Kadına şiddet günden güne artarken, biz kadınlar şiddete karşı yapabileceklerimizi biliyor muyuz?
Kadınlar şiddete uğradıkları zaman bundan asla utanmamalı çünkü şiddete uğramak değil, şiddet uygulamak utanılacak bir konudur” diyen Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Kurucusu ve Avukat Canan Arın, şiddet gören kadınlara ne yapmaları gerektiği konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.
– Asla utanmayın ve sessiz kalmayın.
– Şiddet sırasında kesici, delici aletlerin bulunduğu yerlerden uzak durun.
– Hemen en yakın karakola gidip şikayette bulunun.
– Tutanak tutturun ve hatta bir örneğini de kendiniz alıp, saklayın.
– Doktordan rapor alın ve bu raporları asla kaybetmeyin.
– Şiddet gösteren kişiyi mutlaka şikayet edin.
– Fiziksel şiddetten sonra gelen iyimser davranışlara inanmayın çünkü olay, bir süre sonra tekrarlanacaktır.
– Boşanma davalarında sadece konuşmak istediğini söyleyen kocalara inanmayın, bu inanmaların çoğunun sonu, kadınların öldürülmesi ile bitiyor.
Şiddet gören kadınlar kendilerini nasıl koruyabilir?
Şiddet anında, banyo, mutfak gibi yerlere kendinizi kapatmayın, mümkün olduğu kadar çıkış kapısının yanında bulunun. Eşinizde şiddet eğilimi hissediyorsanız, önceden kocanızın bilmediği bir adrese birkaç parça çamaşır, ayakkabı, giyecek, ve biraz parayı hazır bulundurun. Çocuğunuz varsa onun da giyeceklerini, çamaşırlarını ve nüfus kağıdını aynı yere götürün. Kadın sığınak merkezlerinin telefonlarından birkaç tanesini de mutlaka ezberleyin.
Şiddet gören kadınların yasal hakları
– 4320 sayılı yasadan yararlanıp şiddet uygulayanı evden uzaklaştırabilir, bunun için karakola, savcılığa veya doğrudan aile mahkemesine başvurabilirsiniz.
– Boşanma davası açabilir, maddi ve manevi tazminata hak kazanabilirsiniz.
– Çalışmayan bayanlar nafaka hakkına sahipler.
– Şiddet gösteren kimse için ceza davası açabilirsiniz.
Şiddet konusunda topluma düşen görevler
Toplumun bu konuda duyarlı olması gerekir. Gözlerinizin önünde dövülen veya bıçaklaman bir kadını seyretmek yerine, hemen polis çağırabilirsiniz. Mor Çatı’nın şiddet gören kadınlarla ilgili yaptığı çalışmalar ve barınma şartları
Türkiye‘nin bağımsız tek sığınağı olan Mor Çatı‘ya, şiddete maruz kalan kadınlar çocukları ile birlikte kabul ediliyor. Erkek çocuklar, belediye ve devlet sığınaklarına on iki yaşına kadar alınıyor. Bu yaşın üstündekilerSosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)‘na gönderiliyor. Mor Çatı, annesiyle gelen erkek çocuğunu 18 yaşına kadar kabul ediyor. Genellikle üç aya kadar kalabilirler ama daha uzun süre kalmaya gereksinimi olan kişiler daha fazla kalabilir. Bunun kesin bir süresi yoktur ve olmamalıdır. Ancak buraya gelen kadınların da kendilerini toplamak için çaba göstermeleri gerekir.
Gelen kadını önce bir gönüllü dinler ve neye gereksiniminin olduğunu belirler, ona göre sığınak sağlar, psikolojik ve hukuksal destek verir, iş bulmasına yardımcı olur ve kendini toplayıncaya kadar sığınakta kalmasına izin verilir. Sığınağın kadınlar için bir hapishane olmamasına çok dikkat edelir. Mor Çatı’da hiyerarşi yoktur. Sığınakla ilgili kararlar birlikte alınır ve uygulanır. En önemli kural, sığınak adresinin gizliliği kuralıdır.