Son Dakika
30 Nisan 2024 Salı

Su Kaynakları için Boğa Çayı Projesi

05 Şubat 2015 Perşembe, 19:36

ANSİAD’ın kahvaltılı toplantısına konuk olan DSİ 13. Bölge Müdürü Özgür açıkladı
“SU KAYNAKLARI KORUNMAK ÜZERE, BOĞAÇAYI PROJESİNE SICAK BAKIYORUZ”

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) geleneksel kahvaltılı toplantısına konuk olan DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, Türkiye su potansiyelinin yüzde 9’unun Antalya’da bulunduğunu belirterek, bu bol ve bereketli suya rağmen tarım alanlarının azaldığına dikkat çekti. Özgür, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in Boğaçayı Projesi’ne mühendislik olarak sıcak baktıklarını belirterek, “Sadece kesit daraltılmamalı ve bölgedeki su kaynakları korunmalı” dedi.

ANSİAD Başkan Vekili Abdullah Erdoğan’ın oturum başkanlığını yaptığı toplantıya DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür ile yardımcısı Oğuz Kasap katıldı. Abdullah Erdoğan kısa açış konuşmasında, DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür’ün sadece Antalya ili ve 19 ilçesini kapsayan çalışma alanında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vereceğini belirterek, ANSİAD’ın bu alandaki tecrübeli üyeleri İbrahim Şencan ile Dündar Uluğkay’ın da geçmişe yönelik bilgilerini paylaşabileceklerini söyledi.

Kahvaltıya katılan ANSİAD üyelerine görsel bir sunun yapan DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde bir il ve 19 ilçenin yer aldığını belirterek, “Adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarına göre toplam 2 milyon 222 bin 562 kişi yaşamaktadır. Bölgemiz; Türkiye’nin alan olarak % 2,60’ını, nüfus olarak %2,86’sını oluşturmaktadır. Bölge Müdürlüğümüz sınırları dahilinde yer alan 20.723 km² alanda 6200 Sayılı Devlet Su İşleri Kuruluş Yasası, 167 ve 1053 Sayılı Yasalar gereğince su ve toprak kaynaklarını geliştirmek amacı ile her aşamadaki çalışmaları yürütmektedir” dedi.

Bölge Müdürü Turkay Özgür, bölgenin genel tanıtımının ardından teşkilat şemasını anlatarak, bölgede toplam 789 kişinin çalıştığını söyledi. Türkiye’nin 25 havzadan oluştuğunu bölgede ise Antalya, Batı Akdeniz ve Doğu Akdeniz Havzalarının bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye’deki, su potansiyelinin yüzde 9’unun Antalya’da olduğunu ve bu önemli su kaynağının en iyi şekilde kullanılması için çalıştıklarını anlatan ve bölgenin potansiyeline ilişkin bilgi veren Özgür şöyle devam etti:

“İşletmede 7 adet barajlarımızın toplan gücü 809,9 MW. Yıllık üretimimiz ise 2.773 Gwh. Ayrıca bölgemizde 26 bin 331 hektar alan sulanmakta ve 2 bin hektar alan da taşkınlara karşı korunmaktadır. İşletmedeki gölet sayısı 13 adet. Göletlerimizde biriken su ile 4 bin 795 Hektar (ha) alan sulanmaktadır. Proje aşamasında olan tesis sayımız ise 48 adettir”

Bölgedeki inşaatı devam eden 12 adet proje ile ilgili bilgi veren DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, Gazipaşa’da Gökçeler, Manavgat Havzasında taşkınları önleyecek Naras, Antalya’da Küçük Aksu ve Alanya’da Yeniköy Barajları yapımının devam ettiğini söyledi. Devam eden sulama tesisleri ile içmesuyu ve taşkın koruma tesislerini de şöyle açıkladı:

“Dim Barajı sulama ikmali, Gazipaşa Ovası sulaması, Naras Barajı sulaması ve Korkuteli sulaması rehabilitasyonu, Karacaören 2 Barajı Antalya içme suyu isale hattı, Alanya İçme suyu isale hattı ve Alanya içme suyu Arıtma Tesisi ve Aksu çayı taşkın koruma çalışmaları hızla devam ediyor. 2014 yılında bütün bu işler için 142 milyon liralık yatırım yaptık”

Sunumun ardından konuşan ANSİAD Başkan Vekili Abdullah Erdoğan, Türkiye’nin son elli yılda baraj, gölet ve sulama konularında nereden nereye geldiğini örnekleri ile gördüklerini belirterek, DSİ çalışanlarını kutladı.

Avlan Gölü’nü doğaya kazandırdık

Soru cevap bölümünde bir soru üzerine Avlan Gölü’nü doğaya yeniden kazandırdıklarını söyleyen ve kuşların yuva yaptığını görmekten mutluluk duyduklarını söyleyen Özgür, Avlan’ın zamanında kurutulmasının da yanlış olduğunu belirterek, Süleyman Demirel’in o dönemde ilgilileri uyardığını da belirtti.

Acısu ile ilgili bir planlama içinde olduklarını, derelerin ıslah edilmesi konusunda başka sorunların da olduğunu belirten Özgür, bu alanda ihale aşamasında belediyelerden de destek beklediklerini söyledi.

Büyükşehir’in Boğaçayı projesine sıcak bakıyoruz

Boğaçayı’nda daha önce ıslah çalışmaları yaptıklarını, ancak Büyükşehir Belediyesi tarafından Boğaçayı ile ilgili, bir projesinin olduğunu söyleyen DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, “Bize de görüş sordular. Mühendislik olarak inceledik. Yapılabilir bir proje. Kesitin daralmaması şartıyla ve oradaki su kaynaklarının korunmasına dikkat edilerek konuya sıcak bakıyoruz. Kesitin daraltılması mümkün değil mi, o da mümkün kanal üzerinde yer yer barajlar yapılarak suyun hızı kesilebilir. Onların projelerine göre, bu alandaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugüne kadar Boğaçayı üzerindeki köprülerde yaşanan sıkıntı, köprülerin mevcut debiye göre yapılmamasından kaynaklanmıştır” dedi.

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin