USD43,65
EURO52,01
GBP59,74
BIST13.934,02
GR. ALTIN7.106,86
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Kadınlar sadece kızlık soyadlarını kullanamayacak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadınlar sadece kızlık soyadlarını kullanamayacak

Amerika’da yaşayan Özsel Beleli Honig, TBMM’den yardım istedi. Honig, Amerika’da evlendiğini belirterek soyadı konusunda eşiyle müsterek ikametgahı olan Massachusetts Eyaleti hukukunun uygulanmasını ve soyadının aynı kalmasını talep etti. TBMM Dilekçe Komisyonu’na konuyla ilgili bilgi veren İçişleri Bakanlığı, yasa yapım çalışmalarında değerlendirilmek üzere başvurunun bir örneğinin Başbakanlığa gönderildiğini belirtti.

ABD Cambridge’de yaşayan Honig’in dilekçesi, TBMM Dilekçe Komisyonu tarafından işleme alındı. Başvuruyla ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından komisyona gönderilen yazıda şöyle denildi:

“SADECE KIZLIK SOYADLARINI KULLANAMAZLAR”

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 187. maddesinin “Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır, ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvurusuyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir” hükmünü amirdir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda gerekli değişiklik yapılmadan evlenen kadınların sadece kızlık soyadını kullanmaları mümkün değildir. Uygulama bu yönde sürdürülmektedir.

1411719

“BAŞBAKANLIĞA GÖNDERİLDİ”

Nitekim; Anayasa Mahkemesinin 10.03.2011 tarihli kararında ” aile soyadı konusundaki takdir hakkını, aile birliği ve bütünlüğünün korunması ve aile bağlarının güçlendirilmesi başta olmak üzere, kamu yararı ve kamu düzeninin gerektirdiği kimi zorunluluklar nedeniyle eşlerden birisine öncelik tanıyacak biçimde kullanılmasının hukuk devletine aykırı bir yönü bulunmamaktadır. Kaldı ki itiraz konusu kuralda kadının başvurusu durumunda önceki soyadını kocasının soyadının önüne ekleyerek kullanabilecegi belirtilerek, kişilik hakkı ile kamu yararı arasında adil bir dengenin kurulması da sağlanmıştır” açıklamasına yer verilerek 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 187. maddesinin Anayasa’ya aykırı olmadığına karar verilmiştir. Ayrıca, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin 2010/6750 Esas, 2010/10314 Karar No’lu ve 06.07.2010 tarihli kararında da “evliligin yasal olarak sona erdiğini gösteren bilgi ve belge olmadan koca soyadının kızlık soyadı ile değistirilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu” belirtildigi bildirilmiştir. Bununla birlikte yasa yapım çalışmalarında değerlendirilmek üzere dilekçenin bir örneği Başbakanlığa gönderilmiştir.”

Vatan

Kaynak : http://www.haber3.com/kadinlara-buyuk-h.htm#ixzz2lIZVpx4R

Kadınlar sadece kızlık soyadlarını kullanamayacak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!