Son Dakika
27 Nisan 2024 Cumartesi

Katar Sahilleri Türk Gemilerine Emanet

08 Aralık 2017 Cuma, 19:59

Katar Sahilleri Türk Gemilerine Emanet

Antalya Serbest Bölgede faaliyet gösteren Türk firması

ARES tersanesinde, KATAR İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı ihtiyaçları doğrultusunda inşası gerçekleştirilen dünyanın en hızlı Açık Deniz kompozit Karakol Botu ‘’48m

ARES 150 Hercules’’ ve ‘’34m ARES 110 Hercules’’ karakol gemileri Katarlı yetkililere teslim edildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan,

“Türk gemi sektörü dünyanın önünde”

ARES Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Müdürü Kerim Kalafatoğlu, “Türkiye adına daha büyük ve daha önemli işler yapmayı ödev biliyoruz”

Katar İçişleri Bakanlığı ile Antalya Serbest Bölge’de faaliyet gösteren ARES Tersanesi arasında 2014 yılında imzalanan sözleşme uyarınca, 3 farklı tipte, toplam 17 adet “Herkül Sınıfı” Süratli Karakol Gemisi’ projesi kapsamında inşa edilen 48 metre boylu, 37 deniz mili hıza sahip dünyanın en süratli açık deniz karakol gemisi “Ares 150 Herkül OPV” ile 34 metre boylu “Ares 110 Herkül Süratli Karakol Botu” Katar Sahil Güvenlik Komutanlığına teslim edildi.

ARES Tersanesinde Katarlı yetkililere teslim edilen gemiler için düzenlenen törene Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Katar İçişleri Bakan Vekili Tümgeneral Al-Khulaifi, Katar Sahil Güvenlik Komutanı Tuğgeneral Al-Mannai, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, ARES Tersanecilik Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Müdürü Kerim Kalafatoğu, Milletvekili Mustafa Köse ve askeri yetkililerle denizcilik sektörü yetkilileri katıldı.

Dışa bağımlılıktan kurtulduk

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, törende yaptığı konuşmada, gemicilik sektöründe kalite, kabiliyet ve ileri teknoloji ürünü askeri gemiler inşa eden ARES’i bu başarısından dolayı kutladı ve ülke olarak bu gururu Katar’la paylaşmış olmanın önemine dikkati çekti. Bakanlık olarak denizciliği öne çıkarmak üzere azami gayret gösterdiklerini belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Daha önce dışa bağımlı bir ülkeden bugün kendi savaş gemisini yapabilen, kendi helikopterini uçuran, kendi insansız hava aracını yapan bir ülke haline geldik’’ dedi. Bakan Arslan, bakanlığının çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi, 15 yılda gemi sektöründe 2,8 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildiğini, Tersane sayısının 30’dan 79’a yükseldiğini ve sektörde yan sektörlerle birlikte 90 bin kişiye istihdam sağlandığını, sektörün geçen yıl 2,5 milyar dolarlık ciro sağladığını, dile getirdi.

Dünyanın önde gelen gemi sektörüne sahibiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da son 15 yılda denizciliğe olan katkılarının yadsınamayacağını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, denizcilik sektöründe teşvikleri uluslararası kriz nedeniyle 2. Bölgeye çektiklerini anlattı. Türk deniz ticaret filosunun dünya ticaret filosunun üzerinde olduğunu, 970 milyon dolarlık ihracatın 2017’nin ilk 11 ayında 1 milyar doların üzerine çıktığını ifade eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türk gemicilik sektörünün, 1 Aralık’ta toplanan Dünya Denizcilik Örgütü seçimlerinde C kategorisindeki yerini pekiştirdiğini hatırlattı ve sektörün artık kurala uyan değil, kural koyan bir duruma geldiğini sözlerine ekledi.

Antalya’da devam eden projeler

Konuşmasında Bakanlığının Antalya’daki yatırımları konusunda da bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bakanlık olarak Antalya’da 15 yılda ,247 milyon liralık yatırım yaptıklarını, 8 milyar 200 milyon liralık 4 projenin de devam ettiğini bildirdi. Bakan Ahmet Arslan, son 80 yılda Türkiye’de toplam 50 kilometre tünel yapılmışken, sadece Antalya’da 50 kilometre tünel yapıldığını belirtti. Bakan Arslan, Batı Antalya Havaalanı projesi etüt çalışmasının devam ettiğini, İstanbul-Eskişehir-Antalya hızlı tren projesine de önümüzdeki yıl başlanacağını sözlerine ekledi.

Hayalim ARES’le gerçekleşti

ARES Tersanesi’nde düzenlenen gemi teslim töreninde konuşan Katar İçişleri Bakan Vekili Tümgeneral Al-Khulafi de, “Katar için bir hayalim vardı. Emekli olmadan önce yeni bir sahil güvenlik filosu kurmak. Şimdi bu hayalim gerçekleşti” dedi ve ARES yönetici ve çalışanlarına teşekkür etti. Katar Sahil Güvenlik Komutanı Tuğgeneral Al-Mannai de teslim alınan gemiler için ARES yöneticilerine teşekkür etti.

Hayalleri daha büyük bir şirket haline geldik

Katar yetkililerine gemi teslim töreninde konuşan ARES Tersanecilik Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Müdürü Kerim Kalafatoğlu da, 200 yılında büyük hayallerle kurulan ARES tersanesinin 11 yıllık kısa hikayesinin her gününde mutluluk ve heyecan yaşadıklarını, şimdi ise hayallerinin daha da büyüdüğünü söyledi. Az zamanda ciddi ve büyük işlere imza attıklarını, en çok ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ve uluslararası arenada yüklendiği işler ve ürettiği gemiler ve kazandırdığı katma değerle Türkiye’nin yüz akı olduğunu belirten Kerim Kalafatoğlu şunları söyledi:

Türkiye adına daha büyük ve daha önemli işler yapmayı ödev bildik

“2017 yılı içinde ARES, Cumhuriyet tarihinin askeri gemi ihracat rekorunu kırmış ve en büyük gemi ihracatçısı olmuştur. Bunu katma değer anlamında ifade edersek daha önemli bir başarı ortaya çıkmaktadır. Türkiye’nin ihracat fiyat ortalaması kg başına 3 dolarken, bugün teslimi yapılan gemilerimizin ortalama kg fiyatı 150 dolardır. Bu sınıf gemiler ve yat segmentinde gemi tersaneleri yıllık üretim ortalaması örneğin Hollanda’da 9,4 adet iken bu sayı maalesef ülkemiz için 2, adettir. Çok şükür ki, ARES muhteşem ekibi, özverisi ile Türkiye ortalamasını 4’e katlamış, Avrupa ortalamasını da geçerek 11 adet gemiye ulaşmıştır.” Kerim Kalafatoğlu, Türkiye adına çok daha büyük ve önemli işlere imza atmayı kendilerine ödev bildiklerini sözlerine ekledi. Konuşmalar sonunda törene katılan Katarlı yetkililer teslim alınan gemileri gezdi.

ARES TERSANECİLİK HAKKINDA

Antalya Serbest Bölge’de 2006 yılında özel kullanım amaçlı tekne ve yat imalatıyla faaliyete geçen ARES Tersanesi kısa sürede çok sayıda ciddi projeye imza attı. ARES Tersanesi, 2007 yılında aldığı bir kararla stratejik olarak tamamen askeri ve güvenlik amaçlı tekne üretimine yöneldi ve bu yönde tüm Milli ve NATO kriterlerini yerine getirdi. Tersane hem Milli hem de NATO Tesis Güvenlik ve Üretim İzin Belgeleri sahibi. Halen Akdeniz Bölgesi’nin askeri amaçlı tekne üreten tek Türk tersanesi olarak faaliyetini sürdüren ARES, ileri kompozit ve alüminyum gövdeli, yüksek performans ve denizcilik özelliklerine haiz, tamamen ihtiyaca ve operasyon profiline uygun olarak tasarlanmış deniz platformları üretiyor. 20,000m2 kapalı alanda inşa faaliyetlerini

gerçekleştiren ARES Tersanesi, üretim alanını 2018 sonu itibarıyla 25,000m2 kapalı alana çıkaracak. Üretiminin çok önemli bir kısmını savunma sanayi projeleri üzerinde yoğunlaştıran ARES Tersanesi kompozit gövdeli, hızlı ve lüks donanımlı feribotlar da üretmeye başladı. ARES Tersanesinin almış olduğu ödüller ve ülkemize yaşattığı ilkler aşağıda sunulmuştur.

Ø Türkiye’nin En Büyük Askeri Gemi İhracatçısı

Ø Avrupa’nın En Büyük Kompozit ve Alüminyum Gemi Üreticisi

Ø Full Vakum İnfüzyon Teknolojisi ve Epoksi Reçine ile Askeri Gemi İnşa Edebilen Tek Tersane

Ø Dünyanın En İyi Karakol Botu Üreticisi

Ø Türkiye Cumhuriyeti Tarihinde Yapılan En Büyük Askeri Gemi İhracat Bağlantısı

Ø ARES 110 HERKÜL: 2016 Yılı Dünyanın En İyi Karakol Botu

Ø ARES 150 HERKÜL: Türkiye’de Askeri Amaçlı Üretilmiş En Büyük İleri Kompozit Gövdeli Gemi

Ø ARES 150 HERKÜL: Dünyanın En Hızlı Açık Deniz Karakol Gemisi

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin