Son Dakika
15 Mayıs 2024 Çarşamba

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA SORUNU TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

21 Ekim 2015 Çarşamba, 20:18

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA SORUNU TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

Her 10 kadından birinde görülen rahim sarkması ve idrar kaçırma sorunlarının önemli bir bölümü, ameliyatla tedavi edilebilmektedir. Lokal anestezi altında yaklaşık 15 dakika süren operasyon sonrası, hasta sağlıklı ve kaliteli yaşama kavuşmaktadır.

Medstar Topçular Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ünal Yirmibeş, rahim sarkması nedeniyle ortaya çıkan idrar kaçırma sorunlarının cerrahi tedavisi hakkında bilgi verdi.

İdrar kaçırma sorununda cerrahi tedavi yeterli olmayabilir
İstem dışı idrar gelmesi, “İdrar kaçırma” olarak adlandırılmaktadır. İdrar kaçırma, çeşitli aktiviteler sırasında ortaya çıkabilir. Öksürmek, hapşırmak, gülmek, ıkınmak, ağır kaldırmak gibi eylemler sonrası ortaya çıkan idrar kaçırma sorunu, cerrahi ameliyatlarla kontrol altına alınabilir. Ancak bazı hastalar, idrarını tutamadıkları için tuvalete yetişemeyecek duruma gelmektedir. Bu grup hastalarda cerrahi operasyonlar çok başarılı sonuçlar vermez. Bu hastaların tedavisinde ilaçlar ve kas egzersizlerinden yararlanılır.

İdrar kaçırmanın en önemli nedeni organ sarkmaları
Her 10 kadından birinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyen ve yaşam kalitesini bozan idrar kaçırmanın en önemli nedenleri; pelvik yani genital organ sarkmalarıdır. Bu sorun da; sık, zor ve çok sayıda doğum sebebiyle ortaya çıkar. Ancak genital organ sarkmasına; ilerleyen yaş, aşırı kilo, sürekli öksürmekle seyreden kronik akciğer hastalıkları, aşırı ağır kaldırma, genetik yatkınlık ve sürekli kabızlık durumları da yol açar.

Sorunun tekrarlamaması için doğru teşhis önemli
İdrar kaçırma nedeniyle ameliyat olan hastaların % 50’si, tekrar aynı şikayetlerle doktora başvurmaktadır. Bu nedenle yapılacak ameliyat önem taşımaktadır. Hastanın ameliyat öncesi detaylı bir şekilde sorgulanması, muayenesinin, kan ve idrar tetkiklerinin detaylı bir şekilde yapılması, idrar kaçırma tipinin belirlenmesinde etkili bir yardımcı yöntem olan ürodinami testi de mutlaka uygulanmalıdır. Genital organlara ait kitlelerin varlığı açısından da dikkatli bir ultrason yapılmalıdır.

Kapalı ameliyatla tedavi edilebilir
İdrar kaçırmanın hangi sorundan kaynaklandığı ve rahim sarkmasına bağlı olup olmadığı tam olarak belirlendikten sonra hasta ile görüşülüp rahimin alınıp alınmayacağı kararlaştırılır. Rahim sarkmaları rahim alınmadan da tedavi edilebilmektedir. İdrar kaçırma sorununun tedavisinde, günümüzde en yaygın ve başarı oranı en yüksek olan TOT ve TVT denilen, vajinal bölgeden lokal anestezi ile uygulanabilen ve yaklaşık 15 dakika kadar süren, ameliyatlar yapılmaktadır.

İdrar kaçırma tedavi edilmezse hastada depresyona neden olur
Organ sarkmaları, hastalar tarafından başlangıçta kesin olarak belirlenemeyebilir. Ancak, cinsel ilişki sırasında hissedilen ağrı, kullanılan vajinal tamponun düşmesi, basınç hissi ve dışarı doğru sarkmanın olması ilk belirtiler olabilir. Sorun ortaya çıktıktan sonra zaman içinde tedavi edilmediği takdirde, giderek hastanın yaşam kalitesini bozar. Organ sarkmaları, ender de olsa idrar yapamama ve böbrek hasarına da neden olabilir. Rahim sarkması ile ortaya çıkan idrar tutamama sorunu, zaman içinde hastayı çevresinden uzaklaştırıp asosyal ve depresif bir yaşam şekline zorlayabilir.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin