Son Dakika
30 Nisan 2024 Salı

DOĞAYA GÖTÜRECEK SERGİ

İnsel Kanca’nın ilk kişisel sergisi Natürel Rezonans 17 Ekim 2023 tarihinde Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sanatseverlerle buluşturacak. Küratörlüğünü Begüm Berber’in yaptığı sergi sanatseverleri bekliyor. Berber’in amacı İstanbul’da yaşayan sanat meraklılarını Antalya’ya çekmek.

15 Ekim 2023 Pazar, 10:23

BU SERGİ SİZİ DOĞAYA GÖTÜRECEK

Sanatsal pratiğinde doğayla insanın birliğine odaklanan genç sanatçılardan İnsel Kanca’nın ilk kişisel sergisi Natürel Rezonans 17 Ekim 2023 tarihinde Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sanatseverlerle buluşturacak. Küratörlüğünü Begüm Berber’in yaptığı sergi sanatseverleri bekliyor. Berber’in amacı İstanbul’da yaşayan sanat meraklılarını Antalya’ya çekmek
Yaptığı çalışmalarla dikkatleri üzerine çeken Sanatsal pratiğinde doğayla insanın birliğine odaklanan genç sanatçılardan İnsel Kanca’nın ilk kişisel sergisi Natürel Rezonans 17 Ekim 2023 tarihinde Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek. Küratörlüğünü Begüm Berber’in yaptığı sergi sanatseverleri bekliyor. Berber’in amacı İstanbul’da yaşayan sanat meraklılarını Antalya’ya çekmek. Açık edisyonlu baskılar, kağıt ve tuval üzerine uygulanan bitki resimleri ve portreler, uyumun anahtarı olan doğayı konu alıyor. Kanca’nın bitki resimlerine duyduğu merakla ortaya çıkan eserler, insan ve doğa arasındaki rezonansı araştırıyor.

ÖTE YÜZÜ

Fizikte, maddenin titreşim enerjisine bağlı olarak aynı frekansta olan iki cismin arasındaki salınımı tanımlayan rezonans, insanın dünyayla olan diyaloğunda, dinamik, estetik, faydacı olmayan ‚uyumlu‛ bir ilişkiyi betimler.21. yüzyılda insanın doğayla kurduğu ilişkinin artık yalnızca onu keşfetmek ve ondan yararlanmak üzerine değil, yaşamla arasında görünenden derin bir bağ aramakla ilgili olduğunu öne süren sergi, tanışıklık ve bilinenden öte, yönümüzü daha büyük bir bütünün parçası olduğunu hissedebileceğimiz bir rezonans alanına doğru bitki resimleriyle çeviriyor.

BU SERGİ SİZİ DOĞAYA GÖTÜRECEK 1
BÜYÜLEYİCİ

Sergi, milattan sonra 60’lı yıllarda yaşadığı tahmin edilen bitki bilim uzmanı PedaniusDioscorides tarafından tıbbi alanda kullanılan bitkilerin ‚De MateriaMedica‛dakataloglanması için tüm detaylarıyla kağıda taşınan bitki resimlerinin izini takip ediyor. Leanardo Da Vinci ve Albrecht Dürer gibi Rönesans ressamlarınca tabloların arka planlarını oluşturmak için yapılan incelemelerden ayrılıp, evrenselliği konudan, sembolden ve zamandan bağımsız, insan ve doğa arasındaki rezonans içinde keşfeden resimlere dönüşen bitki resimleri, bu sergide bedenle ilişkili figürlerle soyut bir alanda birleşiyor. Natürel Rezonans, çağımızda dünyayla kurulacak sağlıklı bir ilişkide, doğayı, insanın kendisi ve çevresiyle olan ilişkisini besleyecek, kontrollü ve düzenli bir ortama sıkışmış olan bizleri daha özgür ve büyüleyici bir alana taşıyacak güçlü bir anahtar olarak sunuyor.

IŞIL IŞIL TARLA

Tamamlanan portrelerin üzerine sonradan işlenen bitki resimleri, toplum içindeki mesafeli ve sessiz ilişkilerin karşısında, doğanın zihin ve bedenin, mantık ve duygunun, tabiat ve ruhun birbirine geçtiği canlı bir titreşimle, sesimize sesiyle cevap verdiğini bize hatırlatıyor. Doğayla bir olan yaratılışımızla bağ kurma ve onunla tüm sınırların ötesinde birleşme özlemimizi HermannHesse’nin Gece Yarısından Sonra bir Saat’te yazdığı şu sözleri anlatıyor: “Ey sen ışıl ışıl başak tarlası! Benim özgürlüğe kavuşmuş ruhumun bir yansısı değil misin? Sen ve ben ikimiz de bir aydınlık seli içindeyiz, ikimiz de dile gelmeyenden yana zenginiz; ikimiz de birbirimize armağanlar sunuyoruz, ikimiz de tatlı bir yükün altında eğilmişiz.” Natürel Rezonans, doğayı ulaşılmaz, boyun eğmez ve özgün karakteriyle öne çıkarırken aynı zamanda doğayla araçsal veya faydacı bir ilişkinin ötesine geçmemiz gerektiğini vurguluyor. Evrenselliği insan ve bitkilerin ortak yaşam döngülerinde keşfeden sergi, doğanın insana sunduğu rezonans alanını özümüze yönelik bir bilme yöntemi olarak kullanıyor. Bulunduğu ortamdan ayrılarak, beyaz fonda resmedilen bitkiler, modern toplumda yaşamımızın kontrollü olarak yönlendirilme baskısıyla yüzleştiğimiz aidiyetsizlik ve yabancılık hislerini vurgularken, bilişsel ve duygusal olarak bizi dönüştüren rezonans alanına davet ediyor ve bu kötü hislerden özgürleşme umudunu taşıyor.

BU SERGİ SİZİ DOĞAYA GÖTÜRECEK 2
BİTKİ RESİMLERİ

Sergi ve sanatçı hakkında bilgi almak için begumberber@gmail.com Begüm Berber’in küratörlüğünü üstlendiği Natürel Rezonans sergisi 31 Ekim 2023’e kadar 09:00 ile 19:00 saatleri arasında Antalya Arkeoloji Müzesi Sergi salonunda görülebilir. İnsel Kanca İzmir doğumlu İnsel Kanca, Muğla Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünden 2014 yılında mezun olduktan sonra Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar/ Resim alanında Yüksek Lisans tezini ‚Sembolist Resim Sanatında Portre‛ araştırmaları üzerine tamamladı. Kendini doğadan uzakta hissettiği bir dönemde sanatı için doğadaki bitkilerden yardım ve ilham alan Kanca, 2019 senesinde ‚Bilimsel Bitki Resmi‛ eğitimleri almaya başladı. Sanatçı, insanın doğadan uzaklaşmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan hastalıklar ve kötü hislerin sonrasında, iyileşme sürecinin en önemli parçası olarak ‘’doğanın bir parçası’’ olduğumuzu hatırlatma fikriyle eserlerini üretiyor. Klasik tuval resmi anlayışı ile bilimsel bitki resmi prensiplerini esas alan resimleri, flora ve tabiatın fiziksel temsillerini insanların duygu durumlarını yansıtmak için bir araca dönüştürüyor. Güncel olarak pratiğine kağıt ve tuval üzerinde bitki resmi çalışmalarıyla devam ediyor.

AYFER ŞİMŞEK ÖZEL HABER
ANTALYANINGÜNDEMİ

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin