USD34,00
EURO37,54
GBP44,40
BIST9.419,66
GR. ALTIN2.745,43
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

Portakalda, Kadınların gözünden bir kadın filmi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tamamı kadınlar tarafından oynan film festivalde gösterilecek…

Yün Bebek Altın Portakal’da

Mersin’in Arsalanköy Beldesinde çekilen ve bu yılın önemli filmleri arasında gösterilen Yün Bebek filmi, 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapılacak galayla ilkkez izleyici karşısına çıkacak. Kadın sorununa tersten bir bakışla çekilen film “kadının kadına şiddetini” ele alıyor.

Tüm oyuncularının kadın olduğu Yün Bebek Filmi, Toros Dağlarında yaşayan Yörük kadınlarının hikayesini konu ediniyor. Mersin Valiliği, Mersin Ticaret Borsası, Akdeniz Belediyesi ve Toroslar Belediyesi’nin desteklediği film, 8 Ekim 2012 Pazartesi günü saat:14.00’te Antalya Yeni Mahhalle Kültür Merkezi’nde gösterilecek. Galaya sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda ismin katılması bekleniyor.

Tüm oyuncuların gönüllü yer aldığı film 30.000 Lira gibi küçük bir bütçeyle çekildi. Mersin Sinema Derneği ve Arslanköylü Kadınlar Tiyotrosu’nun ortak çalışması olan Yün Bebek Filmi, bu yılın Ocak-Mart aylarıarasında -20 dereceyi bulan soğuk havalarda çekildi. Kar yağışının neredeyse durmadığı çekimlerde, oyuncu kadrosu ve film ekibinden donma tehlikesi geçirenlerde olmuştu.

Kadınların gözünden bir kadın filmi

Yün Bebek filmi, Arslanköylü Kadınlar Tiyatrosu ve Mersin Sinema Derneğinin ortak çalışması olarak hazırlandı. Filmin proje aşaması iki yıl sürerken çekimleri ise bu yılın Ocak, Şubat ve Mart aylarında gerçekleşti. Film ekibi ve oyuncular, dünyada mini buzul çağı olarak anılan dönemde Toros Dağlarında -20 derecede ve 3,5 metre karda zorlu doğa koşullarına karşı koyarak çekimleri tamamladı. Ekip üyelerinin sık sık donma tehlikesi geçirdiği film, kısıtlı olanaklar ve zorlu iklim şartlarına karşı mücadele edilerek özverili bir çalışmayla tamamlandı.

Oyuncu kadrosunun tamamını, Arslanköylü Kadınlar Tiyatrosu üyeleri ve bölgede yaşayan diğer köylü kadınlar oluşturdu. Anadolu kadının gözünden, kadına uygulanan fiziksel ve sözlü şiddeti anlatan Yün Bebek, aynı zamanda her türlü iş yükünün altında ezilmeye bırakılan kadının hayatına ayna tutuyor.

“Biz film değil gerçeği çektik”

Oldukça önemli bir konuya eğilen filmin bir diğer yanıise, filmde yer alan kadınların oyunculuktan öte gerçek yaşamlarınıcanlandırmış olmaları. Filmi Arslanköylü Kadınlar Tiyatrosu’ndan Ümmiye Koçak ile birlikte yöneten Mersin Sinema Derneği’nden Yasin Korkmaz, gerçekte kadınlar nasıl yaşıyorsa filmi de öyle çektiklerini söyledi. Anlatılan konunun bu nedenle daha inandırıcı olduğunu belirten Yasin Korkmaz, Yün Bebek Filmi hakkında şunları söyledi:

“Film ekibi projeye başlarken, ‘gerçek’ olan bu hikayeyi en doğal hali ile anlatmayı planlamıştı. Bu nedenle oyuncular, o bölgede yaşayan kadınlar arasından seçildi. Filmde, o insanların gerçek hayatlarında bulunmayan hiçbir şeye yer verilmezken hikayeye sinemasal öğeler de eklenmedi. Konu en doğal haliyle anlatılmaya çalışıldı. Bu nedenle film konusu, oyunculuğu ve tekniği ile gerçeğe sadık kalmış oldu.

Kadına yönelik şiddet, filmlerde ve dizilerde çok sık işleniyor ve bazen gündeme de gelebiliyor. Ancak kadının kadına şiddeti ilk kez bir filmde bu kadar net bir şekilde ele alınıyor. Çünkü, kadının kadına şiddeti ve baskısı çok daha sık ve acımasızca yaşanan bir olay. İzleyenler, bizim film değil gerçeği çektiğimizi anlayacaklar.”

Ümmiye Koçak’ın yazıp yönettiği Yün Bebek filminin 2. Yönetmeni ise Yasin Korkmaz. YapımcılığınıGürhan Ötün’ün üstlendiği filmin Görüntü Yönetmeni Kadir Baziki Sanat Yönetmeni ise Gökhan Şahin.

Filmde yer alan kadın oyuncuların isimleri ise şöyle: Melisa Yıldız, Seher Çuhadar, Ümmiye Koçak, Seher Dağdur, Aykız Karakaya, Ayşegül Şahin, Gülseren Şahin, Emine Gürlek, Aysel Şen, Ayşe Armut, Fatma Yıldız, Atika Kizir, Döndü Gündüz, Gülseren Şahin, Öznur Armut, Selen Gündüz, Kısmet Gündüz, Gülcan Yıldız.

Filmin Kısa Hikayesi

Toroslar’ın zirvesinde yaşayan Yörük kızı Elif’in hayatıbabaannesi ve dağlar arasına sıkışıp kalmıştır. Babaannesinin kendisine ve annesine yaptığı baskı, hayatlarını mutsuz bir hale getirmiştir. Elif’in annesi Hatice ise gün boyu yemek, temizlik, odun toplama, süt sağma işlerinin yanında bir de kaynanasının hakaretleriyle boğuşmaktadır. Tüm bu baskılar yetmezmiş gibi Hatice’nin ikinci kocası olan Ali de annesinin baskısıyla Hatice’ye kötü davranmaktadır. Evin koca karısı için ortada memnun olunacak hiçbir şey yoktur. Elif’in küçük dünyası evdeki iktidar çatışmasının ortasında ezilmektedir. Bu dünya, küçük bir yün bebek ile hareketlenir. Arkadaşında gördüğü yün bebek Elif için hayata tutunmak ve mücadele etmek için bir dayanak olacaktır. Oyuncak bebek isteği Elif’i hırsızlık yapmaya

Portakalda, Kadınların gözünden bir kadın filmi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Antalya Kadın ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!