USD35,65
EURO37,20
GBP44,01
BIST10.105,37
GR. ALTIN3.156,50
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Isparta ve Burdur’da ORMANLAR KAMERALANACAK…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü’nün 628 bin 215 TL maliyetli Ar-Ge ve Yenilikçiliğin Geliştirilmesi projesi önümüzdeki günlerde hayata geçecek.

SDÜ Tekstil ve Makine Mühendisliği uzmanlarıyla ortak geliştirilen proje Türkiye’de bir ilk olacak. Patenti alınan projenin, Orman Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor. Isparta ve Burdur arasındaki en riskli bölge olarak bilinen Karacaören Havzası’nda, kızılçamların bulunduğu alandaki 4 yangın kulesinde hayata geçirilecek olan proje kapsamında, her kulede 3 kamera olmak kaydıyla toplam 12 kamera bölgedeki yangınlara anında müdahaleyi sağlayacak. Orman Bölge Müdürlüğü’nün 27 kulesinden, 11 tanesinin şehir şebekesinden alınan elektrik ile 16 tanesinin de taşımalı sistemde akülerle çalıştırıldığını aktaran Isparta Orman Bölge Müdür Yardımcısı ve Orman Mühendisi Adnan Yılmaztürk, hazırladıkları projenin ciddi ve yüklü maliyet gerektiren bir proje olduğunu ifade etti. Şimdiye kadar yangınları kontrol altında tutmak ve personele enerji nakli yapmakta yetersiz kaldıklarını kaydeden Yılmaztürk, SDÜ ile yaptıkları ortak çalışma sayesinde rüzgar ve güneşten de elektrik enerjisi üreteceklerini ifade etti. YANGINLA MÜCADELEDE, PERSONELİN MORAL VE MOTİVASYONU DA ÖNEMLİUzun süren yangınlarda bölgede konaklamak zorunda kalan personelin psikolojik ve sosyal anlamda elektrik enerjisinden faydalanmalarının yararlı olduğuna dikkat çeken Yılmaztürk, personelin moral ve motivasyonlarının zirvede tutulmasının yangınla savaşı doğrudan etkileyeceğinin altını çizdi. Yılmaztürk, “Özellikle yoğun yangın dönemlerinde enerji kesintisi durumu oluyordu. Bu durum, bizim yangınla olan mücadelemizi olumsuz yönde etkiliyordu. En önemlisi de taşımayla sağlanan elektrik yalnızca muhabereyi sağlamaya yeterli oluyordu. Personelimiz bu anlamda, sosyal yönden oldukça olumsuz etkileniyordu. Oradaki personel medeni şartlarda yaşayamıyordu. TV – buzdolabı vs. gibi ihtiyaçlar en az düzeydeydi. Bu proje sayesinde güneşin ve rüzgar enerjisi paneller sayesinde elektrik enerjisine dönüştürülecek” dedi. KANADA O PROJEYE TALİP Kanada’nın, orman yangınları ile mücadele konularında etkili, teknolojik yönden Türkiye’nin gerisinde kaldığını belirten Yılmaztürk, “Kanadalılar, Bilkent Üniversitesi’nin hazırladığı ve bizim geliştirip, patentini aldığımız bu yazılıma talip olduklarını ilettiler. Önümüzdeki günlerde bu konuda gerekli görüşmeler yapılacak” dedi.

TURİZMDE DE KULLANILACAK Isparta ve Burdur’un en güzel alanları arasında yer alan ve Antalya’ya yaklaşık 60 km. uzaklıktaki bölgede hayata geçirilecek olan kameralı kontrol sistemi sonrasında, bölgede turizmi de canlandırmayı hedeflediklerini aktaran Yılmaztürk, “Bizim yapmış olduğumuz proje sayesinde, bir taşla üç kuş vurmuş oluyoruz. Hem yangınlara karşı 24 saat canlı olarak teyakkuzda oluyoruz, hem yenilenebilir enerji üretimi sağlıyoruz hem de bölgede turizmi canlandırıyoruz. Bu projenin benzerleri Türkiye’de bulunabilir ancak, içersinde turizmi canlandırma yönünden çalışması bulunan proje olarak, Türkiye’de bir ilke imza atıyoruz” diye konuştu. Kızılçamların bulunduğu Karacaören Bölgesi’nde proje çalışmalarının yanı sıra kulelere ulaşan yolların bakımını da tamamladıklarını dile getiren Yılmaztürk, turizm alanında bu kulelere yerli ve yabancı turistlerin ulaşımı sağlanarak, doğa harikası bir manzara izleme imkanı sunulacağını söyledi. Isparta’ya turizm alanında yapılan tanıtımlar konusunda bir ivme kazandırmayı hedeflediklerinin altını çizen Yılmaztürk, bu çalışma sayesinde yöre halkının da istihdam sağlayacağını açıkladı.40 KM UZAKTAKİ DUMANI ALGILAYABİLİYOR Gözlem kulelerine konacak kameraların, alanı taradığını ve herhangi bir sebeple oluşan dumanı algılayarak otomatik olarak merkeze bildirdiği dile getiren Yılmaztürk, “Mobil kameralar 270-360 derece arasında gözetleme yapabilmekte ve kameraların modellerine bağlı olarak 300-400hektarlık bir alanı taraması 2-4 dakika arasında değişmektedir. Kuleye yaklaşık 10 km ila 40 km uzakta çıkan bir dumanı, başladıktan 15-45 saniye içinde algılayabilmektedir. Algılama olduğunda sesli olarak izleme noktasında alarm vermektedir. Bu sistem orman yangınlarına zamanında müdahale etmede önemli bir avantaj sağlayarak mal ve can kaybını önleyecek ya da çok azaltacaktır” ifadelerini kullandı.

Isparta ve Burdur’da ORMANLAR KAMERALANACAK…

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!