Son Dakika
17 Mayıs 2024 Cuma

Pitriyazis Palpebrarum(Göz Biti), Op.Dr.Ahmet UMAY

16 Ağustos 2015 Pazar, 20:15

Pitriyazis Palpebrarum(Göz Biti)

İnsanlarda baş,vücut ve kasık biti olmak üzere hastalık yapan 3 tip bit vardır..Kanla beslenen bu parazitler insan vücüdunda 48 saatten fazla yaşayamamalarına rağmen sirke denen yumurtaları ile kıl, saç ve kirpiklere yapışarak aylarca kalabilirler.

Nasıl bulaşıyor?
Kasık biti genellikle ergenlikten sonra sıklıkla cin­sel temas sonrası ve ayrıca hijyen koşullarının zayıf olduğu ortamlarda ortak kullanı­lan giysiler, makyaj malzemeleri ve yakın temas ile de bula­şabilir..Kasık biti sadece kasık bölgesinde kalmayabilir, kaşlar, kirpikler, yüzün sakal bölgesi, koltuk altı, göğüs kılları ve anal bölgede de bulunabi­lir.
Pitriyazis palpebrarum yani GÖZ kapaklarındaki bitlenme kasık biti olan “phthirus pubis”parazitinin ve sirkelerinin göz kapakları ve kirpiklerde oluşturduğu bir tablodur;Göz kapaklarında kaşıntı, kızarıklık ve kepeklenme ile birlikte seyreden stafilokok gibi bakterilerin oluşturduğu kirpik dibi iltihabıyla karışabileceği gibi bünye tarafından oluşturulan saçlardaki kepeğin benzeri kepekli kirpik dibi iltihabıyla da karışabilir. Tam anlaşılabilmesi için mikroskoplu göz muayenesinde kirpik diplerinde canlı parazitlerin veya sirkelerin görülmesi yeterlidir. Böyle bir durumda diğer sıradan damla, pomat ve şampuanlar ile ezbere ilaç kullanımı hem tedaviyi geciktirir; hem de bulaşılıcığın uzun sürmesine neden olur.

Tedavi ve hijyen şart…
Kirpiklerin tamamen kesilmesinden, sirkelerin ve parazitlerin tek tek temizlenmesi veya bunları felç edici özel damlalara, hatta LASER veya -70 derecede dondurma ile bertaraf etme yöntemlerine kadar çok seçenek mevcut. Göz hekimi, bu seçenekleri hastayla paylaşarak en uygun olanına birlikte karar verilebilir. Ayrıca, eşlerin ve aile bireylerinin de dermatolojik (deri hastalıkları) ve şüpheleniliyorsa cinsel yolla bulaşan başka hastalıklar, suiistimal yönünden değerlendirilmesi söz konusu olabilir. Bütün bunlara ek olarak giysilerin, çarşaf ve havlu gibi eşyaların kuralına uygun şekilde yıkanması, ütülenmesi ile önü alınabilir.

Op.Dr.Ahmet UMAY
Bristol University -Ophtalmology Section / United Kingdom

Kaynak:
Doç Dr Murat Uyar neşriyatından.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin