Son Dakika
17 Mayıs 2024 Cuma

Kadını koruma butonu Çalışmadı

23 Şubat 2015 Pazartesi, 10:21

Kadınlara yönelik şiddeti engellemek amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2013 yılında şiddet görenleri korumak amacıyla ‘güvenlik butonu’ uygulaması başlatmıştı. Ancak Süreç Değerlendirme Raporu’na göre buton uygulaması yetersiz kaldı. Butonlar sık sık arızalandı, kapalı yerlerde çekmedi, şarjı yetmedi, çoğu kez de yanlışlıkla basıldı. 2013’te 82 kullanımdan 4’üne güvenlik amaçlıydı. 2014’te ise kullanılan 142 butondan 141’ine test amaçlı 1’ine güvenlik için basıldı.

Zaman gazetesinden Aslıhan Aydın’ın haberine göre Kadınlara yönelik şiddeti engellemek amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2013 yılında şiddet görenleri, faillerden korumak üzere, mağdurların taşıması için ‘güvenlik butonu’ uygulaması başlattı. Uygulamaya göre mağdura verilen cihazın butonuna herhangi bir tehdit anında basılacak, kolluk güçleri konum gönderen cihaza doğru hareket ederek, mağduru koruyacaktı. Ancak İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile AVEA’nın işbirliği yaptığı buton uygulamasının sonuçları, uygulamanın yetersiz olduğunu gözler önüne serdi. Elektronik Destek Sistemi Pilot Uygulaması Süreç Değerlendirme Raporu’na göre 2013’te verilen butonlardan 82 tanesi kullanıldı. Bunlardan 78 tanesine test amaçlı ve yanlışlıkla basıldı. Güvenlik ihtiyacı ile basılanların sayısı 4’te kaldı. 2014’te ise butonlardan 142’si kullanıldı. 141’ine test amaçlı ve yanlışlıkla, 1’ine de güvenlik ihtiyacı ile basıldı.

Raporda, ‘cihazın tasarımı’ ile ‘cihazın yapısı ve teknik altyapıdan kaynaklanan sıkıntılar’ başlıkları ile güvenlik butonunun açmazlarına yer verildi. ‘Cihazın tuşlarının açıkta ve korunaksız olması sebebi ile mağdurun bilgisi dışında, yanlışlıkla alarm çalması, açma-kapama işlemlerinin aynı tuşla yapılmasından dolayı açıp kapatırken alarmın çalması, mağdurun kendiliğinden kapanan cihazı, alarm çalar endişesi ile açmaktan çekinmesi’ gibi sorunlar ‘tasarım’ sorunları olarak raporda yer aldı.

ERKEĞE, ‘MAĞDURA YAKLAŞTIN, UZAKLAŞ’ UYARISI YAPILACAK

Cihazların sık sık arıza yapması, fonksiyonlarını yerine getirememesi, bazı ŞÖNİM’ler dâhil kapalı mekânlarda çekmemesi, pillerinin miatlarını doldurması, bazı cihazların hiç açılmaması, Araç Takip Sistemleri üzerinden takibi yapılan cihazların, sistem çalıştığı halde, güvenlik butonunun çalışmadığı, butonlarda sürekli data alışverişi yapılmadığından cihazın arızalı olduğu ancak butona basıldığında anlaşıldığı da ‘cihazın yapısı ve teknik altyapı’ başlığında yer alan sorunlar oldu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, güvenlik butonunun tamamen yetersiz olması sebebi ile denetimli serbestlik vakalarında kullanılan, e-kelepçe sistemini, şiddet mağdurları ve failleri için kullanma kararı aldı. Buna göre failde e-kelepçe olacak, mağdurda da bununla senkronize cihaz olacak. Mağdura yaklaşması durumunda mağdur ve aynı zamanda kolluk haberdar edilecek. Faile de ‘mağdura yaklaştın, uzaklaş’ uyarısı gidecek.

Donanım ve tasarım yetersiz

-Raporun ‘görüş ve öneriler’ kısmında da şu maddeler sıralandı:

-Güvenlik butonlarının pilleri acilen değiştirilmeli.

-Araç Takip Sistemi’nden ayrılarak tamamen farklı bir sistem üzerinden takibi sağlanmalı.

-Uygulamanın yaygınlaşması durumunda mevcut güvenlik butonları donanım ve tasarım olarak yetersizdir.

-Cihazların kapalı alanlarda dahi görevini yapacak şekilde güçlendirilmesi gerekmektedir.

-Güvenlik butonu görüşme yapılırken alarm ve konuşmalar dışarıdan duyulmakta olduğundan mağdurun gizli arama ve görüşme yapması mümkün olmamaktadır. Cihazın sessiz konumda görüşme sağlaması uygun olacaktır.

-ATOSİS (teknik altyapı veren şirket) ve AVEA da mesai saatleri dışında ve hafta sonlarında sorunlarımızı giderecek personel bulundurulması uygun olacaktır.

Zaman

haber3

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin