Son Dakika
03 Mayıs 2024 Cuma

ANTALYA ÜNİVERSİTESİ GİRİŞİMCİLİK ZİRVESİ’NE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

27 Şubat 2016 Cumartesi, 21:29

ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ

GİRİŞİMCİLİK ZİRVESİ’NE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Türkiye’nin önde gelen iş adamı ve girişimcilerinden birisi olan Fettah Tamince’nin mütevelli heyet başkanlığını yaptığı Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), girişimcilik ruhuna dikkat çekmek için bölgenin en kapsamlı girişimcilik zirvesine imza attı. Kurumsal girişimcilikten, sosyal girişimciliğe; üniversitede girişimcilikten kadınların girişimcilikteki payına kadar girişimciliğin tüm boyutlarıyla ele alındığı “Girişimcilik Zirvesi” TÜSİAD’ın desteği ile Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin konferans salonunda gerçekleştirildi.

Kurumsal girişimcilikten sosyal girişimciliğe; üniversitede girişimcilikten kadınların girişimcilikteki payına kadar geniş yelpazede konuların ele alındığı zirvede Silk&Cashmere CEO’su Ayşen Zamanpur, Bera Medya Grubu CEO’su Alper Afşin Özdemir, Habitat Derneği ve Uluslararası Girişimcilik Merkezi Başkanı Sezai Hazır, Dijital Büro İstanbul Kurucusu ve Galata Business Angels Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Şeker, Vodafone İş Marka Ortakları ve Girişimcilik Programları Müdürü Rüçhan Ziya, 4129 Grey Ajansı CEO’su Alemşah Öztürk, Galata Business Angels Yöneticisi Ömer Faruk Akarca, ‘Sıfır’ kitabının Yazarı Tunç Kılınç gibi alanında uzman isimler konuşmacı olarak yer aldı.
“Üniversiteler arası platform kurmak istiyoruz”

Girişimcilik Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, “Lider ve girişimci yetiştirmeyi merkeze alan, STK’larla yakın çalışmayı esas alan bir yapımız var. Bu bağlamda Antalya’da üniversiteler arası platformu kurmak hayalimiz var. Eğitim kurumlarının STK’lar ve diğer müteşebbisler ile ortak akılla çalışması gerektiğini düşünüyorum” dedi. İlk öğrencisini 2012 yılında alan üniversitenin bünyesinde 2000 öğrenci, 200 kadar lisans üstü öğrencileri bulunduğunu belirten Göktepe, 90 ülkeden öğrencileri ve 30 ülkeden öğretim görevlileri ile çok kültürlü ortamda, huzur içinde eğitim yaptıklarının ve 2017 yılında ilk mezunlarını vereceklerinin altını çizdi.

Girişimcilik ANSİAD’ın Önceliklerinden

Zirvede söz alan ANSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadi Kan, “Girişimcilik etkinliklerimizi 12 aya yaydık. Girişimcilik etkinlikleri çerçevesinde Antalya, Isparta ve Burdur’dan toplam dört üniversiteden 126 proje ile 176 öğrenciyi bu kapsamda değerlendirdik. Bunların arasında jürinin değerlendirmesi sonucu 3 projeyi ödüle layık gördük ve müteşebbislerle bir araya getirdik. Girişimcilik ve inovasyon konularında 81 okulda, yaklaşık 50 bin öğrenciye ulaştık. Değerli işadamlarımızı konuşmacı olarak bu okullara davet ettik” dedi.

En büyük risk, risk almamaktır

Zirvede yer alan Silk&Cashmere CEO’su Ayşen Zamanpur konuşmasında kariyerindeki dönüm noktalarını dinleyicilerle paylaştı. Zamanpur, “1980’de Şişecam’da planlamacı olarak işe başladım, fotokopi de çektim, telefonlara da baktım. Şu anda Google’da 33 saniyede ulaştığımız bilgilere biz 30 günde farklı kurumlara giderek, seyahatler ederek, araştırarak zor ulaşıyorduk. Şişecam’da iken hem Türkiye’de hem dünyada gelişmeleri takip ederek kendimi geliştirdim. 1988’de Galerria açıldı, Türkiye’nin ilk avmsiydi. Galerria’da dükkan açmak istedim. Şimdi ‘perakendeye açılma’nın adı o zaman ‘dükkan açmak’ idi. Galerria’da Benetton bayisi oldum. Dünya genelinde 7 bin mağazadan ikinci olduk. Daha sonra el alemin malını satmaktan sıkıldım ve kendi malımı satmak arzusu ile kendi girişimimi hayata geçirdim” dedi. Girişimcilikte risk almanın hayati önem taşıdığının altını çizen Zamanpur, “Eğitim sistemimiz maalesef tek tip insan yetiştirmeyi esas almış, aynı tip, çıkıntı olmayan insan yetiştiriyor. Hayatta en büyük risk, risk almamaktır” dedi.

Start Up’lar Büyük Şirketlerin Önüne Geçecek

Habitat Derneği ve Uluslararası Girişimcilik Merkezi Başkanı Sezai Hazır, tüm öğrencilere kendi hikayelerini yaratmalarını tavsiye etti. Hazır, “Benim hayalim sinema sanatçısı olmaktı. Babam benim mühendis olmamı istedi. Yıldız Teknik Üniversitesi’ni 8 yılda zorla bitirdim. Mezun olduktan sonra 1 sene mühendis olarak çalıştım ve bu işin bana göre olmadığını anladım ve kendi hikayemi yaratma kararı aldım. Habitat Derneği olarak bir milyonun üzerinde insana dokunmuşuz. Şu an ise 20 senede neyi başardık, bunun belgeselini hazırlıyoruz” dedi. Dünyanın artık start up projelere kaydığının altını çizen Hazır, hantal büyük şirketlerin ve aile şirketlerinin gelecekte yerini bu girişimlerinin alacağını paylaştı.

Başarımı, başarısızlığıma borçluyum

Başarısızlığın fazlası diye bir şey yok diyen 4129 Grey Ajansı CEO’su Alemşah Öztürk, başarısının başarısızlıklarına ve düştüğü yerden kalkmayı bilmesine bağlı olduğunu ifade etti. Alemşah, “Düştüğün yerden kalkmasını bilmelisiniz ve kim olduğunuzu keşfetmeniz gerekir. Çok çalışmak gerekiyor, başarılı olan herkes, diğerlerinden daha çok çalışıyor. Zamanla kaliteli çalışmayı öğreniyorsunuz. Mutlu olma alışkanlığı kazanın. Okuyun, deneyin ve tekrar edin. Network yapın, etrafınızı tanıyın ve kaynaşın. Bir şey üretebiliyor olmak çok önemli. İnsanlara karşılık beklemeden yardım edin. Nefret kadar takdire de sağır olun. Kendinize ne kadar inandığınız önemli, başkalarının sizin için ne düşündüğünün önemi yok. Mütevazılığı hayat tarzı olarak benimseyin. Gösterişe kapılıp, olmadığınız şey gibi davranırsanız kendinize yabancılaşırsınız” dedi.

Sıfır adlı kitabından alıntılar yapan Tunç Kılınç ise kitabın kahramanı Ali’nin Peponi’deki yolculuğundan örnekler verdi. Peponi fantastik bir yer, ister geçmişe isterse de geleceğe gidebiliyor. Verdiği ana mesaj, bir ömre birçok ömür sığar. Böyle gelmiş, böyle gitmek zorunda değil. Bize verilen kartları değiştiremesek de kimlerle oynayacağımızı ve kimlere dağıtabileceğimizi biz kararlaştırabiliyoruz” dedi.

Girişimciliğin Başarı Kriterleri Masaya Yatırıldı

Yoğun katılımla geçen Girişimcilik Zirvesi kapsamında “Girişimciliğin başarı kriteri nedir?” paneli düzenlendi. Tunç Kılıç moderatörlüğünde düzenlenen panelde girişimciliğin başarı kriterleri masaya yatırıldı.

Sebat etmek, hayalini gerçekleştirene kadar çalışmak gerek diyen Galata Business Angels Yöneticisi Ömer Faruk Akarca, kendi girişimlerinde fikir ve zamanlamanın iyi olduğunu söyledi. Girişimciliği sahne tozu yutmaya benzeten Dijital Büro İstanbul Kurucusu ve Galata Business Angels Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Şeker, “Bize fikrini, projesini anlatan kişide gözündeki ışıltıya bakıyoruz ilk olarak. Sonra kişiliğine ve donanımına bakıyoruz” dedi.

Panelde konuşan Bera Medya Grubu CEO’su Alper Afşin Özdemir, girişimin para kazandırdığı ölçüde başarılı olduğunun altını çizdi. Bunun yanı sıra iyi bir ekibin ve fırsatları değerlendirmenin öneminin çok büyük olduğunu ifade etti. Vodafone İş Marka Ortakları ve Girişimcilik Programları Müdürü Rüçhan Ziya ise, sosyal girişimcilik ise fark yaratması gerektiğini belirtti.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin