Son Dakika
09 Mayıs 2024 Perşembe
29 Ağustos 2013 Perşembe, 20:01
KADIN ve TOPLUMA dair
KADIN ve TOPLUMA dair bestkadin@gmail.com Tüm Yazılar

Ağustos Türkler için çok önemli

Ağustos Türkler için çok önemli

Türk tarihinde, Ağustos ayı ayrı bir önem taşıyor. Ağustos ayındaki tarihi olaylara, değinirsek önemli iki olay öne çıkar.

Sultan Alparslan komutasındaki Selçuklu orduları 26. Ağustos 1071 de Malazgirt’te Bizans ordularını yendikten sonra Türklere Anadolu’nun kapıları açılıyor. Taarruz öncesi askerlerine seslenen Alparslan han, ‘İsteyen ardımdan gelir istemeyen ayrılır gider. Bugün burada emreden bir Sultan ve emir alan askerler bulunmamaktadır’ sözleri tarihe geçiyor. Sultanın üzerinde beyaz bir elbise vardı. Düşmana hücum etmeden önce son söz olarak askerlerine şu sözleri de söylüyor: ‘İşte şehitlik kefenim, savaş meydanında ölürsem beni bu elbise ile gömersiniz’. Alparslan han, geriye dönüşün olmadığını, açtığı kapıdan 100 yıllar sürecek Türk aşiret ve kavimlerinin göçlerini tahmin edebiliyordu. Anadolu’ya sahip olanların bölgenin hâkimi olabileceğini de biliyordu. En önemli örnek, 4 bin yıl önce kurulan HİTİT medeniyetinin Mısır’a kadar bölgeye hâkim oluşudur.

Nitekim tarih boyu Anadolu’ya hükmetmek isteyen güçlerin, işgalci emperyalistlerin emellerini bu tarihi bilgiyle karşılaştırabiliriz.

Bizim için ikinci bir kader savaşı ise elbette KURTULUŞ SAVAŞI dır. Kurtuluş savaşının kritik anı olan büyük taarruz, aynı Alparslan’ın taarruzu gibi 26.Ağustos.1922 de baş Komutan Gazi Mustafa Kemal Paşanın emriyle başlıyor. Gazinin bizzat Afyonkarahisar yakınlarındaki Kocatepe’den idare ettiği savaş Anadolu Türklüğünün en önemli zaferi ve kurtuluşu olmuştur. Bir Önder Anadolu’yu aynı tarihte bizlere yurt yapıyor, bir diğer önder de aynı yurdu tekrar bize kazandırıyor.

Bizler için Ağustos ayında önemli başka gelişmeler de olmuştur tabii. Bunlardan bazılarını hatırlarsak,

27/08/1979 Türk Hava Yolları’nın (THY) Frankfurt bürosuna Ermeni ASALA örgütünün bombalı saldırısını,.

12 Eylül 1980 askeri darbesiyle devlet başkanı olan Evren’in 29 Ağustos 1981’de “Ordu her zaman ulusuna yardım edip kışlaya dönmüştür” şeklindeki cümlesini, 27/08/1982 de Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Atilla Altıkat’ın uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülüşünü hatırlatabiliriz. Yine  30.08.1988 Irak ordusundan kaçan binlerce Kürt’ün Türkiye sınırına yığılışını ve sığınmacıların Hakkâri’nin Çukurca ve Uludere ilçelerine yerleştirildiğini söyleyebiliriz..

üç gün sonra 30 Ağustos zaferinin yıl dönümü, 26 Ağustos ta Kocatepe’ye bazen at sırtında, bazen yaya olarak tırmanan Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, saat sabah 5.00 sularında başlatılan Büyük taarruzları sayesinde bugün varız.. Mustafa Kemal, İsmet Paşa, Fevzi Paşa ve diğer kurmay heyeti tam 37 saat boyunca mevzilerde- taarruzu yönetmiş ve 24 saat içinde Afyon tepeleri düşmandan temizlenmiş. Kaçmaya başlayan düşman, Dumlupınar Meydan Muharebesinde vurulmuş ve devamında Ülke işgalcilerden temizlenmiş. Alpaslan han olmasaydı Anadoluyu yurt edinemeyecektik. M. Kemal ve arkadaşları olmasaydı bu gün sömürge olarak yok olacaktık. Bizim yapmamız gereken ise, her iki komutana da şükran hisleri beslemektir. Artık yeni Ağustoslara doğru ilerlemek lazım.

Cengiz Savaşeri

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin