Son Dakika
09 Mayıs 2024 Perşembe

Keşif Ekibi Derneği 23. Gezide “Elmalı Akçay” Dedi

29 Eylül 2013 Pazar, 21:04

Kurulduğu günden bu yana ülkemizin ve Antalya’nın tarihi ve yöresel mekanlarına geziler düzenleyen Keşif Ekibi Derneği, 23. yolculuğunu  Antalya’nın Elmalı ilçesine bağlı Akçay bölgesine gerçekleştirdi.

Akçay Belediyesinin son Belediye Başkanı Mehmet Tufan’ın misafiri olarak 18 kişilik bir ekip ile Antalya’dan Akçay’a hareket eden dernek üyeleri, ilk olarak Tekke Köyü’ne ulaştı.

Burada Çayboğazı Sulama Birliği’nde görevli Önder Günel tarafından karanfillerle karşılanan ekip üyeleri, Hacı Bektaş Veli’nin önde gelen halifelerinden Abdal Musa Sultan’ın Türbesi’ni ziyaret etti. Halife Hüseyin Eriş önderliğinde türbe ve tarihi hakkında bilgiler alan ekip üyeleri, Abdal Musa Sultan’ın yaşarken kullandığı, takta kılıcını, teberini, kara çomağını, biat değneğini,  eşya ve gereçleri gördü, türbe içinde yer alan orijinal hali ile korunmaya çalışılan ahşap kapıyı inceledi. Türbe etrafında bulunan derviş, mürşit ve halife mezarlarını da ziyaret eden Keşif Ekibi, ardından türbe ile ilgili bakım ve yenilenmesi gerekenleri ile ilgili notları aldı.

İkinci durak Akçay İlköğretim Okulu
Ziyaret ettiği bölgelerdeki önemli kurumları ziyaret eden Keşif Ekibi, gezi programındaki ikinci ziyaretini taşımalı eğitimin gerçekleştirildiği ve daha önce ‘Beyaz Bayrak’ almış bölgenin tek ilköğretim okulu olan Akçay İlköğretim Okulu’na gerçekleşirdi. Okul müdürü Hakan Ergün’den okul hakkında bilgi alan ekip üyeleri, Akçay Belediye Başkanı  Mehmet Tufan’ın eşi Şehnaz Tufan’ın yardım talebine kulak verdi. Okulun kütüphanesi için kitap, yazıcı ve tarayıcı gibi çeşitli ihtiyaçların olduğunu söyleyen Tufan, yardımseverlere çağrıda bulundu. Ziyaret sonunda okul için yardım kampanyası başlatan ekip üyeleri, sosyal medya üzerinden ilk duyurusunu ziyaret bölgesinden gerçekleştirdi. Öğrencilere verilen yemeğin geçici bir süre Akçay Belediyesi tarafından karşılandığını belirten Tufan, şu an 375 öğrencinin bu hizmetten faydalandığını aktardı.

Avlan Gölü ve Yeşil Göl
Gezinin üçüncü ziyaret noktası ise bölgede tarım arazisi elde etmek için kurutulma çalışması yapılan Avlan Gölü’ne oldu. 2001 yılında yeniden su verilmeye başlanan göl, dünyada sayılı geri kazanılmış sulak alan olma özelliğine sahip göllerden biri. Geçmişte uğruna çeşitli eylemlerin gerçekleştirildiği Avlan Gölü’nden sonra Keşif Ekibi, soluğu Yeşilgöl’de aldı. Gömbe Köyü’nün batısında, denizden 1950 metre yükseklikte yer alan Yeşilgöl, bir tarafından su alırken, diğer taraftan suyu boşaltan özelliğe sahip. Göl hakkında bilgiler veren bölge sakinleri, yaz aylarında macera tutkunlarının göle yoğun ilgi gösterdiğini, bölgenin sırt çantalı turistlerin ve off-road tutkunlarının uğrak yeri haline geldiğini söyledi. Gölün kıyısında fotoğraf çektiren ekip üyeleri, kısa süren doğa yolculuğunun ardından Uçarsu şelalesine ulaştı. Yeşilgöl’den dağın altından gelen su ile oluşan Uçarsu şelalesi, donma derecesindeki soğukluğu ile karpuz çatlatan olarak adlandırılıyor.

Akçay’da gündem siyaset
Yeşilgöl ve Uçarsu şelalesinin ardından ekip, Akçay’da yer alan Hıdır Akar’a ait meyve bahçesini gezdi, meyve yetiştiriciliği ile ilgili sorunları dinledi. Ardından Akçay’da vatandaşlarla bir araya gelen Keşif Ekibi üyeleri, belde ile ilgili bölge halkından bilgi aldı, Keşif Ekibi Derneği ile ilgili faaliyetleri aktardı. Bölgede daha çok siyaset konuşulduğu aktaran belde sakinleri, özellikle meyvecilikteki düşen fiyatlardan şikayet etti. Artan maliyetler karşısında özellikle elmanın yenik düştüğünü aktaran vatandaşlar, meyveciliğin her geçen gün azaldığına dikkat çekti. Ani gelişen programı nedeniyle geziye katılamayan Akçay Belediye Başkanı Mehmet Tufan’a teşekkür eden Keşif Ekibi kurucular kurulu üyeleri Murat Seyirci, Hidayet Gültekin, Ümit Ünaldı ve dönem sözcüsü Nilhan Kırdı, kısa süre içerisinde özellikle farklı şehirlere yeni geziler düzenleyeceklerini müjdeledi.

HACI BEKTAŞ VELİ YOLU 
13. yüzyılda Şii Batıni özellikler taşıyan Türkmen inancının temsilcisi Hacı Bektaş Veli’dir. Bu inanca göre; sırası ile Şeriat, Tarikat, Hakikat ve Marifet kapılarından geçilir. Bektaşi inancına göre, şeriat İslam’ın ve ehl-i beyt yolunun kurallarına uymaktır. Bu nedenle Bektaşi, dini yasaklara uymak ve saygı göstermekle yükümlüdür. Tarikata ve şeyhe bağlanmaktır. Yol gösterici, tarikata girenlere tarikatın temellerini, törenlerini öğretir. Hakikat kapısı evrenin sırlarının öğrenildiği kapıdır. Bu kapıya giren hakikat âlemine dalar, evrenin yaratıcısı Tanrı’yı tanır. Bu aşamaya gelen Bektaşi, bireysellikten kurtulup, tüm insanları sever. Marifet kapısına giren derviş, ilim evrenine ayak basmış olur. Burada kanıtlara dayanan kesin bilgi, gözleme dayalı bilgi, yaşama biçimiyle elde edilen bilgi ile sırları öğrenilir. Bu dört kapı, ibadet, niyaz, adak ve vuslat üzerine kuruludur. Alevi-Bektaşi inancında kadın erkek birlikte ibadet eder. Cem’e katılan kadınlar bacı, erkekler de kardeştir. Özünde insana saygı bulunan bu inançtaki yurttaşlarımız, asırlar önce dervişlerin semah yaptığı alanda toplanıp, “Dede” diye adlandırılan bilgelerin öğütlerini dinler, birlikte dua ederler. Bu mecliste eline, beline, diline sahip olmayanlara yer verilmez. Anadolu’nun ünlü erenlerinden, bir ozan ve Hacı Bektaş Veli’nin önde gelen halifelerinden olan Abdal Musa Hacı Bektaş Veli’nin akrabasıdır. Payesi “Sultanlık”; Mertebesi “Abdallık”tır. Pir evindeki hizmet postu ise, “Ayakçı Postu”dur. Bu post. Bektaşi tarikatındaki 12 posttan 11’incisi olup diğer adı “Abdal Musa Sultan Postu”dur. Ayakçılık, Abdallık mertebesidir. Aslen Horasanlı’dır. Azerbaycan’ın Hoy kasabasına gelmiş ve bir süre orada yaşadığından Hoylu olarak tanınmıştır. Kaygusuz Abdal Menkıbesi’ne göre, Körse Musa adıyla da anılmaktadır. 14. yüzyılda yaşadığı ve Osmanlıların Bursa’yı fethi yıllarında Orhan Bey’in askerleriyle savaşlara katıldığı ve büyük yararlıklar gösterdiği tarihi kaynaklarda anlatılır. Abdal Musa’nın yaşamı menkıbelerle doludur. Bunların en ünlüsü de Alevi-Bektaşi edebiyatının en ünlü isimlerinden Kaygusuz Abdal’dır.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin