Şişman bireylerde sıklıkla görülen psikolojik yeme bozuklukları nelerdir?
Sağlık Bakanlığı, obeziteyle mücadele ve doğru beslenme için Sağlıklı Beslenme Serisi hazırladı.
Serideki şişmanlıkla ilgili broşürde, doğru beslenme alışkanlıkları ve obezitenin önlenmesi konusunda şu tespitlere yer veriliyor:
-“Şişmanlık (obezite) sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.
-Yetişkin erkeklerde yüzde 12-15, kadınlarda ise yüzde 20-27 arasındaki yağ oranının artması, şişmanlığın belirtisidir.
-Şişmanlık aşırı yemek yeme, fiziksel hareket azlığı, psikolojik, metabolik ve hormonal bozukluklar nedeniyle oluşur.”
Şişmanlığın Oluşumunda Genetik ve Psikolojik Faktörlerin Etkisi
Vücut ağırlığının düzenlenmesinde hormonal ve sinirsel faktörler rol alır. Bu faktörlerin çoğu genetik olarak düzenlenir. Bireyin yeme davranışını belirleyen faktörler, yağ hücrelerinin sayısı ve büyüklüğü, yağın vücudun belirli bölümlerine dağılımı ve bazal metabolizma hızı (BMH) kalıtımla ilintilidir. Şişman anne –babanın çocuklarının da şişman olma olasılığı % 80 iken; anne-babanın şişman olmaması durumunda bu oran %10’dan azdır.
Genetik faktörler, bireyin enerji kullanımını ve alınan fazla enerjinin depolanmasında vücudun yatkınlığını da etkilemektedir. Bireyler arasında metabolizma hızının farklılık göstermesi, bu hızı etkileyen faktörler arasında genetiğin de yer aldığını göstermektedir. Eğer ailesel olarak düşük BMH’ na sahip olma söz konusu ise, bu durum şişmanlığa yatkınlık açısından büyük risk oluşturur.
Şişmanlığın oluşumunda etkili olan bir diğer etken bireyin psikolojik durumudur. Şişman bireylerde sıklıkla görülen psikolojik yeme bozuklukları sırasıyla;
– Duygusal duruma bağlı yeme
– Yeme atakları-abartılı yeme
– Gece yeme
şeklinde sıralanabilir.Ayrıca obez bireyler tarafından sıklıkla uygulanan aşırı diyet kısıtlamaları da bir süre sonra yeme bozukluklarına neden olabileceği için potansiyel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Abartılı yemek yeme şişman bireylerde, normal ağırlıktaki kişilere göre iki kat daha fazla görülmektedir. Özellikle kadınlar arasında çok yaygındır. Abartılı yemek yeme bozukluğu gösteren bireylerde sıklıkla görülen belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
A) Çoğu bireyin aynı sürede yiyebildiği besin miktarına göre çok daha fazla besin tüketme
B) Yeme davranışını kontrol edememe
C) Normalden çok daha hızlı yeme
D) Rahatsızlık hissi oluncaya kadar yemeye devam etme
E) Açlık hissi olmadığı zamanlarda bile aşırı miktarda yeme
F) Ara öğünlerde aşırı besin tüketme
G) Özellikle gergin, yalnız, depresif veya üzgün olunduğunda aşırı miktarda yeme
H) Yenilen besin miktarından utanıldığı için tek başına yeme
I) Her abartılı yemek yeme davranışından sonra suçluluk duyma ve kendini depresif hissetme
Yeme atakları olan şişman bireylerde, bu tür atakları olmayan bireylere göre psikolojik bozukluklar (depresyon, gerginlik, huzursuzluk gibi..) ve kendi bedeninden hoşnut olmama gibi belirtiler daha sık görülür. Bu bireylerde diyet uygulamaları da daha dikkat gerektirir. Çünkü yeme atakları diyetin belirli dönemlerinde ortaya çıkabilir.
Psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan şişmanlık durumlarında uygulanacak diyetler çok dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Bireyin beslenme öyküsünün yanısıra, genel ve yemek yeme anındaki ruhsal durumu mutlaka gözönüne alınmalı, kişiyi daha depresif yapacak diyetlerden kaçınılmalıdır.