Son Dakika
04 Mayıs 2024 Cumartesi

3 Mayıs nedir?, Cengiz SAVAŞERİ

01 Mayıs 2015 Cuma, 22:35

3 Mayıs nedir

Zaman zaman her devletin başına geldiği gibi, devletimiz 70 yıl önce buhranlı bir dönem içindeymiş. II. Dünya savaşı koşullarında politika belirlemeye çalışan dönemin hükümeti ve devlet başkanı Milli Şef İsmet İnönü, bütün çabalarıyla Türkiye’yi savaştan uzak tutmaya çalışmış. Muvaffak da olmuşlardır.
Bu dönem Almanların Rusya topraklarına girip ilerlemeye çalıştığı dönemdir. Almanlarla ittifak halinde olan Türkiye’de Almanya’nın telkinleriyle aslen var olan milliyetçi, Türkçü, Turancı fikir akımları artmış.
Almanların asıl amacı, Orta Asya Türklüğünü de hareketlendirmektir. Ama savaşın seyri değişmiş, Ruslar Almanları püskürtüp Avrupa’ya doğru ilerlemeye başlar. Rusların ilerletişinden tedirgin olan Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, Almanlar yüzünden kesilen Türk-Rus ilişkisini, düzeltmek için fırsat kollar.
Aranan fırsat, Hüseyin Nihal Atsız’ın Orhun dergisinde dönemin başbakanı Şükrü Saracoğlu’na yazdığı açık mektuplar olmuş. Sonrasında başta Nihal Atsız olmak üzere birçok Türkçü Turancı fikir adamı ve aydınlar 3 Mayıs 1944 de tutuklanmış. Bu siyasi manevra, Milli hırsları olan gençlik tarafından tepkilere sebep olmuş, yürüyüş ve nümayişler yapılmış ve hükümetin sert tedbirler almasına yol açmış.

Milliyetçi gençliğin tepkileri, Türkçülüğün ayağa kalkışı kabul edilerek, her 3 Mayısta anma programları yapılarak günümüze kadar TÜRKÇÜLER GÜNÜ adıyla kutlamalar yapılmaktadır.
Günümüzde 3 Mayıs denilince veya Türk, Türkçü Turancı denilince, ürküp geri duran kişilerin sayısı artmakla beraber, 3 Mayıs Türkçüler günü anma programları yapılmaktadır.
MİLLETİNDEN TARAF OLMAK olarak kabul edilen Türk’ten taraf fikir ve tutumların, kendini Türk hissetmeyen farklı etnikteki güruhu rahatsız etmesi normal karşılanabilir. Türkiye’de yaşayıp farklı etnik köklerden olanların Türk’ten taraf olmalarına da ısrar edemeyiz. Ama sorulduğunda kendilerine MİLLİYETÇİLERİN Türkçüler gününü yeni bulunan ad ile MİLLİYETÇİLER GÜNÜ olarak kutlamaları, Türkçülüğü yani Türk’ten taraf tutum içinde olmayı yumuşatmanın bir yolu olarak kabul etmek durumunda bırakılıyoruz. Belki KÜRTÇÜ, ERMENİCİ, ARAPÇI, BATICI gibi kavramlar rahatsız edici bulunabilir ama tarihi ve kültürüyle etkili Türklük, Bu topraklarda rahatsızlık yaratmamalı. Son yıllarda ortaya çıkan ve milliyetçi kepenekle dolaşan bazılarının herhalde yukarıda anlattığım tarihi bilgileri zayıf. % 80 insanın Türkçe konuşup Türk’üm dediği Anadolu’da ve 300 milyon Türk’ün yaşadığı Asya coğrafyasında Türk günü kutlaması Türklerin hakkı olmalı.

Dünyanın değişik coğrafyalarında, nerede Türk varsa oralarda Türklük adına faaliyetler yapılmakta. Bize düşen doğru bilgi vermek olduğu için, Türkçüler gününün tarihini anlatmak istedim. Yine de adı TÜRK olan her türlü faaliyetin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Dünya basın özgürlüğü günü olan 3 Mayısta Türk adından, Türk Birliğinden bahsetmek ifade özgürlüğü sayılır herhalde.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin