Son Dakika
28 Nisan 2024 Pazar

301 EVLADIMIZI KAYBETTİK !

17 Mayıs 2014 Cumartesi, 15:44

301 EVLADIMIZI KAYBETTİK !

Enerji Bakanı Taner Yıldız yaptığı açıklama Türkiye’nin en büyük maden kazasında 301 maden işçisinin hayatını kaybettiğini söyledi. Madenden çıkartılan son 2 işçi ile birlikte madende başka işçinin kalmadığı açıklandı.
Maden kazasının yaşandığı ocakta arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, içeride hayatını kaybeden 2 işçinin bulunduğunu ve yerlerinin tespit edildiğini söyledi. Maden faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının 301 olduğunu belirten Yıldız, ocaktaki yangınında kontrol altına alındığını bildirdi.
Enerji Bakanı Taner Yıldız,
“Kurtarma faaliyetimiz bittikten sonra buradan çekip gitmeyeceğiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanığımız buradaki kardeşlerimizin vatandaşlarımızın yanında olacağız

Yıldız, Bizim için acı bir tecrübe oldu. Soruşturmalar, teknik idari ve hukuki açıdan yapılacaktır. Şuana kadar arama ve kurtarma çalışmalarına yoğunlaşmıştık. Bundan sonra soruşturmalar üretimin nasıl yapılacağı maden ocağının ne tarzda bulunacağıyla ilgili çalışmalara yoğunlaşacağız.
İçeride kurtarılmayı bekleyen herhangi bir işçimiz yoktur. Maden ocağındaki yaşanan olay aydınlanıncaya kadar üretim duracak

Yıldız, 301 işçimizin tamamının kimlik tespiti yapıldı Kimliği tespit edilemeyen işçi kardeşimiz yok .”

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasında, hayatını kaybedenlerin sayısı 301’ye yükseldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden ocağında hayatını kaybeden 2 işçinin daha yerinin tespit edildiğini söyledi. Toprak altındaki 2 işçinin cansız vücudu da toprak altından çıkarıldı.

Arama kurtarma çalışmalarının güçleştiren yangının kontrol altına alındığını ifade eden Yıldız, “12 ailemizin kayıp talepleri vardı, 10 işçimizi dışarıya çıkardık. İçerideki 2 işçimizi dışarıya çıkarma çalışmaları başladı. 301 işçimiz hayatını kaybetmiş oldu. Bugün ailelerine çok büyük bir ihtimalle, 10 işçimizi teslim etmeyi planlıyoruz. DNA testleri sonuçlanacak. Buradan çıkaracağımız 2 işçiyi de bugün ailelerine teslim etmeyi planlıyoruz. İlk günden bu yabana bu acıyı siyaset üsttü olarak değerlendirdim” dedi.
“BÜTÜN ELEŞTİRİLERİ SİNEMİZE ÇEKTİK, AMA DAYANAMAYACAĞIM”
Acıları paylaşan toplumun her kesimine teşekkür eden Yıldız açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Şuana kadar sakinliğimi sükûnetimizi koruduk. Son derece önemli bir işte bütün ciddiyetimizle beraber, bütün ekibimizle beraber, bakanlıklarımızla beraber burada bulunduk. Bütün eleştirileri de sinemize çektik. İçimizdeki fırtınayı sessizlik olarak buraya taşıdık. Ama şu kısmına dayanamayacağım. Bir adam kalkıyor diyor ki ‘bunlar müstahaktı.’ Burada ki hayatını kaybeden işçilerimize yalnızca AK Parti mitingine gittiğinden dolayı, yalnızca başbakanımıza parti lideri dediklerinden dolayı bunlar müstahaktır diyor. Buna tahammül etmemiz söz konusu olmaz.”
“77 MİLYONUN YARALI OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİM ONDAN 1 KİŞİ ÇIKARIN”
“Ben 77 milyonumuzun yarala olduğumuz söylemiştim, o sayıdan bir kişi çıkarın. Demek ki bu adam yaralı değilmiş. Biz şahıslarımızla ilgili bir hususta, bütün eleştirilere hiçbir eleştiriye cevap vermedik. Yoğunlaştığımız tek bir iş vardı, bugün iki işçimizin yeri tespit edildikten sonra ben bunu söylemek zorundayım. Çalışma arkadaşlarına sesleniyorum. Benim artık ona söyleyecek hiçbir cümlem yoktur. Böyle bir insanla nasıl yan yana çalışılabilir, bunu söyleyecek bir adamla, nasıl bir fikir değerlendirilebilir. Biz basının özgür olmasını isteyen bir yapıdayız, ama bu özgür olmak isteyen basına da, bir istismar aracı olarak konmuştur.

Her birimizin 301 işçimizin hassasiyetine ve onların cenazesine gösterilmesi gereken nezakete davet ediyorum. ‘Müstahaktır’ demek böyle bir ölümü kendi zihninde kalbinde, makul hale getirmektir. Bu acının içerisinde böyle bir cümle, 77 milyon-1 tarafından kabul edilemez. Bu kadar da haksızlık olmaz. Biz bütün acımızla, hüznümüzle beraber, yeni bir kaza olmasın çabası ile gece gündüz uğraşan ekiple birlikte yürütüyoruz. Böyle bir insafsızlığa, böyle bir insansızlığa böyle bir kutsalsızlığa tahammül edemeyiz. Müstahaktır kelimesinin bedeli ödenmek durumundadır. Ben bunu işçi kardeşlerimiz adına söylüyorum”

Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2 işçinin cenazelerinin çıkarılmasının ardından arama kurtarma çalışmalarını sonlandıracaklarını söyledi.

Kaza sonrası idari ve adli soruşturmanın başlatıldığını anımsatan Bakan Yıldız, “Dikkat etmemiz gereken 2 önemli konu var. Denetim ve soruşturma yürütülüyor, diğeri de sahanın korunması gerek. Sahanın üretim içerisinde olamamış oluşu koruma tedbirlerini beraberinde getiriyor. Maden ocağının farklı riskler içermemesi gerekiyor. Bakıma ihtiyacı var. Delillerin olduğu yerde, kalması gerekiyor. Kimin ihmali varsa cezasını çekecektir. Kamu oyunun hassasiyetimizi biliyor, bununla alakalı kimsenin zafiyet gösterme imkanı olmaz” dedi.
Enerji Bakanı Taner Yıldız:
“Maden ocağındaki yangın kontrol altına alındı ve ocakta kalan 2 işçinin yerinin tespit edildi.
Maden ocağındaki yangında 301 işçimiz hayatını kaybetti,485 işçimiz ise kurtarıldı.Yeri tespit edilen iki işçimizi çıkarttıktan sonra arama çalışmalarını nihayetlendireceğiz. İhmali olduğuna inanılan her kimse o cezasını çekecek.”
Yıldız, çıkarılan işçilerin “karbonmonoksit zehirlenmesi mi yoksa yanma sonucunda mı hayatlarını kaybetmiş” olduklarına ilişkin soruya “Bulunan bölge yangının çıktığı yere yakın. O yüzden yanıklar oluşmuş olabilir, şu anda ben de bilmiyorum. Otopsi raporlarından sonra bunlar belirlenmiş olacak. DNA testine gönderileceği için herhangi bir karışıklığa meydan vermeden ailelerine teslim etmeyi düşünüyoruz” yanıtını verdi.
1.600 – 1.700 METREDEN ÇIKARILDI

6 işçinin 1600-1700 metreden çıkarıldığını, birinci bloktaki çalışmaların tamamen bitirildiğini, ikinci blokta da aramaların devam ettiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

Çıkarılan 6 cesedin ailelerine gösterilip gösterilmediği yönündeki bir soru üzerine ise Bakan Yıldız, “Ailelerimizden bakanlar var. Açıkçası biz çok tavsiye etmiyoruz. Ama en fazla bu işin otopsi ve DNA testleriyle beraber sağlamlaştırılacağını söylememiz lazım. Vefat eden bütün işçilerimize Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.
MANİSA VALİLİĞİ’NDEN YASAK GELDİ

Manisa Valiliği dün olaylı biten yürüyüşün ardından, bugün de ilçeye yapılması beklenen tüm gösteri, protesto ve yürüyüşleri yasakladı. Valilikten yapılan açıklamada, “İçinde bulunduğumuz bu acılı ve hassas dönemde bu tür yasa dışı provokatif eylemlere bundan sonra da müsaade edilmeyeceği kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

Bu arada il dışından gelen otobüs ve araçlar ilçe girişinde durdurularak içindekilere kimlik kontrolü yapıldı, dışarıdan gelenler ilçe merkezine alınmadı.

MADENCİLERE DNA TESTİ YAPILIYOR

Manisa’nın Soma ilçesinde, henüz haber alınamayan bazı işçiler için yakınlarının endişeli bekleyişi sürüyor. Kimliği belirlenemeyen işçiler için DNA testi yapılmaya devam ediyor. Madenden son çıkarılan 16 kimliği belirsiz cesetlere yapılacak DNA testi için bazı aileler, kan örneği verdi. İzmir Adli Tıp Kurumu’nda 16 maden işçisine yapılan test sonuçlarından şu ana kadar uyumlu çıkanlara cenazeler teslim edildi.

MADENCİ YAKINLARI KALMADI

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen faciada dün gece 15 madencinin çıkartılması ile hayatını kaybeden madenci sayısı 299’a yükseldi. Gece ulaşılan işçilerin çıkartılmasının ardından halen madende olduğu tahmin edilen 2 ya da 3 işçiye ulaşmak için çalışma başlatıldı. Alınan bilgiye göre iki işçinin olayın meydana geldiği bölgede oluşan göçüğün altında olduğu, bir işçinin ise en alt kısımda su içinde olduğu düşünülüyor. Göçüğün olduğu bölgedeki toprağın fazla olması nedeniyle ve toprağın daha hızlı alınması için bu alanda makine sistemi kuruluyor. Parçalar maden dışından bir bir içeri alınarak alt katta taşınıyor ve burada monte ediliyor. Toprağın alınmasının ardından iki işçiye ulaşılacak. Başka bir madencinin de su içinde olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar buradaki suyu de tahliye etmek için dalgıç pompaları kuruyor. Bu iki çalışmanın bitmesinin ardından madencilere ulaşılacağı öğrenildi.

Öte yandan olayın ardından madene çok sayıda madenci yakını akın etmişti. İşçilerin bir bir çıkartılması ile de buradaki yoğunluk azalmaya başladı. Dün gece 15 işçinin çıkarılmasın ardından hiç madenci yakını kalmadı. Olayın yaşandığı maden bölgesinde halen gazeteciler, güvenliği sağlamak için jandarma, çok sayıda ambulans ve arama kurtarma ekipleri bulunuyor.

BAKAN YILDIZ: YENİDEN YANGIN BAŞLADI

Bakan Taner Yıldız, yer altında 3 işçinin bulunduğunu açıkladı. Yıldız, Soma’daki maden faciasında bugün itibarıyla 299 işçinin cesedine ulaşıldığını bildirdi Yıldız, Soma’da facianın yaşandığı maden ocağında yeni bir yangının çıktığını belirterek, “Yaklaşık yarım saat 45 dakika oldu onu da kontrol altına almak lazım” dedi.

Bakan Yıldız, maden ocağında düzenlediği basın toplantısında, dün gece yapılan çalışmalarla 15 işçinin daha dışarı çıkartıldığını ifade etti. Toplam 299 işçiye ulaşıldığını ve 286 işçinin ailesine teslim edildiğini belirten Yıldız, şu bilgileri verdi: “13 işçimizin ailesine teslim edilmesi amacıyla işlemleri yapılıyor. 3-4 saat içerisinde büyük bir bölümü, belki hepsi olmasa da, çünkü DNA testini bekleyenler, sonuçlarla karşılaştırılanlar var, ondan dolayı belki 4-5 işçimiz biraz daha gecikebilir. Ama hedefimiz bugün itibariyle ailelerine teslim etmek. Şuanda en fazla 3 işçinin yer altında olacağını değerlendirdik. Arama faaliyetlerine devam edilecek.”

Farklı bir gelişme yaşandığını vurgulayan Bakan Yıldız, şöyle devam etti: “Şuana kadar ocak içinde çıkan yangından bağımsız olarak, bir yerde lokal olarak tekrar yangın başladı. Önceki yangınla bağlantısı olmayan ama metan seviyesinin yükselmiş olmasından dolayı da bunu önemsiyoruz. Tabi üretim yapılmadığı taktirde bunun farklı yerlerde çıkabileceği söz konusu. Ocak şuanda hem denetlenmeye hem kontrole muhtaç, ocağı kendi haline bırakamayız. Şuanda önemli kararlar da vermek durumundayız. İşçi kardeşlerimizi çıkartmamız lazım. Bir yandan denetim işlemlerinin sürmesi lazım. En önemlisi de, bunların sıhhatli şartlarda ve herhangi biri kişiyi riske etmeden yapılması gerekiyor.”

Bu yangının önceki yangından bağımsız olduğunu altını çizen Yıldız, “Yaklaşık 250-300 metre kadar ilerde oluyor bu yangın. Daha lokal ama önemli, dikkate almamız gereken ve işlem yapmamız gereken bir durum. Ocağı kendi haline bırakamazsınız, üretim üzerine kurguludur. Bütün maden ocakları üretime dönük, üretim durduğu anda onunla alakalı bir kısım komplikasyonlar çıkabiliyor. Bunların tedbirleri ile alakalı arkadaşlarımızla davranıyoruz.” diye konuştu.

YANGINI KONTROL ALTINA ALMAMIZ LAZIM

Bakan Yıldız, bir gazetecinin, “Önemli kararlar almamız gerekiyor dediniz, nedir o önemli kararlar?” şeklindeki sorusu üzerine, şunları ifade etti: “Hem işçilerimizin çıkartılmasının sonuna gelince en fazla 3 işçimiz var. DNA testine göre belki iki olacak. Çıkarttıktan sonra biz hızlıca denetimlere başlayacağız. Bu arada bu yangın yeni başladı. Yaklaşık yarım saat 45 dakika civarında oldu, onu da kontrol altına almamız lazım. Bu maden ocağının hem denetlenmeye hem de kontrol edilmeye ihtiyaç var.”

MADEN OCAĞI KAPATILACAK MI?

“Bu maden ocağı kapatılacak mı?” şeklindeki soruya ise Bakan Yıldız, “Yok arkadaşlar. Etmediğimiz her cümle üzerinden yapılacak yorumlar olayı farklı bir noktaya götürür. Başından beri söylüyor, olanı doğru bir şekilde aktarmak lazım. Biz bütün gelişmeleri birebir aktaracağız, kamuoyu ile paylaşacağız.” diye cevap verdi.

“NE GEREKİYORSA YAPILACAK”

Yaşam odaları ile ilgili düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna ise Yıldız, şu karşılığı verdi: “Bu sıra dışı ve hepimizi çok derinden yaralayan önemli bir kazadır. Bu kazanın yalnızca bir kuruma değil, bütün bu yapı ile alakalı tekrar değerlendirmemiz gereken bir yanı olacaktır. O yüzden ne varsa alternatif, ne varsa yapılması gereken, onlar yapılacaktır.”

HAYATINI KAYBEDENLERİN AİLELERİNE DESTEK

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine İstanbul Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri psikolojik destek veriyor. Uzman psikolog ve öğrenciler, kapı kapı olaşarak acıları paylaşıyor. Travmaların psikolojik destekle atlatılabileceğini belirten Prof. Dr. Sevda Asqarova, terapi ve tedavi konusunda sonuna kadar ailelerin yanında olacaklarını söyledi.

Soma’daki maden faciasının üstünden 5 gün geçti. İlk günden itibaren ölü sayısı hızla arttı ve yüzyılın maden faciası olarak tarihte yerini aldı. Olay, kimilerine göre kaza kimilerine göre ihmal. Henüz kimse neden kaynaklandığı konusunda kesin bir şey söyleyemezken ortada net bir gerçek var. Ekmek parası için girdikleri kömür çukurundan hayata veda eden yüzlerce işçi. Hayatını kaybedenlerin acısına ortak olmak için Üsküdar Üniversitesi öğretim görevlileri ve öğrencilerden oluşan ekiple Soma’ya geldi. acılı ailelerin kapılarını tek tek çalarak onlara psikolojik destek vermeye çalışıyorlar.

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Sevda Asqarova ekibin başında bulunuyor. Psikolojik destek vermek için buraya geldiklerini belirten Asqarova, “İnsanlara travma öncesi destek deprem zamanlarında da oluyor ama bu bir ilk ve çok daha farklı. Travmalar yaşanıyor ve doruğa çıkıyor. Bu gibi durumlarda onlara sadece psikolojik destek gerekiyor. Bunu da bizim ekiple yapıyoruz. Sonuna kadar bu desteği yapacağız. Terapi ve tedaviler olacak. Buraya ilk geldiğimizde çocukların ölümleri çok basit olarak konuştuklarını gördüm. İşte bunun önlemini almak gerekiyor. Anket ve test yapacağız. Buna göre hangi tedaviler gerekiyorsa onları uygulayacağız. Hemen unutulmasını beklemek imkansız. Yaşanan insanlık dışı bir şey. Amacımız onları psikolojik destekle rahatlatmak. Ailelere sesleniyorum. Umutsuzluğa kapılmasınlar. Hele bekleyen aileler pozitif düşünsünler, umutsuzluğa kapılmasınlar. İsyan etmeden umutlarını kaybetmesinler. Acıları kaybetmek mümkün değil ama hafifletmek mümkündür. Bu da sadece psikolojik danışmanlıkla olur. Yetkililerin insanlara hitap şekli çok önemli. Sabır ve anlayışlı olmaları lazım. Deprem tabii bir felakettir. Burada insanları feci şekilde olması önemli. Bunun için önemli olan sadece sabırla ve anlayışla yaklaşımdır.” diye konuştu.

İngilizce Psikoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Nadire Gülçin Yıldız ise Soma’da toplum olarak çok büyük bir facia yaşandığına dikkat çekti. Olayın, kayıpları olan ailelerin yanında tüm halkı etkilediğini belirten Yıldız, “Can evlerinden vurulmuş bir kitle görmekteyiz. Hepimiz çok üzüldük. Halkımızda gözlemlediğimiz beklenen tepkiler arasında büyük bir öfke var. Devleti, gerçekleri, hayatlarının anlamını inkar, olayların gerçek olup olmadığına yönelik bir sorgulama olabilir. Duyguların ifadesi çok önemli. Bunları aktarma yollarını insanlara öğretmek gerekiyor. Bu süreçte duyguları bastırmak yerine başka şeylerle uğraşarak dayanılır bir şekilde atlatılır diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

TANER YILDIZ: İKİNCİ BLOKTA ARAMALAR DEVAM EDİYOR

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma’da maden ocağında 14 kişiye daha ulaştıklarını söyledi. 6 işçinin madenden çıkartıldığını, 8 işçinin ise 2 saat içinde çıkartılacağını belirten Yıldız, madende 2 ya da 3 işçinin kaldığını söyledi. Maden ocağında basın toplantısı düzenleyen Bakan Yıldız, şu bilgileri verdi.

Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında ulaşılan tüm madenciler çıkartıldı. Madende kaldığı tahmin edilen 2 ya da 3 işçiye de ulaşılması için çalışmalar devam ediyor.

Soma’da meydana gelen maden faciasında ulaşılan 15 işçi daha çıkartıldı. Maden ocağında toplamda 299 işçi çıkartıldı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın açıkladığı en az 2 ya da 3 işçiye ulaşılması için de çalışmalar aralıksız devam ediyor.

“284 işçimiz hayatını kaybetmişti ve onlar, birinin haricinde ailelerine teslim edilmişti. Arkadaşlarımızın maden ocağında yaptıkları son tespitlerle beraber 14 işçimizi daha tespit ettiler. İki ayrı blok demiştik, ikisine de girdiler. 6 işçimizi dışarı çıkarttılar. Bugün farklı bir uygulama ile beraber Akhisar Devlet Hastanesi morguna da hem otopsi hem de muhafaza amaçlı oraya gönderildiler. 14 işçimizin sevki iki ya da üç saat içerisinde tamamlanmış olacaktır. Son kontroller yapılacak ve en az 2 veya 3 işçimize daha ulaşmayı bekliyoruz. Onların tespitleri henüz yapılmış değil. Ne kadar zaman alır tahminde bulunmayalım ama sabaha kadar çalışmaların önemli bir bölümünü bitirmiş olmamız gerekiyor.”

Bakan Yıldız, 298 işçiye şuan ulaşıldığını ancak içeride en az 2 ya da 3 işçiye daha ulaşılabileceğini, işçi yakınlarının başvurusunun bunu gösterdiğini ifade etti. Şu an 284 artı 6 işçinin madenden çıkartıldığını belirten Yıldız, “Diğerleri de çıkartılacak. İşçilerde yanıklar oluşmuş olabilir. Şuanda ben de bilmiyorum. Otopsiden sonra belirli olacak. Bu işçiler bin 700 metreyi buldu. Birinci blok tamamen bitti, ikinci blokta da aramalar devam ediyor. Maden ocağının tamamın en son tekrar aranacak ve aile başvuruları ile karşılaştırılacak.” şeklinde konuştu.

5 İŞÇİNİN DAHA CENAZESİ ÇIKARILDI

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağından 5 işçinin daha cenazesi çıkartıldı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, son yaptığı açıklamada 8 işçiye ulaşıldığını açıklamasının ardından işçiler çıkartılmaya başlandı. Ambulanslar, maden ocağının çıkış kapısına kadar alınarak basının görüntü almasına izin verilmedi. Ambulansların yanaşması ile işçi yakınları da, ambulansların gittiği yere koşmaya başladı. 5 işçinin cenazesi ambulansla gönderilirken, 6 işçiye daha ulaşıldığı öğrenildi.
ARAMA ÇALIŞMALARI 5. GÜNÜNDE
Soma ilçesindeki maden faciasının 5. gününde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Eynez bölgesinde meydana gelen maden faciasının ardından düne kadar girilemeyen iki ayrı bloğa da girilerek buradaki işçiler çıkarılmaya başlandı.

Bugün saat 00.30’dan bu yana maden içerisinden çıkarılan 15 işçinin cesedi ise Akhisar Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Teşhis edilen 3 ceset de ailelerine teslim edildi.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin