Son Dakika
17 Mayıs 2024 Cuma

TÜRKİYE’DE HAYAT BOYU ÖĞRENME SEFERBERLİĞİ BAŞLIYOR

16 Haziran 2016 Perşembe, 21:47

TÜRKİYE’DE HAYAT BOYU ÖĞRENME SEFERBERLİĞİ BAŞLIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’deki gelişen insan kaynakları kapasitesine “Hayat Boyu Öğrenme’yi tanıtarak katkıda bulunmak hedefiyle Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Teknik Destek Projesi–II (HBÖ-II)’ yi hayat geçiriyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Sözleşme Makamı olarak yer aldığı proje kapsamında; sosyal paydaşları bilgilendirmek ve onların da desteğini almak amacıyla projenin 24 pilot ilinde bilgilendirme toplantıları düzenleniyor
15 Haziran 2016 Çarşamba günü Antalya Best Western Khan Hotel’de düzenlenen toplantıya, üniversiteler, halk eğitim ve mesleki eğitim merkezleri, belediyeler, STK’lar, meslek odaları ve işveren temsilcileri başta olmak üzere, eğitim ve istihdam konularında çalışmalar yürüten çok sayıda sosyal paydaş katıldı.
Toplantının açılış konuşmalarını yapan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Yakup Hoplar; “Antalya İlinde 1 Olgunlaşma Enstitüsü, 3 Turizm Eğitim Merkezi, 11Mesleki Eğitim Merkezi ve 20 Halk Eğitim Merkezi olmak üzere 35 Yaygın Eğitim Kurumumuzla halkımıza hizmet etmekteyiz. 2015-2016 Eğitim Öğretim yılında açmış olduğumuz 6729 kursda 171.179 kursiyerimiz eğitim almıştır. Bu toplantının Antalya’da düzenlenmeyen Genel Müdürlüğümüz ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdulhakimoğulları toplantıda yapmış olduğu konuşmasında; “Türkiye’de hayat boyu öğrenmeye katılım oranı 2006 yılında yüzde 1,8’den, 2015 yılında yüzde 4,6’ya yükselmiş olmasına rağmen, Avrupa Birliği’nin 2020 hedefi olan %15 oranına ulaşılması için planlı bir çaba sarf edilmesi gerekiyor. Hayat boyu öğrenme alanında yapılan çalışmalar, Türkiye’de öğrenme kültürünün güçlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu ve bireylerin öğrenme sonucunda elde edebileceklerinin daha fazla farkında olmaları gerektiğini gösteriyor. Mevcut öğrenme fırsatları ve faydaları hakkında farkındalık oluşturulamadığında hayat boyu öğrenme faaliyetlerine talep olamayacağından hareketle, bireylerin kendilerine uygun eğitim faaliyetlerinden ve erişim için gerekli mekanizmalardan haberdar olarak bireysel gelişim süreçlerini yönetebilmeleri hedefleniyor.
Bununla beraber, küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerinin, eğitime yapacakları yatırım ile çalışanlarının becerilerini geliştirerek sağlayacakları katma değer, verimlilik artışı ve rekabet gücü konusunda farkındalıklarının artırılmasının önemi üzerinde duruluyor.”dedi

Proje kapsamında neler yapılacak?
 Hayat boyu öğrenme stratejilerinin kolaylaştırılması amacıyla yasal düzenlemeler revise edilecek ve geliştirilecek.
 Seçilen 4 Mesleki Teknik Eğitim alanında, yatay ve dikey geçişe imkan tanıyan eğitim, öğrenme, ölçme ve değerlendirme materyalleri geliştirilecek. Bu sayede, farklı zamanlarda ve farklı yöntemlerle edinilmiş becerilerin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlu bir system ile değerlendirilmesi ve AB ülkelerinde de tanınması amaçlanıyor. Ayrıca belirlenecek alanlarda 40 yaygın eğitim sertifika programı hazırlanacak.
 Hayat boyu öğrenme ilkeleri kapsamında tüm ilgili taraflar arasında işbirliği güçlendirilecek.
 Türkiye’de hayat boyu öğrenme hakkında farkındalık yaratma faaliyetleri uygulanacak.
 Web tabanlı Hayat Boyu Öğrenme Rehberlik Bilgi Sistemi geliştirilecek.
 Hayat boyu öğrenme stratejileri doğrultusunda, belirlenen 4 Mesleki Teknik Eğitim alanında, öğretmenlerin yeterlilikleri ve kapasiteleri geliştirilecek ve iyileştirilecek.
 Hayat boyu öğrenme kapsamında, Mesleki Teknik Eğitimde tüm seviyelerde Kalite Güvence Sistemi (göstergeler ve araçlar) oluşturulacak.

Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin