kadar toplum ve çevreyi etkileyen pek çok küresel sorunun çözümü bilimde yatıyor. Durum böyleyken hala bilim dünyasında kadınların ve genç kızların beyin gücü dışlanıyor. Bugün mühendislik mezunlarının sadece yüzde 28’i, dünya çapındaki bilimsel araştırmacıların üçte biri ve Nobel ödüllülerin yüzde 3’ü kadın. Bu dengesizlikler, yalnızca yeni teknolojilerdeki toplumsal cinsiyet önyargılarının ve eşitsizliklerin tekrarlanması riskini doğurmakla kalmıyor, aynı zamanda küresel olarak bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında toplumun karşılayamayacağı uzmanlık ve yetenek eksikliklerine de yol açıyor. Gerçekten herkesi kapsayan bir gelecek için, kadınların ve kız çocuklarının bilime tam ve eşit şekilde katılabilmeleri gerekiyor.

Birleşmiş Milletler, bu gerçekten hareketle 22 Aralık 2015’te düzenlenen 81. Birleşmiş Milletler Genel Konseyi’nde, kadınların ve her yaştaki kız çocuklarının bilim, teknoloji ve girişimcilik alanlarına katılımının ve erişiminin desteklenmesi ve teşvik edilmesi amacıyla, 11 Şubat’ı, ‘Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’ olarak ilan etti.

Türkiye’nin ekonomik, toplumsal açıdan ve bilim yoluyla güçlenmesi için kız çocuklarının ve genç kızların nitelikli bir eğitimden yararlanmasının önemine inanan Aydın Doğan Vakfı da ‘Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nü sahiplenerek, konuyu ülke gündemine taşıdı.

Candan Fetvacı: “Kadın liderliğine yatırım yapıyoruz”

11 Şubat günü düzenlenen ‘Aklım Fikrim Bilimde’ panelinin açılışında konuşan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, bilimde eşitliği, çeşitliliği ve kapsayıcılığı geliştirmek için hep birlikte mücadele vermek gereğine dikkat çekerek, “Birlikte göstereceğimiz çabalar, bilimde kadınların liderliğini artırmaya ve kadınların ilerlemesini engelleyen bariyerleri kaldırmaya yardımcı olacaktır. Yeni nesillere güç vermeli ve onların önüne rol modeller koyabilmeliyiz” dedi.

Aydın Doğan Vakfı’nın kadın liderliğine yatırım yaptığını belirten Fetvacı, “Projelerimizle, burs desteğiyle, mentorluk programlarıyla özgüvenli, başarılı, lider vasıfları güçlü genç kadınların yetişmeleri, sayılarının artması için onların yanında olup, attıkları cesaretli adımlara eşlik ediyoruz. Bu bayrağı daha da ileriye taşıyacaklarına inanıyoruz. Önyargılardan ve ayrımcılıktan arınmış; daha kapsayıcı, dönüştürücü ve hesap verebilir bilim ve teknoloji ekosistemleri oluşturmanın önemine inanıyor ve genç kızlarımızı bu yolda da yürekten destekliyoruz” diye konuştu.

Bilim dünyasına damgasını vuran Türk kadınları…

‘Aklım Fikrim Bilimde’ panelinin konuşmacılarından ilki, 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Öğrenim Bursu ile Fizik alanında tek kadın bursiyer olan, bugüne kadar pek çok ülkede yapılan araştırmalara katılan, Prof. Dr. M. Sondan Durukanoğlu Feyiz oldu. 2018’den beri Kadir Has Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan ve Türkiye’deki sekiz kadın rektörden biri olan de Prof. Dr. Feyiz, “Köyden kente göç etmiş bir ailenin çocuğuyum. Liseye kadar iyi bir eğitim dönemim geçmedi hatta okumayı bırakmayı bile düşündüm ancak bugün bir fizik profesörü olarak karşınızdayım. Bu şu demektir, hepimizin müthiş bir potansiyeli var ve o potansiyeli ortaya çıkardığımızda başaramamanız imkansızdır. Öncelikle genç arkadaşlarımın bu hayatta ne yapmak istediğine karar vermeleri önemli. Karar verdiklerinde ve peşinden gittiklerinde başarı kaçınılmazdır. Çok çalıştım ama bunu yaparken hayata ve kendime de zaman ayırmayı öncelik edindim. Kişinin kendi değerlerine ve hayallerine olan bağlılığının önemi çok büyük. Bir işi yaptığınızda sadece kariyer veya unvan katmak için değil kendinden vazgeçmeden ve yaşamın tadını çıkarmak önemli. Her anı büyüleyici bir macera olarak görmek, yaşam enerjinizi ve gençliğinizi korumanın anahtarıdır” dedi.

Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü’nün Genç Araştırmacılar Programı’na seçilen ilk Türk bilim insanı olan ve 2014 yılından beri Koç Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde görev alan, aralarında PLOS Biology, Cell Reports, EMBO Reports gibi dergilerin de bulunduğu çok önemli dergilerde başarılı yayınlar yapan Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar da, “Uzun yıllar yurt dışında yaşadım ancak bugün iyi ki Türkiye’deyim diyorum. Çünkü Türkiye’de gerçekten büyük bir potansiyel var. Akademisyen olarak sevdiğim işi, aynı tutkuda olan bir ekip ile yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bilim yapmanın evrensel bir kavram olduğunu düşünüyorum ve bunu akademisyen olarak gençlerle beraber hayata geçirdiğmde yaptığım işi daha anlamlı kılıyor. Gençlerin, öğrencilerimin ne yapabildiğini görmek, her bir öğrencinin potansiyelini ortaya çıkarmak, benim için en değerli anlardan biri. Hayatta başarılı ve kendi ayakları üzerinde duran bir kadın olmak çok önemli. Bu noktada da hayatıma dokunan güçlü figürlerden ilham almak beni hep besledi. Siz gençlerin de kendi yolunuzda güçlü figürler bulmanızın ilerlemenizde büyük bir yol kat etmenize fayda sağlayacağına eminim” şeklinde konuştu.

Panel katılımcıların yoğun ilgisiyle gerçekleşirken, Hepsiburada etkinliğe katılan tüm öğrencilere hediye çeki armağan etti.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin