Son Dakika
30 Nisan 2024 Salı

Türel, “Antalya artık siyasetin de başkenti”

11 Kasım 2015 Çarşamba, 20:43

Başkan Türel basın mensupları ile buluştu

“Antalya artık siyasetin de başkenti”

“Büyük eserleri kararlılıkla Antalya’ya kazandıracağız”

Basın mensupları ile bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, G20’ye ev sahipliği yapan Antalya’nın turizmin yanında artık siyasetin de başkenti olduğunu söyledi.
Türel, Antalya için ortaya çıkan tanıtım fırsatının milyon dolarlarla ölçülmeyecek kadar büyük olduğunu ifade etti. Seçimlerde halkın büyük projelere daha güçlü devam edilmesi yönünde mesaj verdiğinin altını çizen Türel, “Antalya’nın zincirlerini kırıyoruz, kıracağız da. Büyük eserleri Antalya’ya kararlılıkla kazandıracağız” dedi. Başkan Türel Antalyalılara “Gelin bu fırsat dönemini Antalyalılar olarak iyi kullanalım. Bu büyük projeleri el ele vererek hep birlikte Antalya’ya kazandıralım” diye seslendi.

Sarısu Kadınlar Plajı’nda düzenlenen toplantıya basın mensuplarının ilgisi yoğun oldu. Seçim sonuçlarından, G20 hazırlıklarına değerlendirmelerde bulunan Başkan Menderes Türel, soruları yanıtladı. 1 Kasım’da Türkiye’nin demokrasiye yakışır bir seçim geçirdiğini ifade eden Başkan Menderes Türel, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir istikrar tablosunun çıkması ülkenin bundan sonraki 4 senesine soru işaretleri ile girmemesi adına önemliydi. Seçimlerden önce de ifade etmiştim. Tek başına iktidar olarak AK Parti’nin çıkması Cumhuriyetin 100. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği muasır medeniyet çizgisinde hedeflerinde ulaşması açısından önemliydi. Artık geleceğe daha güvenle baktığımızı ifade edebiliyoruz. Cumhuriyetin 100’ncü yılında dünyanın 10’ncu büyük, Avrupa’nın 3’ncü büyük ekonomisi ve ülkesi hedefini ortaya koyduysak bu hedef için artık daha güçlü yola devam edeceğimize hiçbir şüphe yoktur. Seçimler geride kalmıştır. Oy veren vermeyen herkese hizmet iktidarın sorumluluğu içindedir. Biz de Antalya’da partimize oy veren vermeyen herkese hizmet borcumuzu en iyi şekilde vermeye devam edeceğiz, gece gündüz çalışacağız. 1 Kasım’da çok önemli bir fırsat döneminin en güçlü bir şekilde devam etmesi yönünde Antalyalıların bize verdiği destek önemli. Tüm siyasi partiler sandıktan çıkan mesajı doğru okumalıdır. Büyük projelere daha güçlü devam etmesi konusunda mesaj vermiştir. Projeleriyle ortaya çıkan tek parti konumundaydık. Bütün seçimlerde muhalefetin seçimleri proje yarışına dönüştürmesini beklemişimdir. Ama maalesef bu olmuyor. Bu demokrasi açısından üzüntü vericidir. Keşke bütün seçimlerde projeler yarışsa, fikirler yarışsa. Ama seçimi proje yarışına dönüştüren tek parti AK Parti’dir. Şimdi bunu gerçekleştirme zamanıdır. Halkımız bize bu projeleri güçlü bir şekilde devam edin mesajı vermiştir.”
SEÇMENE TEŞEKKÜR
Seçimin hemen ertesi günü çalışmalara başladıklarını anlatan Türel, “Seçimin ertesi günü 7 saatlik bir toplantı yapmak suretiyle verdiğimiz sözleri ve taahhüt ettiğimiz projeleri gerçekleştirmek için bir planlama yaptık. Artık yeniden siyaset zamanı noktalanmış hizmet zamanı başlamıştır. Bize ve projelerimize destek veren Antalyalılara teşekkür ediyoruz. Antalya’da da, Türkiye’deki önemli başarıya rağmen önemli bir oy artışıyla AK Parti’ye seçmen yola devam demiştir. Biz de bu bilinçle yola devam edeceğiz. Bizim projelerimizi, fikirlerimizi destekleyen Antalya’ya teşekkür ediyoruz. Bugün Antalya’ya büyük projeler, büyük hizmetler kazandırabiliyorsak, bu hizmetlerin gerçek mimarı bize değerli desteklerini veren hemşerilerimizdir. Seçimlerden bize oy veren vermeyen herkes kazançlı çıkmıştır. Demokrasimizin güçlenmesine vesile olan vatandaşlarımızı tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum.”
TÜRK MUCİZESİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK
Antalya’nın dünya süper liginde olduğunu arka arkaya gerçekleştirdiği organizasyonlarla gösterdiğini vurgulayan Başkan Türel, hazırlık süreciyle ilgili şu bilgileri verdi: “G20 hazırlıklarına, kararın kesinleşmesiyle birlikte başlamıştık. Son andaki gelişmeler bazı çalışmalarımızı daha da farklı boyutlara taşımamamıza vesile oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız dün Antalya’ya gelerek çalışmaları yerinde inceledi. Antalya’nın fevkalade iyi hazırlandığını çalışmaların çok iyi gördüğünü ve memnun olduğunu ifade ettiler. Bizde Türk mucizesi diye bir söz var. Biz de birçok vesilesiyle bunu gerçekleştiriyoruz. Kundu-Belek yolu var örneğin. Arkadaşlarımız 90 günde tamamladıklarını söylüyorlar. Bu proje tarihidir. Sanırım 13 Ağustos’ta sözleşme imzalandı ama yer teslimi ve inşaata kazmanın vurulduğu gün 1 Eylül’dür. 1 Eylül’den 1 Kasım’a, 2 ayda izi dahi olmayan bir yolu, Aksu ve Beşgöz deresi üzerine 2 adet de çok büyük köprü yaparak ki bir tanesi 140 metre uzunluğunda, toplam 60 günde Türk mucizesiyle tamamladık. Biz bu yolu tamamlayacağız dediğimizde birçok kişi bize inanmamıştı. Dün ben de üzerinden geçtim, çok kaliteli bir Kundu-Belek yolu ortaya çıktı. Bu yol G20 boyunca heyetler için, sonrasında da Antalya halkının kullanımına açılacak. Bu yolun bir de EXPO bağlantısı var. Yaklaşık 9-10 kilometrelik bu yolu da EXPO’ya kadar yetiştirdiğimizde Kundu ve Belek’e bir ulaşım aksı ortaya çıkmış olacak. G20 kapsamında 2 ayda 90 bin ton asfalt dökmüşüz. 30 kilometre yol asfaltlamışız. 900 kişilik bir peyzaj ordusuyla, 232 araç ve iş makinesiyle çalıştık. Artık küçük rötuşlar kaldı. Onları da tamamladığımızda artık dünya liderlerini ‘dünya şehri Antalya’ya hoş geldiniz’ demek suretiyle en güzel şekilde ağırlayacağız.”
ANTALYA’NIN TARİHTEKİ YERİ PERÇİNLEŞECEK
Turizmin başkenti Antalya’ya artık dünya siyasetinin başkenti de denileceğini ifade eden Başkan Menderes Türel, “Dünyanın bir çok önemli meseleleri 20 ülkenin lideri tarafından Antalya’da tartışılacak. Dünya ekonomisinin, nüfusunun yüzde yüze yakını Antalya’da buluşacak ve dünyanın geleceğini konuşacak. Bu şunun için önemli, Antalya tarihteki yerini iyice perçinleştiriyor. G20 zirvelerinde bir sonuç deklarasyonu yayınlanıyor. Ve o deklarasyon zirvenin yapıldığı kentin adıyla tarihteki yerini alıyor. 50 sene sonra Antalya deklarasyonu ile ilgili bir karar gündeme geldiğinde, Antalya tarihte güçlü bir şekilde yerini korumuş olacak” diye konuştu.
BASIN MENSUPLARI İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA
Büyükşehir Belediyesi olarak konukları en iyi şekilde ağırlamanın gayreti içinde olduklarını anlatan Başkan Türel şöyle devam etti: “3 bine yakın gazeteci zirve için akredite olacak. Hepsine VIP servisi oluşturduk. Havaalanındaki masalarımızda yabancı dil bilen deneyimli görevlilerimiz onların otellerine kadar transferleri hususunu takip edecekler. Antalya’ya ilk kez gelen özellikle yabancı basın mensuplarının tarihi ve turistik güzelliklerini görmesini istiyoruz için günde iki defa olmak üzere Perge, Aspendos, Kurşunlu Şelalesi, Side’ye profesyonel turizm ekipleriyle tur düzenleyeceğiz. Konuklarımız bölgeye yakın turistik ve tarihi yerlerimizi ziyaret edebilecekler. Saat 10.00’da Antalya kent merkezine gelmek isteyen misafirler ve basın mensupları için saat başı Cumhuriyet Meydanı’na gelebilecekler. Shutter turları sabah 10.00’da başlayacak gece 01.00 e kadar sürecek. Basın mensuplarımız için bir de 444 9 420 nolu Call Center oluşturduk. Profesyonel bir ekip, Antalya ile ilgili gelen bütün talepleri karşılayacaklar. Basın mensuplarının Aspirine dahi ihtiyaçları olsa bunu temin edecek bir organizasyon sağladık. Türk misafirperverliğini gösterebileceğimiz iyi bir organizasyon çalışması yaptık.”
ANTALYA’DA OLMASI TESADÜF DEĞİL
G20 zirvesinin Antalya’da yapılıyor olmasının bir tesadüf olmadığının altını çizen Başkan Menderes Türel, şunları ifade etti: “Antalya yüksek sezonda günlük 150 bin kişinin her gün gelip gittiği ve bunun yoğunluğunun hissedilmediği bir şehir. Dolayısıyla G20’nin ağır yükünü en iyi taşıyabilecek şehirlerden bir tanesi. Bir de Belek, böylesine özel bir toplantı için bulunmaz bir bölge. Güvenlik önlemlerinin de rahatlıkla alınabilecek bir şekilde durması işimizi biraz daha kolaylaştırdı. Tabi bu zirvenin burada yapılmasıyla ilgili kararı Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız netleştirdi. Ben o süreçlerin içerisinde var idim. İstanbul’da da yapılması gündemde idi ancak biz Antalya’da yapılmasının çok önemli olduğunu belirttik. Sayın Mevlüt Çavuşoğlu da sürecin içerisinde büyük bir gayretle yer aldı. Kendilerine de teşekkür ediyorum. Ama başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere ilgili bakanlar Antalya’da yapılma kararını vererek Antalya için çok önemli bir fırsat doğmasına vesile oldular. Hepsine teşekkürü bir borç biliyorum.”
MÜTHİŞ TANITIM FIRSATI
G20’nin ülke ekonomisine katkısının 200 milyon Euro civarında bir katkısı olacağını anlatan Başkan Menderes Türel, şunları kaydetti: “İşte bakıyorsunuz Suudi Arabistan yine gazete haberlerine göre bir oteli 16 milyon Euro’ya kapatıyor. Bence 200 milyonu da geçecektir. Antalya için ortaya çıkan tanıtım fırsatı milyon dolarlarla ölçülmeyecek kadar büyüktür. Açık konuşayım. Milyar dolarları aşacağını, milyar Euroları aşacağını düşünüyorum. Çünkü hepiniz çok iyi biliyorsunuz ki G20 sadece ve sadece buraya katılan 20 ülkenin takip ettiği bir zirve değildir. Dünyanın bütün ülkeleri tarafından, hepsini ilgilendiren kararlar çıkacağı için büyük bir ciddiyetle takip edilir. Bütün ülkelerin kanallarında birinci haber olarak yer alır. Ve bütün haberlerde Antalya Zirvesi diye bir değerlendirmeyle ve haberle artık Antalya müthiş bir tanıtım imkanını da yakalamış oluyor. New York’da Eylül sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katıldım ve orada güçlü şehirler ağı projesi kapsamında iki gün boyunca bir dizi toplantının Antalya’yı ve ülkemizi temsilen paydaşı olarak bulundum. Sayın Obama, Sayın Başbakanımızın bir hitabı oldu. Başka liderler de konuştular.İşte bu toplantılar kapsamında oradaki yaşananları gördüğümde şunu çok açık ve net söyleyeyim değerli arkadaşlar biz dünyanın en önemli toplantısı Birleşmiş Milletler Kongresi ise Antalya’da katılımcılara orada sunulan imkanların çok daha fazlasını sunabilmenin onurunu yaşıyorum şu anda. Oralardaki o ikili toplantı odalarını bir görseniz, bir de buralardakini görseniz, bunları bir yan yana koysanız, arada dağlar kadar fark olduğuna şahit olduğunuzda Gazi Mustafa Kemal’in o güzel sözünü hatırlayarak daha yüksek sesle söylersiniz, ‘ Ne mutlu Türküm Diyene ‘ diye.”
HAKSIZLIK YAPILIYOR
New York’taki BM toplantısında da güvenli bölgeler oluşturulduğunu, o bölgeye sadece delegasyonun girebildiğini örnek veren Başkan Menderes Türel sözlerini şöyle sürdürdü: “O bölgeden içeri burnumuzu sokma şansımız yok. Bütün araçlar duruyor. Bütün hayat duruyor. Ve o süreçte orada bu toplantılar gerçekleştiriliyor. Bunu şunun için anlatıyorum. Şimdi böylesine büyük bir şansı Antalya yakalamışken bakıyorsunuz birileri çıkıyor hayat felç diyor. Bunu anlamak mümkün değil. Yurt dışındaki örneklerini bilmeden siz daha burada hayatın felç olduğuna dair en ufak bir emare yokken Antalya’da hayat durdu filan diye bir şeyler söylüyorsanız ve hakikaten böylesine güçlü bir şekilde bu toplantıyı gerçekleştiren ülkemize haksızlık yapıyorsunuz demektir. Antalya-Alanya yolu üzerinde tek şerit sadece heyetlere ayrılacak, diğer şeritte gidiş-geliş halkın ulaşımı gerçekleşecek. Tabi ki burada 2, 3 gün 4 gün boyunca bazı aksamalar olabilir. Çünkü belli bir trafik yoğunluğu olduğu için trafikte kuyruklanma olabilir. Ama yurt dışında tamamen hayatın durduğu ve donduğu örnekleri hem de Amerika’nın en önemli şehri New York’da görmüş birisi olarak bunun orada yaşananların yanında adeta solda sıfır bir sıkıntı olduğunu söylemek çok mümkündür.”

Başkan Menderes Türel, Antalya olarak konuklara Türk misafirperverliğinin en güzelini göstereceklerini belirterek, “G-20 zirvesinin yapılacağı kongre salonları, ikili görüşme odalarıyla dünya liderlerinin takdirini kazanacağız. Kazasız belasız bu organizasyonu gerçekleştireceğiz. G-20 hazırlıklarımızı hemen hemen tamamlıyoruz. VIP hizmeti en iyi şekilde vereceğiz. G-20 zirvesini takip edecek basın mensupları için yarın akşam hoş geldin resepsiyonu vereceğim. Antalya’yı en iyi şekilde tanıtma imkanını bulacağız. En iyi şekilde kendi kültürümüzü, mutfağımızı tarihi ve kültürel değerlerimizi sunmaya çalışacağız” dedi.
KENDİ DÜNYA REKORUMUZU KIRACAĞIZ
Antalya’nın dünya siyasetinin başkenti olduğunu yineleyen Başkan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ayın 16’sında G-20 bitiyor. Ardından Piyona Festivali başlıyor. Dünya siyasetinin başkenti Antalya, ertesi gün uluslararası Piyano Festivali ardından yine Uluslararası ve Ulusal Film Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Dünya sanatının başkenti haline geliyor. Bunlar ülkemiz için kentimiz için çok büyük kazanımlar. Dünya siyasetinin başkentinden dünya sanatının başkentine ilerleyen Antalya, bu organizasyonları en iyi şekilde gerçekleştirecek. Bunu da tamamladıktan sonra kolları EXPO 2016 için sıvayacağız. Ardı arkasına gelen büyük organizasyonlar dünya organizasyonlarını yaşıyoruz. EXPO olimpiyatlara eş değer bir organizasyondur. Burada da bir Türk mucizesi gerçekleşecek. EXPO’nun sadece iç yatırımı 2 milyon Türk Lirası. 10 bin kişilik kongre merkezinden çekim merkezlerine park bahçe peyzajına kadar. Bir de bunun etkileşim alanlarına yapılan yatırımları eklediğinizde yaklaşık 4 milyon liralık bir yatırım. Benim ilk dönemimde 5 yılda belediye olarak 1 milyon liralık bir yatırım yapmıştık. Hükümetin de 5-6 milyon yatırımı söz konusuydu. Bugün sadece EXPO’da 4 milyonluk bir yatırımdan bahsediyoruz. Adeta kendi rekorumuzu kırıyoruz. İlk dönemimde 11.1 kilometre raylı sistem ağını 1.5 senede hizmete sunarak bir dünya rekoru kırmıştık. Avrupa Yatırım Bankası bize bununla ilgili bir ödül vermeyi düşünmüştü. 11.1 kilometre raylı sistemi 1.5 yılda yapan Antalya şimdi 18 kilometrelik Meydan-Aksu-EXPO hattını 8 ayda tamamlama rekoru kıracak. Kendi dünya rekorumuzu kıracağız. Bunlar Antalya’nın kazanımları. Bazıları bunları kendileri yapamamış olmanın dışa vurmuş düşüncelerinden uzaklaşsın bunları kim yaparsa yapsın Antalya kazansın. Bu işler çalışınca oluyor.”
GELİN HİZMETLERİ HEP BİRLİKTE YAPALIM
Antalya’nın 5 senelik duraksama döneminin arkasından gelen hizmet seferberliğinin tüm hızıyla süreceğini belirten Başkan Türel, “Bu fırsat dönemini, şanslı dönemi Antalya olarak hep birlikte iyi kullanmak durumundayız. Tüm Antalya’ya sesleniyorum. Önümüzde istikrar dönemi 3.5 yıllık belediye hizmet, 4 yıllık iktidar dönemi var. Gelin bu büyük projeleri el ele vererek hep birlikte Antalya’ya kazandırmanın onurunu yaşayalım. Biz kararlıyız, bu projeleri Allah’ın izniyle en iyi şekilde Antalya’ya kazandıracağız. Bir takım düşüncelerin esiri olmak suretiyle bunlara karşı durarak, gelecekte tarihte kendi adınızın farklı tartışmalar içinde olmasına yer vermeden bu birlikteliği hep beraber kucaklaşarak sağlayalım. Biz bu konuda herkese kucağımızı kollarımızı açıyoruz, herkese gelin birlikte yapalım diyoruz. Böyle olursa bu mutluluğu herkes tarafından paylaşılır. Sizler şahitsiniz ilk kavşakları yaptıktan sonra, yaptığımızın kavşakların Antalya trafiğini sıkıştıracağını iddiasıyla ortaya çıkan insanlar vardı. O kavşakları da en çok onlar kullandı. Antalyalılar onlara itibar etmedi ve sardıkta ders verdi. Seçmenin mesajını doğru okumak lazım. O mesajı doğru okumayanlar sandıktan ders almayarak yollarına devam ettikleri sürece kaybedenler kendileri değil Antalya, demokrasisi ve siyaset kurumu oluyor. Biz böylesi bir dönemde Antalya’nın bütün hizmetlerini en iyi şekilde hep birlikte yapacağımızı buradan herkese göndermeyi bir vazife biliyoruz” dedi.
PROJEYİ BİLMEDEN KARŞI ÇIKMANIN İZAHI YOK
Bütün dünyanın gözünün Antalya’nın en önemli vizyon projesi Boğaçayı’nın üzerinde olduğunu belirten Başkan Türel “ Dünyanın bütün şehircilik projelerinin sergilendiği MIPIM fuarına geçen yıl ilk kez ön projeler ile götürdüğümüzde yabancı yatırımcı fonlarının müthiş ilgisiyle karşılaştık. Şimdi bu projeyi odalarla tartışabilir hale geliyoruz. Onların da katkıların almak istiyoruz. Hazırladığımız projenin eksikleri mutlaka olacaktır. Bu konuyla ilgili uzmanlardan, STK’lardan beklentimiz daha dinlemeden projeye hayır demek değil, eksikleri konusunda katkılarını almaktır. Daha projemizi açıklamamışken 8-10 oda başkanı biz projeye karşıyız diyor. Ya bir açıklayalım daha ne yaptığımız bilmiyorsunuz ki. Biz bir açıklayalım. Hakikaten ikna olmuyorsanız o zaman karşı çıkarsanız. Projenin ne olduğunu bilmeden karşı çıkmanın izahı anlamı yok. Bu perdeleri kapatarak kendi dünyaları içinde yaşamak ve Antalya’ya da bunu yaşatmak isteyenler umarım bu alışkanlıklarından kurtulur” diye konuştu.
BÜYÜK ESERLERİN KAZANDIRILMASINDA ZERRE TEREDDÜDÜMÜZ YOK
“Biz Antalya’nın zincirlerini kırıyoruz kıracağız da” diyen Türel, “Bu büyük eserlerin Antalya’ya kazandırılmasında zerre tereddüdümüz olmayacak. Cesaretse cesaret, kararlılıksa kararlılık, her türlü katkıyı almak için ısrarsa ısrar. Siz katkı sağlamak değil engellemek yolunda gayret gösteriyorsanız kusura bakmayın. Biz o zaman Antalya’nın kazanımları doğrultusunda doğru bildiğimizi yapmak durumundayız. Her zaman söylediğim bir söz var ‘Antalya kazanacaksa Menderes Türel her zaman kaybetmeye hazırdır’ diye. Ve hazırım. Bu büyük projeler için “İlahi bir güç gelse dese ki biz bunları Antalya’ya himmet buyuruyoruz. Sen de gel şu beyaz kağıdın altını imzala görevi bırak dese, gözüm kapalı imza atarım. Yeter ki Antalya bu projeleri kazansın. Kararlılığımız budur, cesaretimizi budur. Bir olalım iri olalım, diri olalım. Hep birlikte Antalya’mıza bu büyük eserleri kazandıralım” şeklinde konuştu.
ULAŞIM MASTER PLANI SORUSU
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türel, Ulaşım Master Planı ile ilgili bir soruşu şöyle cevapladı: “Kuzey Çevre Yolu’nda malumunuz bir gecikme oldu. Ya ihaleye itiraz ediliyor ya da yargıya taşıyorlar bu yüzden yaptırmamaya çalışıyorlar. Bu itirazlarla ilgili süreç aşıldı ama kaybeden Antalya oldu. Antalya’nın bütün projelerini sadece belediyenin değil tüm kamununkini elimden geldiği kadar yakından izliyorum. Kuzey Çevre Yolu sözleşme aşamasına geliyor ya da geldi. Karayolları daha sağlıklı bilgi verir. Batı Çevre Yolu’nda 6 kilometrelik kısmı bitti. Şimdi Duraliler kısmı ile ilgili hız vereceğiz. Ulaşım Master Planı’nın (UMP) benim bildiğim üçüncüsü yapılıyor. Her zaman UMP güncellenmeye mecburdur. Geçmişte yapılan bundan sonrakiler için bir veri oluşturacaktır, bir taban oluşturacaktır. Şimdi yenisi ile ilgili çalışmalar başlıyor. Geniş çaplı çalışmalar yapılacak halk anketleri dahil. Benden önceki UMP 2020 için yapıldı. Ama sene 2016, mecbur yenisini yapacağız. Bizden sonrada yapılacak bu böyle devam eder.”

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin