Son yılların en zorlu dönemini yaşayan turizm sektörü sıkıntılardan kurtulmanın çözüm yollarını ararken, zaman zaman turizme daha çok zarar veren olaylar meydana geliyor. Doğrudan biz turist rehberlerine ve dolayısıyla sektöre de zarar veren ve son olarak 2 Eylül de Demre’de bir meslektaşımızın darp edilmesiyle sonuçlanan vukuat bizleri derinden üzmüştür. Bizzat Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu’nun da bulunduğu grup, meslektaşımız Hubeyt Taşdemir ve araç şoförüne saldırmışlardır. Sebebi her ne olursa olsun (yüksek otopark ücreti, gelen otobüslerden izinsiz görüntü alınması,…), sorunları diyalog yoluyla ve yasal çerçevede çözmek yerine şiddette başvuran herkesi kınıyoruz.
Yine meslektaşlarımızı hedef alan benzer olaylar Efes’te, İstanbul’da, Antalya Kaleiçi, Düden Park gibi turistik noktalarda, turistlerin gözü önünde cereyan etmiştir.
Bundan sonra benzeri tartışma ve şiddet olaylarının yaşanmaması için, turizm sektöründeki kazancın düşmesinin turist rehberiyle ilişkilendirilmemesin gereğini vurgulamak istiyoruz. Çünkü turist rehberi programı tamamen acentenin talebi doğrultusunda yürütür. Kendince programı değiştiremez, ziyaret noktalarında ki serbest zamanı acentenin istekleri doğrultusunda grubuna iletir.
Dolayısıyla, bazı işletmelerin ve esnafın, programdan kaynaklanan mağduriyet ve şikayetlerini rehbere değil, TÜRSAB veya ilgili acenteye iletmeleri gerekir.
Hangi gerekçeyle olursa olsun, hiç kimsenin görevini yapan turist rehberine sözlü veya fiili saldırıda bulunmaya hakkı yoktur.Doğrudan turist rehberi ile ilgili bir şikayet söz konusu ise meslek kuruluşlarına başvursun.
Son dönemde rehberleri hedef alan bazı kişi ve kurumları şiddetle kınıyoruz. Meslektaşlarımıza karşı yapılan sözlü ve fiili saldırılar karşısında ARO olarak sorumluların cezalandırılmaları için ilgili makamlara yapacağımız başvuruları netice alınana kadar takip edeceğimizi ve gerek duyulursa 1700 üyemize sorun yaşanan noktalara gitmemelerini önereceğimizi duyururuz.
Saygılarımızla
ARO Yönetim Kurulu
