Son Dakika
09 Mayıs 2024 Perşembe

Keşif Ekibi 24.Gezide Gölhisar’da

10 Ekim 2013 Perşembe, 12:42

Keşif Ekibi 24.Gezide  Burdur/Gölhisar’da

Keşif Ekibi Derneği, her 15 günde bir gerçekleştirdiği tarihi gezilerinden 24.sü Burdur’un Gölhisar ilçesine gerçekleştirdi, binlerce yıllık tarihe tanıklık etti.

Tarihi bölgelere düzenlediği geziler ile adından söz ettiren Keşif Ekibi Derneği, 24. Gezisini dünyanın en büyük antik kentlerinden olan Kibyra antik şehrinin yer aldığı Burdur’un Gölhisar ilçesine gerçekleştirdi. Sabahın erken saatlerinde bir araya gelen ekip üyeleri güne kahvaltı ile başladı, ardından yönetim kurulu üyesi İsmihan Çopur ve üye Mehmet Özen’in doğum günü pastasının etrafında toplandı.

Küçük kutlamanın ardından ekip üyeleri, Döşemealtı Belediye Başkanı Nurettin Tursun’un sağladığı ulaşım ile Gölhisar yolculuğuna başladı. 2 saatlik bir yolculuktan sonra Gölhisar’a ulaşan ekip üyeleri, geziye ilçeden dahil olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Eroğlu, Kosgeb Burdur Müdürü Hamza Alper Doğru, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sarıtaş, Teknokent Koordinatörü Öğr. Gör. Sedat Metlek, Gölhisar MYO Öğr. Gör. Veysel DAL, Gölhisar Esnaf Kredi ve Kefalet Başkanı Mustafa Kavçakar, Gölhisar Halk Eğitim Müdür Yrd. Yılmaz Tunç   ile birlikte ilk olarak Gölhisar Belediye Başkanı Veli Cantilav’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette ilçe ile ilgili bilgi alan ekip üyeleri, öğrenci nüfusu ile dikkat çeken Gölhisar’da sosyal yaşantı alanları, tarım, halkın gelir yapısı, turistik ziyaretler ve yöresel ürünler hakkında bilgilendirildi. İlçeyi hareketlendiren en önemli unsurun üniversite öğrencileri olduğunu söyleyen başkan Cantilav, öğrencilerin ilçe ekonomisine katkısı için yaptıklarını aktardı. Bilgilendirme ziyareti sonrası toplu fotoğraf çekimi ile anı ölümsüzleştiren ekip üyeleri, ardından bölgenin en önemli değeri olan Kibyra antik şehri gezisi için kazı alanına hareket etti.

Tarih kokan, dünyanın sayılı tarihi şehri Kibyra
Gölhisar’dan katılanlar ile 34 kişilik bir sayıya ulaşarak bölgenin en önemli tarihi noktasına ilerleyen Keşif Ekibi üyeleri, keşif öncesi kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru ile bir araya geldi. Büyük bölümü sağlam olan Kibyra hakkında brifing alan ekip üyeleri,  yapılan kazı çalışmaları, devlet ve özel sektör desteği hakkında bilgilendirildi. Devlet desteğinden ziyade bölge halkının özverili katkısını anlatan Özüdoğru, kazının ilk sürecinde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Bölge halkının her geçen gün Kibyra’yı daha çok sahiplendiğine dikkat çeken Özüdoğru, ilk zamanlar kimse burada yapılan kazılarla ilgilenmiyordu. Aylar geçti ilçe halkı neler yapıldığını görmek için kazı bölgesine geldi. Son yıllarda ise ilçe halkı kazıyı tamamen benimsedi, sahiplendi ve her yönden desteklemeye başladı’’ dedi.

Tarih hırsızları yine devrede
Bölgenin tarihi zenginliğini bilen tarih hırsızlarının kaçak kazılarından şikayet eden Özüdoğru, altın ve değerli eşya ümidi ile yapılan kaçak kazıların tarihi eserlere ciddi zarar vermesinden yakındı. 2014 yılında bazı bölgelerin üstünün kapatılarak korumaya alınacağını ve turistik gezilere açılacağını aktaran Özüdoğru, ciddi özveride bulunan arkeologlara devletin daha fazla destek vermesini istedi. Kendini tarihe adamış arkeologların asılsız bir şikayet ile aylarca bürokrasi ile meşgul edildiğini belirten Özüdoğru, bir sevda olan bu mesleğin hakkının bu olmadığını söyledi.

Dünyanın gözü Kibyra’da
Brifingin ardından 2010 yılında kazılarına başlanan Kibyra antik kentini gezen Keşif Ekibi Derneği üyeleri, anıt mezarlar, Nekropol yolu ve yuvarlak kuleli tak, tapınak planlı anıt mezar, stadyum, idari bina, ana cadde, çarşı-Pazar yeri, tiyatro, Roma imparatorluğu dönemi hamamı, Doğu Roma hamamı, dünyanın tek üstü kapalı tiyatrosu gibi tarihi noktaları gezdi.

Kibyra’nın kendine has özellikleri ile şu ana kadar dünyada bir eşinin daha olmadığının altını çizen kazı başkanı Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, tarihi kentin kanalizasyon sisteminin hala ayakta olduğunu kaydetti. Antik kentin çok küçük bir bölümünün gün yüzüne çıkartıldığını anlatan Özüdoğru, bu da Kibyra’nın ne kadar büyük bir tarihi kalıntı olduğunun göstergesidir diyerek, yerli ve yabancı turistleri bölgeye davet etti. Kibyra gezsinin son bölümünde sipsi ustası Recep Hasyalçın’ın çaldığı oyun ile tarihi tiyatroda günün keyfini çıkaran ekip üyeleri, akşam saatlerinde bölgeye has çörekotu kahvesini tattı.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin