USD43,64
EURO51,92
GBP59,63
BIST14.180,48
GR. ALTIN6.924,61
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

İstanbul’da bayramda turist yoktu!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul bayramda turistlere de kalmadı çünkü turist yok

Atatürk Havalimanı’na korkunç saldırı, Beyoğlu, Sultanahmet saldırılarına rağmen tek tük gelen gözü pek turistleri tümden kaçırdı.

Görüşlerine başvurduğum Sultanahmet’in en eski turizmcilerinden Faruk Boyacı “durum tek kelimeyle facia” diyor.

Gerçeklerden kaçmanın bir anlamı yok.

Özellikle tarihi yarımadada sokaklar ıssız, oteller, lokantalar boş.

MasterCard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yasemin Bedir’in daveti üzerine Atatürk Havalimanı saldırısının sabahı gittiğim Roma’dan ne kadar farklı İstanbul’umuz.

İstanbul gibi MasterCard’ın “Paha Biçilmez Şehirler” programında yer alan Roma cıvıl cıvıl.

Lokantalar dolu, turistler alışveriş torbalarıyla daracık Roma sokaklarında antik kalıntılar peşinde.

Üç imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’da, Roma, Bizans ve hatta Osmanlı’nın mirası her fırsatta hırpalanırken Roma elindekileri birer mücevher gibi parlatıp ziyaretçilere unutulmaz deneyimler yaşatıyor.

Roma’ya sayısız kere geldiğim halde ilk kez ziyaret ettiğim Palazzo Valentino, Trajan’s Market şehrin ihtimamla koruduğu gizli hazinelerinden.

İstanbul’da böyle değerli kalıntılar yok mu?

Elbet var ama örneğin bir Bizans kalıntısının üzerine bir otel duvarı örmekte bir sakınca görmüyoruz.

Ünlü tarihçi Cemal Kafadar’ın işaret ettiği gibi, Roma döneminde inşa edilmiş, tarihin en uzun su yolunun İstanbul’un çevresinde olduğunu kim biliyor?

Bunun bazı bölümleri, kemerler üçüncü havalimanı alanında kalmış.

Oysa çeşmelerinden gürül gürül su akan Roma günümüzde 2 bin yıl öncesinin su sistemini kullanıyor.

Tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmayan İstanbul uzun vadede kaybedecek.

Roma ile İstanbul karşılaştırması yaparken Yasemin Bedir MasterCard’ın “Hedef Şehirler 2015 Endeksi”ne değiniyor.

Buna göre, İstanbul 2015 yılında dünyanın beşinci, Avrupa’nın üçüncü en fazla turist çeken şehri olmuş.

Ne yazık ki bu trendin “sürdürülebilir” olmadığını bugün gelinen noktada görüyoruz.

Faruk Boyacı’ya dönersem, “Belki bu kriz turizmin yapısal sorunu üzerinde düşünmemizi sağlar. İstanbul markasını Türkiye markasından ayırmamız gerekiyor. Paris, Roma, New York, Londra gibi önemli turist destinasyon-larının kendilerini pazarlama bütçeleri var. İstanbul’un da olmalı” diyor.

Belki o zaman yerel yöneticiler mirasımızı korumak isteyen sivil toplum örgütlerine daha fazla kulak verirler. (Gila Benmayor, Hürriyet)

İstanbul’da bayramda turist yoktu!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!