Son Dakika
19 Mayıs 2024 Pazar

Süt Zehirlenmesinde, Talimata Uyulmamış!..

13 Mayıs 2012 Pazar, 20:18

Milli Eğitim Bakanlığı, süt dağıtımına başlamadan önce alerjisi ve laktoz intoleransı (duyarlılığı) olan öğrencilerin belirlenmesini istedi. Ancak talimata uyulmayınca zehirlenme vakaları yaşandı.
Ücretsiz süt dağıtımını öngören programda, öğrencilerin yaşadığı zehirlenme vakalarıyla ilgili tartışma sürerken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın henüz uygulama başlamadan önce valiliklere gönderilen yazıda “süt alerjisi ve laktoz intoleransı (vücudun laktoza karşı verdiği tepki, duyarlılık) olan öğrencilerin tespit edilmesi” talimatını verdiği ortaya çıktı.
MEB yazısı uyarınca okul müdürlükleri, öğrencilerde süt alerjisi veya sütten kaynaklanan rahatsızlık gelişmesi durumunda 112 Acil Yardım Merkezi’ni arayacak. Veli beyanı veya hekimlerce alerjisi veya laktoz intoleransı olan öğrencilerin isim listesi il sağlık müdürlüklerine bildirilecek. Bu öğrenciler program dışında tutulacak.

Süt tüketimi araştırılacak MEB Müsteşarı Emin Zararsız imzasını taşıyan 18 Nisan 2012 tarihli “Okul Sütü Programı” konulu yazıda, programın sağlıklı yürütülebilmesi için il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile okul müdürlüklerine görev ve sorumluluklar verildi. Yazıya göre; il milli eğitim müdürlükleri, valiliklerde oluşturulan Okul Sütü Komisyonu’nun sekreterya görevini yürütecek. Sütün okullara ulaştırılmasının kontrolü ileuygun şartlarda muhafazası, tüketilmsi ve atık kutuların geri dönüşümünün sağlanması konusunda komisyon ile işbirliği yapacak. İl sağlık müdürlükleri ile program süresince öğrencilerin gelişme oranları ile süt tüketimi alışkanlıklarındaki değişikliklerin tespitine ilişkin çalışma yürütecek. İlçe milli eğitim müdürlükleri de programın okullarda uygulanmasınıntakip ve kontrolünü yapacak.

Süt formu doldurtulacak Yazıya göre, programın uygulanmasında en fazla görev ve sorumluluk okul müdürlüklerine verildi. Okul müdürü veya bir müdür yardımcısı başkanlığında, en az bir öğretmen ve okul aile birliği başkanı veya üyelerinden birinin katılımı ile Okul Sütü Kabul Komisyonu oluşturulacak. Programla ilgili afişler, öğrencinin görebileceğiuygun yerlere asılacak. Öğretmen ve öğrencilere program konusunda eğitim verilecek, hazırlanan broşürler öğrencilere dağıtılacak. Süt alerjisi ve/veya laktoz intoleransı olup olmadığına ilişkin öğrencinin velisine form doldurtulacak.

İsim listesi hazırlanacak Herhangi bir öğrencide süt alerjisi ve/veya süt içilmesinden kaynaklanan rahatsızlık gelişmesi durumunda 112 Acil Yardım Merkezi aranacak ve velisi bilgilendirilecek. Veli beyanı veya hekimlerce alerjisi ve/veya laktoz intoleransı olduğu belirlenen öğrenci bilgileri ile veli izin bilgileri liste halinde sağlık il müdürlüklerine iletilmek üzere il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderilecek. Bu öğrenciler okul sütü programı dışında tutulacak. Sütler, öğretmen nezaretinde içilecek.

Süt numuneleri saklanacak Okul Sütü Kabul Komisyonu, okula getirilen sütlerin kutularını bombaj yapma, akma ve/veya sızma yönünden kontrol edecek. Sütleri tutanakla ve sevk irsaliyesi ile temsil alacak. Son tüketim tarihi aynı olan her bir sütten en az 3’er adet şahit numune alarak, raf ömrünün sonuna kadar, gerektiğinde analiz edilmek üzere saklayacak. Süt dağıtımından sonra oluşan atık kutuların okulda bekletilmeden geri dönüşümü için gerekli tedbirler alınacak. Okul sütü kolileri, birbirine zarar vermeyecek şekilde güvenli, serin, kuru ve güneş almayan ortamlarda muhafaza edilecek.

Okullarda ücretsiz dağıtılan sütü öğrenciler keyifle içerken, bazıları zehirlenme ve alerji nedeniyle hastanelik olmuştu.
‘Sütü önce öğretmen tadacak’ talimatı haberine yalanlama
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, dağıtıldığı ilk gün yüzlerce öğrenciyi hastanelik eden sütleri önce öğretmenlerin tadacağına yönelik bir talimat verilmediğini açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada önceki gün bazı basın yayın organlarında ve internet medyasında program kapsamında dağıtılan sütü öğretmenlerin tadacakları yönünde bazı haberler yer aldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
“4 Mayıs 2012 tarihinde valiliklere gönderilen bu genelgede, bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde iddia edildiği gibi ‘sütü öğretmenlerin tadacağı’ şeklinde ifade kesinlikle yer almamaktadır.
Genelgeyle sütün öğrencilere dağıtımından önce, sınıfta öğretmenler tarafından fiziksel kontrolünün yapılarak süt kutularında bombaj, delik, yırtık ve ezik olmamasına dikkat çekmek istenilmiştir.”(Milliyet)
Kaynak : http://www.haber3.com/sut-zehirlenmesinde-talimat-ihmali–1332330h.htm#ixzz1umcDGGqc

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin