USD43,41
EURO51,88
GBP59,96
BIST13.407,44
GR. ALTIN7.438,48
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Körlüğün en yaygın ikinci nedeni, Göz Tansiyonu

featured
Portrait of a beautiful woman who is posing over a white background
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Körlüğün en yaygın ikinci nedeni

Göz tansiyonunda erken teşhis kalıcı körlüğü engelliyor

Türk Oftalmoloji Derneği, glokom hastalığının teşhis ve tedavisi ile ilgili uyarılarda bulundu. Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Kıvanç Güngör, sinsice ilerleyip kalıcı körlüğe yol açabilen glokomun (göz tansiyonu) erken teşhisle önlenebileceğini belirtti. Rutin kontroller yaptırarak erken tanı almanın önemli olduğunun altını çizdi.

Glokom erken aşamalarda saptanıp tedavi edilmediğinde, kalıcı görme kayıplarına neden olduğu için günümüzde önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Türk Oftalmoloji Derneği Türkiye’de hastalığın erken dönemlerde teşhis edilebilmesi ve görmenin korunabilmesi için temel göz muayenelerine olan gereksinimi halka duyurmayı amaçlıyor, insanları göz tansiyonu ölçümü konusunda bilinçlendirmek için çalışmalar yürütüyor.

Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Kıvanç Güngör, glokomda göz içi sıvısındaki problemler nedeniyle gözün doku basıncının arttığını ve bunun da göz tansiyonu olarak değerlendirildiğini söyledi. Kan basıncı olarak da ifade edilen tansiyon ile göz tansiyonun farklı olduğuna dikkati çeken Güngör, “Göz içi basıncında insanların yanlışa düştüğü bir durum var. Diğer vücut basıncımız gibi değil, göz içi basıncı, 10 ila 21 milimetre civa arası normal değerler” diye konuştu. Güngör, göz tansiyonunun çok sinsi bir hastalık olduğunu ve 40 yaşın üzerinde dünyada glokom sıklığının yüzde 2, Türkiye’de ise nüfusun yüzde 3-3,5’unu etkilediğini dile getirdi.

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, dünyada 70 milyon insanın glokomdan etkilendiğini anlatan Güngör, şöyle konuştu: “Bunun 6,5-7 milyonu körlükle sonuçlanıyor. Bütün körlükler içerisinde neredeyse yüzde 15’e tekabül ediyor. Yani dünyada körlük meydana gelen her 6-7 kişiden biri glokomdan kör olabiliyor. Bu nedenle rutin kontroller yaptırarak, erken tanı almak çok önemli. Glokom her yaşta görülebiliyor. 60 yaşın üzeri kesin risk faktörü, 40 yaşın üzerindekilerin mutlaka düzenli muayene yaptırması gerekiyor. Yeni doğanlarda da glokom görülebiliyor. Ailelerin bu konuda uyanık olması gerekiyor. Gözlerde çapaklanma, kızarıklık, sulanma, gözün boyutlarında değişiklik veya ödem varsa aileler ve hekimler tarafından dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığının bu konuda takdir edilecek çok yoğun çalışmaları var. İlk 3 ay, ilk 6 ay taramaları var.”

Güngör, bebeklerde glokomun genellikle çift taraflı ancak yüzde 25’inin tek taraflı olabildiğine dikkati çekti.

Bebeklerde glokomun erken teşhis edilmemesi durumunda körlüğe kadar ilerleyebileceğine işaret eden Güngör, “Göz içi basıncının yüksekliği, göz sinirlerinde ciddi hasara yol açabiliyor. Bebeklerde glokomun tedavisi cerrahi yöntemlerle gerçekleştiriliyor ve başarılı sonuçlar alınabiliyor” diye konuştu. Güngör, dünyada tıp alanında tedavi olanaklarının geliştiğine değinerek, rutin göz muayenelerinin erken müdahaleyle tedavi olanağı sağladığını dile getirdi.

Ailede glokom hastası varsa kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin

Hastalığın doğuştan itibaren her yaşta görülebilse de, çoğunlukla 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıktığını ifade eden Güngör, ailede glokom öyküsü olan bir üyenin varlığı, glokom konusunda endişe yaratmalı ve aile üyeleri kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıdır uyarısında bulundu

Körlüğün en yaygın ikinci nedeni, Göz Tansiyonu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!