Son Dakika
01 Mayıs 2024 Çarşamba

Türkiye Otizm Meclisi (TOM) kuruldu

28 Kasım 2016 Pazartesi, 21:49

Türkiye Otizm Meclisi (TOM) kuruldu

Antalya Otistik Bireyler Spor Kulübü Derneği olarak üyesi olduğumuz Otizm Dernekleri Federasyonu, diğer federasyonlar ve federasyonlara üye olmayan bazı derneklerle birlikte bu büyük oluşumun bir parçası olduk. Dernek başkanımız Nilhan TURAN ve Başkan Yardımcısı İlhami KAHRAMAN ın katılım sağladığım meclisten umutluyuz. Başkan Nilhan TURAN, 3 Aralık 2017 de OTİZM EYLEM PLANI (OEP) in hayata geçirilmesi için adım atılacağının ifade edildiği toplantı OTİZM adına ülkemizde bugüne dek yapılmış en büyük adım olarak değerlendirilmekte ve aileler adına büyük heyecan ve ümit kaynağı olmaktadır. Dedi.

SOBE VAKFI ve Selçuklu Belediyesi ev sahipliğinde yapılan ulusal otizm çalışma toplantısında 3 aralık da resmen yürürlüğe girecek olan Otizm Eylem Planı ve bununla ilgili yapılacak izleme çalışmaları planlandı.
Bu hedeflere ulaşmak için 50 nin üzerinde stk nin birlikte hareket edebilmesi için Türkiye Otizm Meclisi oluşturuldu. SOBE vakfı ilk dönem sekreterya görevine Oy birliği ile seçildi.

Selçuklu Belediyesi tarafından yapılan otizm eğitim merkezi çok güzel bir kompleks olmuş. Buna vesile olan KOÇAYDER konya otizmli aileler yardımlaşma Derneği ne teşekkürler.
.
Tüm toplantı organizasyonu ve muhteşem evsahipliği için Selçuklu Belediyesi ne teşekkürler.

15219559_10154299883438710_7879204824960815356_n

15203259_10154799573028826_3212870383964884070_nANTO

Konu ile ilgili ODFED’in raporu şöyle;

26-27 Kasım 2017 tarihlerinde Konya’da SOBE Vakfı ve Selçuklu Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya ülke genelinde çok geniş bir katılım oldu. Otizm konusunda faaliyet gösteren 50’nin üzerinde dernek, Federasyon ve Vakfın temsilcilerinin bir araya geldiği toplantının gündemindeki hedefler şunlardı;

1) Türkiye genelinde otizm alanında ayrı ayrı faaliyet gösteren STK’ların, müşterek noktalarda ortak hak savunuculuğu yapmak üzere , bir çatı altında birleştirilmesi, bu şekilde hem devlet karşısında “tek vücut” olarak temsiliyetin sağlanabilmesi hem de Sivil Toplum gücümüzün birleştirilerek kuvvetlendirilmesi.

2) 3 Aralık, Dünya Engelliler Günü’nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından resmen açıklanacak olan Otizm Eylem Planı’nın (OEP) maddeleri ve alt başlıkları ile ilgili olarak ortak önceliklerin tespit edilmesi, bu öncelikler doğrultusunda çıkacak ortak bir raporun ilgili devlet birimlerine sunulması.

3) Otizm Eylem Planı’nın yürürlüğe girmesine müteakip bu planın etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak üzere, OEP’nın 7 ayrı maddesi için ayrı ayrı gözlemleme ve raporlama yapabilecek komisyonların, çalışma gruplarının oluşturulması.

Toplantıya, Sivil Toplum Kuruluşlarının ve vakıfların temsilcilerinin yanı sıra, kamuyu temsilen aşağıdaki yetkililer katılmıştır;

· CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık

· Ak Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Sosyal Politikalar Başkanı Uzm. Dr. Hasret Yavuz

· Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Daire Başkanı Elçin Er

· Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Spor Koordinatörü Gürdal Gümüş

· Konya Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay

· Konya Selçuklu Belediyesi Başkan Yrd.Ziya Yalçınkaya

· Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker

· Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık

( Programa AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir de telekonferans yolu ile katılmıştır )

Toplantının ilk gününde bir açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Daire Başkanı Elçin Er, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Otizm Eylem Planı’nın resmen açıklanacağını katılımcılara bir kez daha bildirmiş, Plan’ın tüm alt detayları, yetkilendirmeleri, takvimi ve işleyiş şekilleri ile birlikte hükümet tarafından tüm detayı ile hazırlanmış olduğu bilgisini vermiştir. Bu noktada kendilerinin katılımcı STK’lardan bu Plan’ı uygulamamada destekleyecek bir yapı oluşturmalarını talep ettiklerini söylemiştir.

Bu bilgi doğrultusunda, toplantının ana gündemi olan OEP maddeleri arasında öncelikleri belirleme hedefi değiştirilerek, bunun yerine OEP’nı istendiği şekilde destekleyecek ve takip edecek bir yapılanmanın temelini atmak hedefi üstüne yoğunlaşılmıştır.

Belirlenen bu hedef doğrultusunda 2 gün süren çalıştayın sonuçları özetle aşağıdaki gibidir;

1) Çalıştay kapsamında bir araya gelen bu geniş grubun TÜRKİYE OTİZM MECLİSİ (TOM) adı altında, resmi bir tüzel kişiliği olmadan sürekli olarak faaliyet göstermesine karar verilmiştir.

2) Türkiye Otizm Meclisi iki organdan oluşmaktadır;

Meclis Yönetimi : Yapılan oylama ile belirlendiği üzere, otizm konusunda faaliyet gösteren 4 federasyon ve bu federasyonlara üye olmayan 5 Dernek ve Vakıflar olmak üzere toplam 9 kuruluşun yöneticilerinden oluşmuş ve böylece en geniş temsiliyet sağlanmıştır. ( ODFED,Anofed,Otef,Otizm Federasyonu,Sobev,Anov,Rize Otizmle Mücadele Ve Eğitim Derneği, Antalya Özgebir Derneği, Koçayder )

Meclis Sekreteryası : İlk dönem için sekreterya görevi oy birliği ile Konya Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı’na (SOBEV) verilmiştir.

3) Otizm Eylem Planı’nın desteklenmesi, denetlenmesi amacı ile OEP’nın 7 maddesinin her biri için birer Çalışma Grubu oluşturulmasına karar verilmiş, bu çalışma gruplarının prensipleri ve çalışma şekilleri belirlenmiştir. Bu çalışma grupları kendi alanları ile ilgili izleme ve raporlama görevini üstlenecek ve elde ettikleri verileri Otizm Meclisi Sekreteryasına sunacaktır.

4) Meclis Sekreteryası çalışma gruplarından gelen bu verileri birleştirerek bir “sonuç raporu” oluşturacak ve bu raporu her yıl “Türkiye Otizm İzleme Raporu” olarak devletin ilgili birimleri ve kamuoyu ile paylaşacaktır.

5) Türkiye Otizm Meclisi, resmi bir tüzel kişilik değildir. Aynı amaç doğrultusunda bir araya gelen kuruluşlar, kendi içlerinde bağımsız olarak faaliyetlerini sürdüreceklerdir.

6) Türkiye Otizm Meclisinin resmi bir tüzel kişilik olmamasından ötürü resmi bir bütçesi de olmayacak, çalışmalar gönüllük esası ile yürütülecektir.

7) Otizm konusunda faaliyet gösteren federasyonlar , bu toplantının ruhuna uygun olarak, otizmli bireylerin yüksek yararı için konfederasyon oluşturma konusunda da görüşmelere başlayabileceklerini duyurmuşlardır.

Sonuç olarak, 2 gün gibi çok kısa bir süre içerisinde, tüm fikir ayrılıkları giderilemese dahi, ortak müşterekte anlaşılmış ve ortaya ülke genelinde çok geniş bir temsiliyeti kapsayacak olan, Türkiye Otizm Meclisi gibi bir yapı çıkmıştır. Ortaya çıkan bu sonuç sadece STK’lar değil, devlet yetkililerince de olumlu karşılanmıştır.

Gerek Otizm Eylem Planı’nın hayata geçmesinde , gerekse Türkiye Otizm Meclisi’nin oluşmasında emeği olan herkese teşekkürlerimi sunarım.

Saygılarımla

Ergin GÜNGÖR
Otizm Dernekleri Federasyonu Başkanı

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin