Son Dakika
11 Mayıs 2024 Cumartesi

ÖLEN İŞÇİ SAYISI 274’E YÜKSELDİ

14 Mayıs 2014 Çarşamba, 20:40

ÖLEN İŞÇİ SAYISI 274’E YÜKSELDİ

Bakan Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, “ziyaretler sırasında kurtarma çalışmalarının aksadığı” yönünde söylentilerin gerçeği yansıtmadığını, ziyaretler sırasında kurtarma çalışmalarında bir kesinti olmadığını ve 500 kişilik ekibin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü ifade etti.

Faciada yaşamını kaybeden maden işçisi sayısının 274’e yükseldiğini bildiren Yıldız, arama faaliyetlerinin kesintisiz olarak devam ettiğini, bu gece itibariyle kurtarma ekiplerinin sağlığı konusunda sıkıntı yaşamadan sonuca varmayı hedeflediklerini söyledi.

Toplam 274 işçinin adli tıp işlemlerinin tamamlandığını, 160 işçinin de ailelerine tesliminin yapıldığını söyleyen Yıldız, “Önemli bir kısmı cenaze namazını müteakip defnedildiler” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şöyle devam etti:

“Bütün madenci kardeşlerimiz, alın teriyle kazandıkları paralarla beraber eve götürdükleri helal lokmayla uğurlandılar. Bütün arkadaşlarımız gibi şuna inanın onların kazandığı para benim kazandığım paradan daha helal. Hiç kimse temenni etmez ne işveren ne kamu ne de oradaki işçi kardeşlerimiz. Zamanın aleyhimize işlediğini söylemiştim. Zaman geçtikçe ümit etmediğimiz tablolarla karşılaşıyoruz. Amacımız bu gece içinde belli bir işçi kardeşimize daha ulaşmaktır.”

MADENDE KAÇ İŞÇİ VAR ?

Ocak’ta kaç işçinin kaldığı yönündeki soruya net bir cevap veremeyeceği bildiren Yıldız, “Ocağın bir kısmında yaklaşık 20-22 kişilik gruptan bahsediliyor. Mutlaka onları almamız lazım. Ocaktan çıkmadan bunun sayısını telaffuz etmemiz doğru olmaz. Bu gece onlara ulaşmamız lazım diye düşünüyorum” dedi.

Madende girilmeyen galerinin olup olmadığı yönündeki soru üzerine ise Yıldız, galeri uzunluğunun 4,5 kilometre kot farkının 460 metre olduğunu bildirerek, ulaşılmadık nokta bulunmadığını, karbondioksidin yoğun olduğu noktalarda daha dikkatli çalışma yapıldığını söyledi.

YANGIN DEVAM EDİYOR

Madende yangının devam ettiğini dile getiren Yıldız, karbondioksidin çok yoğun olduğu noktalara kurtarma ekiplerini sokmadıklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da ölenlere rahmet, geride kalanlara sabır diledi. İslam, mağdur ailelere destek vermek için hazırlıkları tamamladıklarını tüm ekiple sahada olduklarını da ifade etti.

ERDOĞAN SOMA’DA

Bugün saat 15.50 sıralarında Başbakan Tayyip Erdoğan yaptı. Soma’da incelemelerde bulunmak üzere maden sahasına giden Başbakan kayıp sayısının 238’e yükseldiğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan, “Yakın tarihimizin en büyük iş kazalarından birine şahit olduk. İlk belirmelere göre 238 işçimizi Hak’ka uğurladık. İlk belirlemelere göre 80 işçimizi yaralı olarak kurtardık. 19’u şu an itibarıyla taburcu oldu. Ağır yaralı işçimiz kalmadı. Rabbim hayatını kaybeden kardeşlerimizi rahmetiyle kuşatsın” dedi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sorumlu yayın yapan medyaya teşekkür ediyorum. Sağlık ve güvenlik hizmeti verenleri tebrik ediyor, kendim ve ülkem adına teşekkür ediyorum. Dualar eden milletimize de teşekkür ediyorum.

Programlarımızı iptal ettik. Devletin gereken bütün imkanlarını devreye aldık. En hızlı şekilde kardeşlerimize ulaşmaya gayret ettik.

Vefat eden kardeşlerimizin üzerlerinde kimlikleri yok. Yoksa vücutlarında en ufak bir darbe, yara söz konusu değil. Ama kimlik olmadığı için kim kimdir bilinmiyor. Adli ve idari olarak çalışmalar başlamıştır. Türkiye genelinde üç günlük milli yas ilan ettik. Cuma günü hutbe okunacak.

Herkesin emin olmasını istiyorum, bu kaza en ince ayrıntılarına, en küçük detaylarına kadar araştırılacak ve araştırılıyor. Hiçbir ihmalin göz ardı edilmesine izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Olayı aydınlatacak ve hem yakınların hem kamuoyunun tatmin olacağı adımlar da atılacaktır. Herkes bu konuda müsterih olsun. Önce yaraları saracağız, tabii ki yasımızı da tutacağız.

Soma halkının yanında olacağız. Sadece yetkililerin açıklamasının dikkate alınmasını rica ediyorum. Vefat edenlerine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletime başsağlığı diliyorum.

Bu tür havaları fırsat bilip, bunları istismar etmek isteyen bazı aşırı uçlar var, gruplar var. Bunlara da değer verilmemesinin ülkemizin huzuru için, ülkemizin birliği, beraberliği için çok çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Şu anda arkadaşlarımızın ve iş yerinin verdiği rakamlardan hareketle, tahmini olarak 120 civarında içeride şu anda halen işçinin olduğu söyleniyor. Bu üç aşağı beş yukarı olabilir. İşverenin verdiği rakam bu.

Bu kazalar olağan şeyler. Arkadaşlar bu tür ocaklarda bu tür olaylar olmaz şeyler diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeyler. Bu sadece madenlerde olur diye bir şey yok. Bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamış, bizi derinden üzmüştür.

Toplam bu kazalardaki ölü sayımıza baktığımızda yaklaşık 900 civarında. 42, 47, 55, 83 , 87, 90, 92, 95 ve geliyor 2010. Bunların içinde 1992 yılında Zonguldak Kozlu ilçesinde yaşanan ve 263 işçinin öldüğü grizu faciası ne büyük kaza olarak kayıtlara geçti. Aynı yıl toplam 277 işçi hayatını kaybetti. İngiltere’de 1862 yılında madende göçükte 204 kişi ölmüştür. 1866 yılında grizu ve kömür tozu patlamasında 367 kişi ölmüş İngiltere’de. Belçika’da metan gazı patlamasında 120. 1894 İngiltere’de kömür ocağında patlama 290. 1906 yılında Fransa’da dünya tarihinin en ölümlü ikinci kömür madeni kazası, ölen 1099. Japonya 1914, 687 kişi öldü kömür madeninde. Çin, 1942’de dünyanın en çok ölümlü kömür madeni kazasında 1549 kişi ölüyor. 1960; Çin’de yine kömür madeninde metan gazı patlaması 684. Japonya’da 1963’te yine kömür tozu patlaması 458. Hindistan’da 1965 grizu patlaması 375. 1975 Hindistan’da metan gazı alev aldı patlama ile madenin çatısı çöktü, 372. Amerika’ya bakın, teknolojisiyle her şeyiyle, 1907 iki ayrı madende kömür tozu ve grizu patlaması; 361.

Soma ile ilgili CHP’li milletvekilinin getirdiği öneri veya önerge, sadece o günkü gündemi engellemeye yöneliktir ve kendi konuşmasında da Soma ile ilgili bir kelime bulamazsınız. Gerekli cevabı zaten arkadaşlarımız da verdiler. ‘Bunu bir başka zamanda gündeme getirip konuşalım, konuşabiliriz’ dediler. Olay şu anda, tam böyle bir anda, tam bir suistimal olarak kullanılma gayreti içerisindedir. Bunun istismarına da biz zaten fırsat vermeyiz. Olay zaten mart ayının sonunda olmuştur. Şu anda nisan, mayıs, bir buçuk ay. Böyle bir süre geçmiştir. Tutanak şaşırtıcıdır, içeride konuyla alakalı hiçbir şey yok. Üzücü olan da bu.”

Erdoğan, bir gazetecinin sorusu üzerine “Kömür madenlerinin nasıl çalıştığını çok takip etmiyorsunuz. Katar’da kömür madeni yok, orada petrol var” dedi.

“KİMSE YANMADI”

Bakan grizu patlaması olmadığını, işçilerin karbonmonoksit zehirlenmesinden hayatlarını kaybettiğini ve kimsenin yanarak ölmediğini dile getirerek şöyle konuştu:

“İçeride kaç kişi olduğunu açıklamaktan özellikle kaçınıyorum. Çünkü bize verilen şirketin rakamları ona da ne kadar kefil olabileceğimizi bilmiyorum.”

ÖLÜM NEDENLERİ AÇIKLANDI

Soma’da maden faciasında hayatını kaybeden 17 madencinin yapılan otopsisinde ‘karbonmonoksit gazı zehirlenmesi’ sonucu yaşamlarını yitirdikleri belirtildi. Maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 17’sinin cenazesi İzmir Adli Tıp Kurumu’na getirildi. İşçilere yapılan otopside, ilk belirlemelerde karbonmonoksit gazı solumaları sonucu zehirlenerek yaşamlarını yitirdikleri kaydedildi. Otopsileri tamamlanan işçilerin cenazeleri, İzmir’den Manisa Kırkağaç’taki soğuk hava deposuna gönderildi. Turgutlu’dan Soma’ya cenaze malzemesi gönderildi. Turgutlu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün koordinasyonunda, ilçedeki camilerden toplanan 45 tabut ve cenaze malzemeleri, kamyona yüklenerek Soma’ya gönderildi. Öte yandan İzmir’deki bazı camilerde maden faciasında yaşamlarını yitiren işçiler için sela okutuldu.

18 SAAT SONRA 6 İŞÇİ KURTARILDI

Manisa Soma’da maden ocağındaki çıkan yangın nedeniyle arama kurtarma çalışmalarını yürüten ekipler, sabah saatlerinde 6 işçiyi daha madenden çıkardı.Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madende arama kurtarma çalışmalarını yürüten ekipler, 18 saat sonra 6 işçiyi madenden çıkardı. Sedye ile çıkarılan işçiler, ocağın giriş bölgesinde hazır bekleyen ambulanslara konularak gönderildi.Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden sahasına gelerek ocağın giriş bölgesinde bulunan arama kurtarma ekipleriyle görüştü. İlgililerden bilgi alan Bakan Yıldız, daha sonra maden sahası çıkışında bekleyen ailelerin yanına gitti, kısa bir görüşmenin ardından alandan ayrıldı.

3 GÜN MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Soma’daki maden faciası nedeniyle dünden başlayarak üç gün milli yas ilan edildiğini açıkladı. Bakan Yıldız, Cuma günü de camilerde bu konuda hutbe okunacağını duyurdu. Son rakamları paylaşan Bakan Yıldız ölü sayısının 205’e ulaştığını duyurdu. Bakan Yıldız, “Sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu. Türkiye’de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybıyla sonuçlanmış bir kazaya doğru gidiyoruz. 7 işçi kardeşimizin cenazelerini ailelerine teslim ettik. Otopsileri biryandan yerinde yapılıyor. Adli tıptan uzmanlar geldi. Bu işlemlerin de hızlanması için uğraşıyoruz. Asıl amacımız kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve olabildiğince bilgileri şeffaf paylaşmak. Edirne’den Kars’a bütün vatandaşlarımızın kalbi burada atıyor. Gerek idari gerek cezai soruşturmaların yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın. Herhangi bir grizu patlaması, herhangi bir darp olmadı. Karbonmonoksit zehirlenmesinden kardeşlerimiz hayatlarını kaybetti. Allah rahmet etsin kendilerine. Acılı ailelerine sabırlar diliyorum. Taziyelerimi bildiriyorum” dedi. Gazetecilerin ısrarla içeride olan işçi sayısını sorması üzerine de Bakan Yıldız, “İçerde olan tahmini bir rakam var ama o rakamı paylaşmaktan bilerek kaçınıyorum. Verilen toplam çalışan sayısı özel sektörün verdiği rakam. Bu sayılara kefil olamayacağımızdan işçi kardeşlerimiz çıktıkça paylaşacağız” dedi.

Bakan Yıldız yangın birara söner gibi olduğunu ancak dalgalı bir seyir izlediğini de hatırlattı, “Yangın yolu üzerinde olan işçi kardeşlerimiz var. Çıkarttığımız hiçbir işçi kardeşimizin yanarak vefat ettiklerini görmedik. Bir cebe girebiliyor olmaları halinde yaşayabilecekleri ümidi var. Her ne kadar zaman geçtikçe azalsa bile içimizde tutuyoruz. Eksi 480 koduna kadar ekipler gitti. 4.5-5 kilometre uzunluğunda tüneller. Son derece dikkatli davranıyoruz. Cenazelerini hatıralarına uygun olarak sıhhi şekilde muhafaza etmemiz lazım. En yakın devlet hastanelerinin morgları dahil olmak üzere şu şartlara uygun yeleri kullanıyoruz” dedi.

YÜZLERCE İŞÇİ HALA MAHSUR

Soma Holding’e bağlı, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait maden ocağında dün saat 15.10’da vardiya değişimi sırasında madenin yaklaşık 600 metre içerisindeki trafoda patlama meydana geldi ve ardından yangın çıktı. Patlamanın olduğu yerden, çıkışa doğru olan kısımdaki işçiler birbirlerine yardım ederek dışarıya çıkmayı başardı. Ancak yangın perdesinin arkasında kalan işçiler ise içeride mahsur kaldı.

Zamana karşı can kurtarma yarışı başlarken önce yangının sönmesi, sonra da içerideki zehirli dumanın boşalması beklendi. Ardından kurtarma ekipleri içeriye girdi. Ana galerilerde yapılan kurtarma çalışmalarında cesetler ve yaralılar çıkarılmaya başlandı.

MADENCİ YAKINLARI HASTANEYE AKIN ETTİ

Bu arada Soma Devlet Hastanesi önüne, yakınlarından haber almak isteyen çok sayıda işçi yakını akın etti. Yakınları yaralı olarak gelenler sevinç yaşarken, bilgi alamayanlar fenalık geçirdi. Bu arada madenden çıkarılan cenazeleri koyacak yer bulunamayınca, Manisa’nın Kırkağaç İlçesi’nde kaymakamlığa ait, kavun depolamak için yapılan soğuk hava deposu hazırlandı, iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi. Çevre il ve ilçelerden kimlik tespiti ve otopsi için adli tıp uzmanları ve savcılar da bölgeye gönderildi.

HAVA PERDELERİ OLUŞTURULACAK

Öte yandan sabaha karşı madende yeniden başlayan yangın ve duman çalışmaları olumsuz etkileyince, uzmanlar yeni bir çalışma başlattı. Uzmanların bazı galerilere hava perdeleri oluşturarak, kirli hava ile temiz havanın birbirine karışmasını önlemeye çalışacakları ve şu ana kadar girilememiş galerilere girecekleri bildirildi

HEM HÜZÜN, HEM SEVİNÇ

Dumanın azalmasıyla kurtarma ekipleri yeniden galerilere girdi. Saat 09.00 sıralarında da bazı yaralı ve cesetler ocaktan çıkarıldı. Bu sırada heyecanla bekleyen işçi yakınlarıyla görevliler arasında hüzün ve sevinç birarada yaşandı.

ÖLÜM OCAĞINDAN 18 SAAT SONRA SAĞ ÇIKTILAR

MANİSA’nın Soma İlçesi’nde dün öğleden sonra trafo patlamasıyla cehenneme dönen kömür ocağından kurtarma ekipleri aralıksız çalışırken, 6 işçi faciadan 18 saat sonra sağ çıkarıldı.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait kömür ocağında dün 15.10 sıralarında trafoda elektrik panosunun neden olduğu arızanı neden olduğu patlamada, vardiya değişimi nedeniyle yüzlerce işçinin bulunduğu galeriler cehenneme döndü. Hemen başlatılan kurtarma çalışmalarına, başta AFAD ve Zonguldak’tan gelen deneyimli ekipler olmak üzere çeşitli yerlerden gelen 400’den fazla görevli katıldı.

Faciada şehit olan 205 madencinin cansız bedeninin çıkarıldığı kömür ocağında, yangın nedeniyle ara verilen kurtarma çalışmaları bu sabaha karşı yeniden hızlandı. Saat 09.00 sıralarında kurtarma ekipleri cehenneme dönen ocaktan 6 madenciyi sağ çıkarmayı başardı. Patlamadan 18 sonra ölüm ocağından gün yüzüne çıkarılan bu madenciler hemen ambulanslarla hastaneye sevk edildi.

KURTARMA EKİPLERİ DE ETKİLENDİ

Sabaha karşı madenden dumanlar çıkmaya başladı. İçeriye giren kurtarma ekipleri acil olarak boşaltıldı. Kurtarma ekiplerinden de dumanın etkisiyle fenalaşanlar oldu. Bazı işçiler kurtarma ekiplerinden de ölenler olduğunu söyledi ancak bu bilgi yetkililer tarafından doğrulanmadı. Kurtarma çalışmalarına katılan, kendisi de madenci olan Sami Kılıç, sabaha kadar sadece ana galerilere girildiğini, patlamanın olduğu bölümden sonraki kısımlara ise hiç girilemediğini söyledi. Buradan çok sayıda cesedin çıkmasından korktuklarını söyleyen Kılıç, “İçeridekilerin kurtulacağına sanmıyorum. Çok fazla duman vardı” dedi.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin