USD35,43
EURO36,61
GBP43,51
BIST9.866,73
GR. ALTIN3.093,54
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

ETEK BOYU VE DEKOLTE BASKISI!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’de TÜİK, Karşıyaka Adliyesi gibi pek çok kamu kuruluşlarında kadın çalışanların üzerinde etek boyu ve dekolte baskılarının arttığı iddiası üzerine ilgili sendika, ‘yazılı olarak verilmeyince belgelenemeyen baskıyı gözler önüne sermek için’ kadınlara mobbing formu dağıtma kararı aldı. İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de TBMM’ye verdiği soru önergesinde ‘Etek boyu performans kriteri midir?’ diye sordu.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi, kadın çalışanların kıyafetlerine yönelik baskı yapıldığı iddiasıyla çalışma başlatma kararı aldı. Kadın çalışanların etek boylarına dahi karışıldığını ;öne süren ;BES İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam, “Geçtiğimiz yaz aylarında kadınların etek boyundan dekoltesine yönelik uyarılar yapmak, kadın çalışanları gurur kırıcı bir durumla yüz yüze bırakmak yaygınlaştı. TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü’nde ayyuka çıkan bu durum Karşıyaka Adliyesi ile devam etti. Şu anda pek çok arkadaşımızdan bu yönde şikayetler alıyoruz. İnsanların yaşam kültürüne müdahale ediliyor” dedi.

‘DEKOLTEN FAZLA DİKKAT ET’

Kılık kıyafetle ilgili hükümlerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda da olduğuna dikkat çeken Sağlam şunları söyledi: “Bu kural kanunda da var mı? Var. Ancak şimdiye kadar ölçülüyor muydu? Gündeme geliyor muydu? Hayır. Biz bunun çok manidar olduğunu düşünüyoruz. Mesela arkadaşlarımızı kenara çekip ‘sırt dekolten fazla dikkat et’ diye uyarıyorlar. Kanunda dekolte kelimesinin geçtiğini ben bilmiyorum. Omuzdan kesik sıfır kol bluz giyenlere bile ‘bunu giyme’ deniyor. Pek çok kurumda bunların canlı örnekleri mevcut. Ancak uyarıyı yapanlar bunu özellikle yazılı olarak yapmıyor. Kamuoyuyla paylaşılacağından, teşhir olacaklarından korkuyorlar. Ayrıca bu durum üst bürokratların olduğu birimlerden çok, orta basamakta daha fazla yaşanıyor. Biz bütün bunlara karşı mobbing formları oluşturduk. Buralarda kılık kıyafetle ilgili yaşanan sıkıntılar daha da somutlaşacak.”

‘İZMİR’DE BUNU YAŞIYORSAK…’

Sağlam, TÜİK Bölge Müdürlüğü’nde göreve yeni atanan bürokratın, ;konuyla ilgili ;bir soru üzerine “Artık etek boyuna karışmayacağız” dediğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu, etek boyu ölçümü yapıldığının kanıtıdır. Sendikaların iddialarının boş olmadığı ortaya çıkıyor. Öte yandan İzmir’de bunu yaşıyorsak, taşradaki kadın kamu emekçilerinin nelere maruz kaldığını düşünmek bile istemiyorum. Kadın arkadaşlarımız bu konuyu açıklıkla anlatamıyor ama, birebir sohbetlerimizde olayın vehametini anlıyoruz. Arkadaşlarımız zaten kanunda dediği gibi memur vakarına yakışır şekilde giyinmesini de, davranmasını da biliyor. Sorun onlara mobbing uygulayan zihniyette.”

TÜZEL: MAHALLE BASKISI OTOKONTROLE DÖNÜŞÜYOR

TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü’nde işten atılan Evren Kayaş hakkında soru önergesi veren İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de etek boyu konusuna değindi. Tüzel’in Kalkınma Bakanlığı tarafından henüz yanıtlanmayan soru önergesind, “Kurumda uygulanan performans kriterleri arasında iftar yemeğine katılmamak, etek boyu, mazeret izni kullanmak, hastalanmak vb. var mıdır?” ifadeleri yer aldı. Uygulamaya yönelik tepkilerini DHA ile paylaşan Tüzel şöyle dedi: “AKP Hükümeti ve bürokratları, belli bir biçimi topluma yedirmeye çalışıyor. Başbakan ‘Biz kimsenin kılığına kıyafetine karışmıyoruz’ diyor ama, mahalle baskısı halk üzerinde otokontrole dönüşüyor. Çalışanların ne giydiği, kılığı, kıyafeti, inancı, ibadet biçimi, yaşam kültürü onların istediği gibi değilse, çalışanın performansının düşük gösterilmesinde gerekçe olabiliyor.”

KADINLARIN KILIK KIYAFETİYLE İLGİLİ YASA MADDESİ:

Elbise, pantolon etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır. Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.

DHA

Kaynak : http://www.haber3.com/kadinlar-ayaklandi–1627117h.htm#ixzz2Cz2fYPfj

ETEK BOYU VE DEKOLTE BASKISI!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!