Son Dakika
17 Mayıs 2024 Cuma

Basın Yayın Enformasyon Gn.Md’lüğü 92. Yılını Kutluyor

06 Haziran 2012 Çarşamba, 13:11

 BASIN- YAYIN VE ENFORMASYON GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (BYEGM)

92. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYOR

 BAŞBAKAN YARDIMCISI BÜLENT ARINÇ’IN KATILIMLARIYLA BURSA’DA İL MÜDÜRLÜĞÜNÜN AÇILIŞI VE 2011 ANADOLU BASINI ÖZENDİRME YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ YAPILACAK  

7 Haziran 1920’de kurulan Başbakanlık Basın- Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün (BYEGM) 92. kuruluş yıl dönümü yapılacak çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Kutlamalar çerçevesinde Başbakan Yardımcısı Bülent ARINÇ’ın katılımlarıyla Bursa’da İl Müdürlüğünün açılışı yapılacak ve 2011 Anadolu Basını Özendirme Yarışması ödül töreni gerçekleştirilecek. Bursa’daki kutlama programında ayrıca kuruluş yıl dönümü kokteyli verilecek.

92. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Bursa’daki programın yanı sıra diğer il müdürlüklerinde de çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

MEDYA, HABER VE TANITIM HİZMETLERİNDE BYEGM: 92 YILLIK TECRÜBESİYLE 1920’DEN BUGÜNE VE YARINLARA… 

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Milli Mücadelenin başladığı yıllarda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının hemen sonrasında, ATATÜRK’ün direktifleriyle kuruldu.

Genel Müdürlük, Kurtuluş Savaşı yıllarında Millî Mücadeleye iç ve dış desteğin sağlanması amacıyla önemli hizmetler gerçekleştirdi. Savaş sonrası ise Cumhuriyetimizin kurulması ve yeni kurumların benimsenmesine yönelik yeni işlevler üstlendi. Ülkemizde ve dünyada medya ve tanıtım alanlarında yaşanan gelişmelere paralel olarak Genel Müdürlüğümüzün de faaliyet alanı ve fonksiyonu güncellenerek çağın gereklerine uygun hale getirildi.

Bu kapsamda BYEGM’nin yerel ve yaygın medyanın gelişimi, ülkemizin tanıtımı  konularında gerçekleştirdiği hizmetlerin başlıcaları şunlardır: 

YEREL VE YAYGIN MEDYA HİZMETLERİ 

Daha önce yerel medya eğitim semineri adıyla düzenlenen ve son dönemde “Yerel ve  Bölgesel Medya Buluşmaları”na dönüştürülen etkinliklerde, haber, fotoğraf, sayfa düzeni, röportaj teknikleri gibi mesleki bilgileri artırıcı konuların yanında; medya alanındaki mevzuat, yerel medyanın sorunları ve çözüm önerileri işleniyor. Yılda 2 kere yurdun çeşitli yerlerinde yapılan bu etkinlikler, en son geçtiğimiz ay Çorum’da düzenlendi.

Anadolu Basınını Özendirme Yarışması: Her yıl Anadolu basınını geliştirmek ve çalışanlarını özendirmek amacıyla düzenlenen yarışmada bu yıl fotoğraf, mizanpaj, araştırma, röportaj, yerel haber, makale, Türkçenin doğru kullanımı, belgesel ve yerel medya mansiyon dallarında ödüller verilecek.

Anadolu’nun Sesi Gazetesi: Anadolu’daki gazetelere haber kaynağı oluşturmak, bölgeler arasında haber ve bilgi akışı sağlamak amacıyla hazırlanan aylık “Anadolu’nun Sesi” gazetesi 3.000 adet basılarak devletimizin ilgili kurumlarına ve yerel gazetelere dağıtılıyor, ayrıca kurumun internet sayfasında da yayımlanıyor.

Yurdun Sesi: Yerel gazeteler incelenerek, değerlendirilmesi yapıldıktan sonra devletin üst kademelerine duyurulmasında yarar görülen haberler, Anadolu’nun Sesi gazetesinin eki olarak Yurdun Sesi başlığı altında yayımlanıyor.

Anadolu’nun Sesi: TRT Anadolu Kanalı işbirliği ile hafta içi her gün 10.30-12.00 saatleri arasında canlı olarak yayınlanan “Anadolu’nun Sesi” televizyon programında yerel gazete haberlerine yer verilerek, yerel basının ilgi alanına giren konular ele alınıyor ve bu konularda yetkili veya uzman kişiler konuk ediliyor. Yerelin sesini geniş bir izleyici kitlesine ulaştırmayı amaçlayan programla yerel basının genel izleyici tarafından da takip edilmesi sağlanıyor.

Yerel gazetecilere yönelik yurdun çeşitli yerlerinde inceleme ve ziyaret programları düzenleniyor. Bu kapsamda 2011 yılında İzmir, Muğla ve Manisalı gazetecilerin Konya ve Şanlıurfa’ya, Diyarbakır, Batmanda Kırıkkale, Çorum, Yozgat ve Kırşehir illerindeki basın mensuplarının Trabzon ve Rize’ye ziyaretleri planlanıyor.

Basın Kartı: Basın Kartı Yönetmeliği doğrultusunda basın kartları düzenleniyor. Basın kartlarının gazetecilerin çalışmalarını kolaylaştırmanın yanı sıra, ulaşım, iletişim vb. gibi alanlarda mal ve hizmetlerden yararlanırken avantaj sağlaması amacıyla çeşitli kurumlarla anlaşmalar yapılıyor.

Ayrıca Genel Müdürlüğümüz ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle Basın Trafik Kartları hem şekil olarak yenilendi hem de işlevi artırıldı.

Basın Kartı Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle, yılardır basın meslek dalında görev yapıp basın kartı sahibi olamayan ilk okul mezunlarına basın kartı verilerek, yerel basındaki önemli bir mağduriyetin giderilmesi  sağlandı

Yine yapılan değişiklikle, yurt dışında Türkçe yayın yapan ve bu durumu ilgili ülkede bulunan büyükelçiliğimiz tarafından teyit edilen basın-yayın organlarının sahibine ve bir çalışanına basın kartı verilebileceği hükme bağlandı.

 

 

Gazetecilerin uluslararası düzeyde çalışmalarını kolaylaştırmak üzere basın mensuplarına yönelik “hizmet damgalı pasaport” uygulaması başlatıldı. Bu uygulamayla yaygın ve yerel medyada çalışan gazetecilerin gerek ülkemizin yurtdışında tanıtımında gerek kamu diplomasisi çalışmalarında fonksiyonlarını etkin bir şekilde yerine getirmeleri hedeflendi.

Yerel Medya Bilgilendirme Toplantıları ile Basın Yayın ve Gazeteciler Hatıra Ormanı: Yerel basına yönelik il bazında yapılan bilgilendirme toplantılarında Kurumun faaliyetleri ile “Basın Kartları Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikler ve ortaya çıkan yeni uygulamalar hakkında bilgi veriliyor.

İllerde yapılan bilgilendirme toplantılarının yanı sıra BYEGM ile Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğünün ortak girişimleri ile ağaçlandırma çalışması da yapılıyor. Bu projeye, basın kartı sahibi gazeteciler, gazeteciler cemiyeti başkanları, gazeteciler sendikası, basın kuruluşları, radyolar, televizyonlar, ulusal ve yerel gazete sahipleri ve meslek kuruluşları da destek veriyor. Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent ARINÇ’ın 81 il’e 81 fidan bağışı yaparak, 2010 yılında Ankara’da başlattığı “Basın Yayın ve Gazeteciler Ormanı Kampanyası” kapsamında, bilgilendirme toplantılarının yapıldığı illerde ağaç dikim töreni yapılarak, hatıra ormanları oluşturuldu.

YAYIN HİZMETLERİ

Her yıl güncellenerek değişik dillerde baskısı yapılan Türkiye (Almanak) kitabı bu yıl 12 dilde yayımlandı. Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça, Rusça, Japonca, İspanyolca, Çince, Portekizce Farsça ve İtalyanca baskısı yapılan eser, 46.500 adet kitap, 5.500 adet de CD olarak basılıp dağıtımı yapıldı.

Özellikle tarihçiler ve diğer araştırmacılar için önemli bir başvuru kaynağı niteliğinde olan, yurtta ve dünyadaki siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel haberlerin yaygın basından özetlenmesiyle oluşturulan “Ayın Tarihi” adlı yayın, 3 aylık periyotlarla çıkarılmakta ve Kurumun internet sayfasında da yer almakta. 1920’li yıllardan bu yana çıkarılan “Ayın Tarihi”, ülkemizdeki en uzun ömürlü süreli yayınlar arasında yer alıyor.

Ülkemizdeki resmi kurumlar, büyükelçilikler, yerli medya kuruluşları ve yabancı basın temsilcileri, oteller, hastaneler vb. birçok bilginin yer aldığı Press Guide adlı İngilizce rehber kitap her yıl güncellenerek basılıyor.

ENFORMASYON HİZMETLERİ

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, enformasyon hizmetleri kapsamında, Türkiye’de görev yapan yabancı medya mensuplarının mesleki çalışmalarına da yardımcı oluyor.

Ülkemizde yabancı basın-yayın mensuplarının sayısında özellikle son yıllarda önemli artış gözleniyor. Türkiye’de faaliyet gösteren mevcut yerleşik yabancı basın mensubu 2000’li yıllarda 30-40 iken, 2011 yılında bu rakam 327 oldu. Kendi imkânları ile gelen ve ağırlanan basın mensubu sayısı ise 1366’ya ulaştı.

Uluslararası Etkinlikler: Genel Müdürlük yurt içi ve yurt dışında uluslararası kuruluşlar kardeş ve dost ülkelerdeki kurum ve kuruluşlarla işbirliği hâlinde medya ile ilgili konferanslar, toplantılar, seminerler düzenliyor.

2011 yılında gerçekleşen faaliyetlerden bazıları şöyledir: Azerbaycan’da düzenlenen İkinci Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu, Bursa’da gerçekleştirilen Balkan Ülkeleri Medya Forumu ve İstanbul’da yapılan Türk-Arap Medya Forumu.

İçinde bulunduğumuz yılda ise; Genel Müdürlüğümüz tarafından KKTC, Kırgızistan ve ülkemizdeki tüm iletişim fakültesi dekanları veya temsilcilerinin katılımıyla 04-05 Şubat 2012 tarihlerinde Bursa’da ”Yeni Medya Düzeni, Haklar ve Sorumluluklar” toplantısı düzenlendi. 04-05 Nisan 2012 tarihlerinde Antalya’da Kadın Medya Sempozyumu, 09-10 Mayıs 2012 tarihlerinde ise Ankara’da Türkiye-Afrika Medya Forumu gerçekleştirildi.

Suriye’de meydana gelen olaylar nedeniyle ülkemize gelen Suriyeli vatandaşların yerleştirildiği Kilis ve Hatay’daki barınma merkezleri ile ilgili mesleki çalışma yapmak isteyen yerli ve yabancı basın mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla, Genel Müdürlükçe, Kilis ve Hatay’da 17 Nisan 2012 tarihinden itibaren birer basın merkezi kuruldu, halen faaliyetlerine devam ediyor.

Genel Müdürlüğümüz, yurt dışı teşkilatını da günün icaplarına uygun olarak geliştiriyor. Bu amaçla 2011 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararıyla yurt dışı basın müşavirliklerimizin sayısı artırıldı. Daha öncekilere ek olarak Saraybosna, Sofya, Brezilya, Pekin, Cakarta, Kuala Lumpur, Pretorya, Lahey, Madrit, Stokholm, Trablus, Abuja, Varşova, Şam, Yeni Delhi, Bişkek’te basın müşavirliği, Cidde’de ise Basın Ataşeliği kuruldu. Böylece ülkemizin yurt dışında doğru ve zamanında tanıtımı konusunda çok önemli bir adım daha atılmış oldu.

HABER HİZMETLERİ

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü haber hizmetleri kapsamında her gün 21 dilde haber taraması yapılıyor. Bu kapsamda; 1700 yabancı gazete, 4 radyo istasyonu, 40 yabancı televizyon ve 300 internet haber sitesi izlenerek günde yaklaşık 5 bin haber toplanıyor. Son yıllarda haber girişinde meydana gelen artışlarla arşive alınan haber sayısı 15 milyona ulaştı.

BYEGM tarafından ilgili kuruluşlara 2011 yılında yaklaşık 40 bin haber iletildi. Bu kapsamda, 2010 yılında 1 milyon 250 bin 2011 yılında ise 1 milyon 500 bin dolayında haber işlendi.

DES (Devlet Enformasyon Sistemi): Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü yabancı basından DES aracılığı ile toplayarak devlet yetkililerine sunduğu haber işlemesi yanında iç basında da tarama yaparak Başbakanlık ve devletin diğer üst makamlarına iletiyor. Bu amaca yönelik olarak, yaygın ve yerel gazetelerin Kuruma günlük olarak ulaştırdıkları elektronik nüshaları devletin ilgili kurumlarının istifadesine sunulmak üzere ayrıca DES sistemine aktarılıyor. Bu sistemde yaygın gazetelerin tamamı ve yerel gazetelerden sisteme gönderilen yaklaşık 150 gazete ile hizmet veriliyor. Günlük kupürleme işlemleri yine bu sistemle elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. DES sisteminin yabancı ve iç basın izleme, haber toplama ve işleme çalışmaları yanında elektronik arşivleme çalışmaları da sürüyor.

Kamu Diplomasisi: Özellikle son yıllarda önemi artan kamu diplomasisi konusunda Genel Müdürlük önemli görevler üstlendi. Bilindiği gibi kamu diplomasisi, yabancı kamuoylarında ülkemiz ve devletimiz hakkında olumlu imaj yaratılmasına, hakkımızdaki önyargıların giderilmesine, dostluk duygularının geliştirilmesine ve millî kültürümüzün tanıtılmasına yönelik çalışmaları kapsamaktadır. Başbakanlıkta oluşturulan Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünün sekretarya görevi, Genel Müdürlük tarafından yürütülüyor.

İnternet Sitesi: Kurumun internet sitesinde, kurumsal tanıtım, ilgili mevzuat, faaliyetler, yayınlar, basın duyuruları, medya kuruluşlarının linkleri gibi içerikler yer alıyor. İnternet sitesi ayda ortalama 750 bin girişle kamuda en fazla izlenen resmî internet siteleri arasında yer alıyor. İnternet sitemiz, medya mensupları, araştırmacılar ve üniversite öğrencileri için önemli bir kaynak niteliğindedir.

Sergiler: Genel Müdürlükçe yurdun çeşitli yerlerinde, değişik konularda fotoğraf sergileri düzenleniyor. Kuruluşundan bugüne kadar çekilen fotoğraflardan oluşan arşiv, bir anlamda Cumhuriyet tarihimizin görsel hafızası niteliğindedir. Bu değerli hazine, sergiler aracılığıyla geniş kitlelerle paylaşılıyor.

Saygı ile duyurulur.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin