Memleketimizin pekçok yerinde özellikle yaz mevsiminde festivaller ve konserler organize edilir. Festivallerle yöre halkı coşar, coşturulur bölgenin tanıtımına ise büyük katkı sağlanmış olur. Antalya’nın ALTIN PORTAKAL’ı gibi. Malûm, gerek kendi şehrimizde ve bölgemizde gerek yurdumuzun 7 bölgesinde ve değişik iklimlerinde bu etkinlikler genellikle yaz mevsiminde yapılır. Her yıl bildiğimiz festivallere yenileri yeni temalarla eklenir, eskileri ise daha iyisi yapılmak hedefiyle tekrarlanır. Bölgenin tanıtımına katkı sağlanır, yöre halkı için eğlence, deşarj ve ürünlerin daha iyisini yetiştirmek için de şevk hedeflenir.
Karaman Başyayla… İsmiyle özdeşleşen yaklaşık1800 metrerakımda bulunan, gecesi buz gibi, gündüzü sıcak ama rutubetsiz, dağların tepesinde, yemyeşil ağaçların gölgesinde, akar suların hışırtısı, rüzgârın yapraklardaki uğultusunu Haziran’ın 29. gününde bile ürpererek hissettiğiniz harika bir yayla kasabası burası. İsmi gibi yaylaların başı, yani BAŞYAYLA…
Bu bölgeye ulaşmak için Antalya’dan karayolu ile yaklaşık 6 saat süren bir yolculuk yapıyorsunuz. Alanya Mahmutlar kasabasından dağlara doğru sarıyorsunuz sabırla. Yol boyunca inanılmaz bir görsel manzarayla adeta mest oluyorsunuz çünkü aşağıda mavi denizi yukarıda ise yeşil denizi izleyerek dağlara sarıyor hatta sarılarak çıkıyorsunuz büyük bir keyfifle. Kuş yuvası denilen bölgeye geldiğinizde ise gerçekten ürperiyor, korkuyla karışık bir hayranlıkla doğanın mükemmelliğine tanık oluyorsunuz. Aşağıda çam ağaçlarının rengiyle boyanmış bir uçuruma karşı, yer yer tek aracın geçebileceği karayolunda ürpermemek mümkün olmasada, verdiği haz bambaşka.
Haberiniz varmıydı bilmiyorum ama? Karaman ili BAŞYAYLA ilçesinde Kiraz festivali yapılıyor. Bu ilçemiz kirazlarıyla ünlü ve festivalin bu sene 13. sü yapıldı. Malûm cennet vatanımızın her bölgesinde öne çıkan bir meyve, bitki ya da sembol mevcut. Bu bölgemizde de KİRAZ meyvesi öne çıkmış ama ne kiraz! Görmeye, tatmaya doyum olmayacak kadar…
Festivalin sunuculuğunu üstlenmiş olmam nedeniyle gündüz başlayan etkinlikleri gece THM konserini, mükemmel kirazlarıyla yöreyi görmek, tanımak mümkün oldu. Başyayla Bld. Bşk Sn, Şerafettin BULGURCU ve ekibinin mükemmel organizasyonu ile başta Karaman Valisi ve protokol üyeleri olmak üzere tüm Başyayla halkı, unutulmaz bir gün yaşadı. Başyayla Bld. Bşk. Şerafettin BULGURCU yaptığı konuşmada, Başyayla’nın kirazın başyurdu konumuna geldiğini ve yeni teknolojilerle daha verimli ve kaliteli ürün elde ettiklerini ifade etti.
Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Başyayla meydanında düzenlenen festivalin açılışında; Sefanın kadrini bilmek için çekilen cefayı bilmek gerektiğini, Başyayla’da hasat döneminde 1530 dekarlık alanda yaklaşık 1077 ton kiraz üretimi olduğunu söyledi. 2012 yılının kiraz ağası Mahmut TULAN 7.950 TL ile seçildi. Seçimlerde kıyasıya bir yarış ve tatlı çekişme izleyenleri kahkahaya boğdu.
Üreticilere teşvik ödülleri dağıtıldı, kiraz güzelleri seçildi ve de bu yıl ki kiraz ağası açık artırma usülüyle seçilmiş oldu. Hayatımda ilk kez ağalık için kıyasıya yarışan üreticileri Başyayla’da görmüş oldum.
Bld. Bşk. Şerafettin BULGURCU ve ekibi başta olmak üzere, organizasyonu yapan Fatih BEDİR’e de bu bölgeyi tanıma fırsatı verdiği için yolculuk süresince bana eşlik eden Mehmet UZUNKAYA ve Vural ALGÜL’e de teşekkür ediyor, 14. Başyayla Kiraz festivalinde yine bulaşmak üzere diyorum.