Hürriyet gazetesinde 42. Cadde köşesini hazırlayan Tolga Tanış, bugünkü yazısında birçok devletin istihbarat toplamak amacıyla bireylerin Facebook veTwitter hesaplarına nasıl sızdığına dikkat çekti.
“Kısaca SOCMINT deniyor. ‘Sosyal Medya İstihbaratı’nın kısaltması. Nasıl eskiden hükümetler bilgi toplamak için uzaya uydu yollayıp telefon dinleme teknikleri geliştirdiyse, bugün de sosyal medyada çalışıyorlar. Bireylerin sadece arkadaşlarına açık olan Facebooksayfalarına erişip Twitter mesajlarını izliyorlar.” diyen Tanış İngiliz merkezli konuyla ilgili bir raporu şöyle anlattı:
“İşte birey ve devletin yeni yeni şekillenmeye başlayan sosyal medya sözleşmesine dair çalışan kurumların en önemlisi, Londra merkezli bir düşünce kuruluşu: Demos. Geçen yıl Demos’un hazırladığı, ‘#İstihbarat’ adlı rapor da bu işin kâğıda dökülmüş hali.
HER YORUM İZLENİYOR
Raporun altında iki önemli imza var. İlki, David Omand. İngiliz hükümeti dinleme servisinin eski direktörü, İngiliz istihbaratının en önemli isimlerinden. İkincisiyse Demos’un sosyal medya masası şefi Jamie Bartlett. Raporu okuyup Bartlett’ı aradım. Ve telefonda önümüzdeki dönem polis ve istihbarat teşkilatlarının belki de en kalabalığı olacak birimin özel hayat-güvenlik dengesini konuştuk.
Bir defa evet. Bartlett da sosyal medyada yaptığınız her yorumun, paylaştığınız her resmin, belirlenen anahtar kelimelere göre izlemeye takılabileceğini söylüyor. Üstelik Facebook ya da Twitter… Hesaplarınızın yabancılara açık olmaması da hiç önemli değil.
İkincisi… Eski dünyada sizi sadece kendi devletiniz takip ederdi. Şimdi sınırların olmadığı dijital bir evrende ensenizde bir değil yüz devlet var. Veen vahimi… Hakkınızı koruyacak hiçbir otorite yok. Örneğin gelip sizi evinizde izleyen yabancı bir ülkenin ajanı iş üstünde yakalandığı an casusluktan yargılanır. Ama sanal âlemde herkes birbirinin vatandaşını şakır şakır izlediği için… Kimsenin umru değilsiniz.”