Son Dakika
27 Nisan 2024 Cumartesi

Nilhan KIRDI, Özel Çocukların YAŞAM AKADEMİSİ’nde

03 Aralık 2013 Salı, 21:10

3 Aralık Engelliler Günü..

Antalya’da engellilik olgusuna bambaşka bir bakış açısı ve vizyonuyla gören görmekle kalmayıp hizmet eden bir derneğe gidiyorum bugün. YAŞAM AKADEMİ DERNEĞİ.. Kurucu ve emekçisi çok değerli bir müzik adımı olan Sayın Feridun METE.

Onlar farklı engel gruplarının birbirinden güzel ve yeryüzünün kanatsız melekleri… Geçen hafta yaptığım ÇAT KAPI ziyaretim sonrasında söz aldığım gibi bugün biraz daha detaylı olarak tanımak ve tanıtmak istiyorum bu EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİNİ…

Ne güzel bir tesadüf ki, bir çocuğumuzun aynı zamanda doğum günü.. Doğum gününü kutluyor, onlarla şarkılar söylüyor, dans ediyorum.

Derneğin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Feridun METE ile Yaşam Akademisi üzerine bir sohbete başlıyoruz bile.. Kendisi, Yaşam Akademi Derneği 1,5 yıl önce 4 kişinin el birliğiyle kurulduğunu iletiyor. Merkezin yönetim kurulu Başkanı ise kendisi. Üyeler Şelâle ÖNCÜL, Zeynep SALUR, Gamze YÜCE. Derneğin kuruluşu itibari ile 33 üyesi bulunuyor. Bunların 3 tanesi engelli velisi, diğerleri farklı meslek gruplarından.

Peki, kimdir Feridun METE?

Ferudun METE, 32 yıldır grup LOKOMOTİF üyesi. İstanbul sonrası Antalya’ya yerleşen METE, özel çocuklarla tanışmasına sebep olan kişinin rahmetli Eşref BİTLİS’in oğlu Tarık BİTLİS olduğunu söyledi. BİTLİS’in yönlendirmesiyle RİTM TERAPİ’yi bir Rehabilitasyon Merkezinde 8 ay kadar sürdürmüş, bulunulan yerin mantalitesinin özel çocuklara uygun olmaması nedeniyle de o yerden ayrıldıklarını ifade ederek Hedeflerini gerçekleştirmek için farklı bir düşünceyle yola çıkışlarının öyküsünü anlatıyor. Koşullarının el verdiğince sahip olabildikleri ve şuan içinde oldukları Kaleiçi’nde bulunan bu küçük evdeki merkezlerinde çalışmalarını küçük çaplı da olsa kocaman yüreklerini ortaya koyarak sürdürdüklerini ve sonrasında kullanımları için tahsis edilen kapalı spor salonunun ilgili bölümünde daha büyük hedefler koyarak çalışmalarını devam ettirdiklerini görüyorum. Sayın, Mete kendilerine inanan tüm yüreklere özel çocuklar ve kendileri adına müteşekkir.

YOLA ÇIKIŞ AMAÇ’larını sorduğumda;

Özel çocuklara duyulan sevgi olduğunu ifade ediyor Feridun METE. Mesleğinin verdiği bilgi ve birikiminin bu çocuklar üzerinde çok olumlu bir etki yarattığını gördüğünü söylüyor. Farklı farklı engelleri olan özel çocukları topluma kazandırmak, onların dış Dünya ve iç Dünya’larını toplumla kaynaştırmak, vakitlerinin anlamlı ve kaliteli geçmesine yardımcı olmak olarak nitelendiriyor. Genel olarak müzik ağırlıklı çalışmalar yapılmakta ve buna bağlı olarak resim, el sanatları, takı, tiyatro gibi etkinlikler yaptıklarını söylüyor. Bunun yanında özellikle Konser ve gösteriler hazırlamak için yoğun çaba sarf edildiğini ve hazırlanmış olan etkinliklerin çeşitli yerlerde gösterimini, topluma da özel çocukların ilgi, şefkat ve sevdikleri eğitimle başarılarını hangi noktaya taşıdıklarını gösterdiklerini bunun için de rutin çalışmalar yaptıklarını anlatıyor. Artık pek çok festival ve organizasyonda YAŞAM AKADEMİ’nin MELEKLERİ sahnede göz dolduruyor, müzik yapıyor, şarkılar söylüyor.

İçlerinde gerçekten de başarılı çocukların olduğunu söyleyen Feridun METE özel çocuklar için en iyi terapinin, bireysel eğitim, müzik ve sporla beraber görsel sanatlar olduğunu belirterek, özellikle RİTM TERAPİ’nin tüm DÜNYA’da öne çıkan geçerli bir terapi olduğu böylece kanıtlandığını ifade ediyor. Çok mutlu oluyorum. Onlara vermiş olduğum her şeyin karşılığını alabiliyorum o yüzden çok mutlu oluyorum şeklinde açıklıyor.
YAŞAM AKADEMİ1

Hedefiniz nedir? Soruma,

Antalya içinde konserlere, festivallere çıkmak ve otellerde etkinliklerde özel çocuklarla var olmak.. Daha sonra da Almanya Frankfurt’da yapılacak olan özel çocuklar festivalinde Türkiye’yi temsil etmektir diyor. İstanbul’daki DÜŞLER AKADEMİSİ ile de ortak çalışmalarının olduğunu belirtiyor. Hedeflerinin ilk kısmına şuan ulaşmış olduklarının da verdiği huzurun altını çiziyor.

Bulunduğunuz mekân hedefleriniz için uygun değil? Bu konuda neler söylemek istersiniz? Diyorum.

Mete, Antalya içinde veya dışında bize destek olabilecek hayırsever vatandaşların desteklerine ihtiyaç duyduklarını, Şuan ki merkezlerinin ve koşullarının, söz konusu çalışmaları gerçekleştirmek için oldukça zorladığını, her geçen gün, katılmakta olan yeni çocuklarla büyüdüklerini bu bakımdan daha geniş bir yere acilen ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor.

Çalışma saatleriniz nelerdir?

Haftanın 4 günü Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri 10.00 – 16.00 saatleri arasında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Öğrencilerin gelişleri ve ihtiyaçları ne şekilde karşılanıyor?

Burada çalışan herkes gönüllük esasına göre yüreğini ortaya koyup hiçbir maddi menfaat sağlamadan çalışmalarını sürdürmektedirler.. Çoğunu yoldan kendi aracımla almaktayım, ya da kendi imkânları ile aileleri tarafından getirilmekteler. Öğlen yemeklerini hemen yanı başımızda olan bir restoranda çok cüzzi ücretle sağlıyoruz bunu öğrenciler kendileri karşılıyor, karşılayamayanlar yanlarında beslenmelerini getiriyor yine bu konuda da hayırseverlerin desteğini bekliyoruz. Diyor.

Çocukların müziğe olan ilgisini anlatırmısınız? Diyorum;

Feridun METE, çocuklar müzikle iç Dünya duygularını dışa vuruyor, vücut dillerini eğitsel oyunlarla geliştiriyor. Danslar, şarkı söylemleri ve ritmle tüm enerjilerini dışa vuruyor, eğleniyor, öğreniyor ve mutlu oluyorlar. Diyerek teşekkürlerini iletiyor.

Şimdi ise;

Derneğin Kurucu üyelerinden müzik öğretmeni olan Gamze YÜCE ile sohbet ediyoruz. Kendisi müziğin özellikle de engelli çocukların Dünya’sında tartışılamaz öneminden bahsediyor. Çalışmalar sırasında çocukların sevdiği şarkıları repertuarına alarak onlara müzik ve ritm çalışmaları yaptırıyor, piyano dersi veriyor.

Peki o eğitimler sırasında siz ne hissediyorsunuz??

Onları öğrenci değil kardeş, arkadaş, dost gibi görerek onların mutluluklarıyla ve coşkularıyla çoşuyor ve mutlu oluyorum. Onların Dünya’sına açılan bu müzik kapısının anahtarı gibi hissediyorum kendimi diye cevaplıyor.
yaşam akademi 2
Vizyonunuz nedir?

Şuandaki mekân çok küçük ve imkânlar sınırlı. İmkânların el verdiği daha geniş, çağdaş çocukların ilgi alanlarına hitap edebilecek bir donanımda bir yerimizin olmasını, geniş bir bahçesinin bulunmasını hatta kamp yeri de bulunmasını hayal ediyor istiyorum diyerek teşekkür ediyor..

Şimdi de,

gönüllü eğitmenlerden Nurdan KÜÇÜKERTAŞ’la sohbet ediyoruz. KÜÇÜKERTAŞ, Resim ve el sanatları eğitmeni.. Aynı zamanda derneğin yönetiminde gönüllü olarak hizmet veriyor.

Siz kendinizi tanıtırmısınız?

25 yaşında zihinsel ve serebral palsili çocuk sahibiyim. Çocuklarımızın ülkemiz koşullarındaki eğitimlerinin geldiği noktanın aileleri olarak eksikleri noktasındaki bilincimi, burada gönüllülük esasıyla birleştirerek ortaya paha biçilmez güzellikler çıkarıyoruz diye cevaplıyor.

Neler yapıyorsunuz?

Deri takısı, baskı resimler, tuval ve rölyef çalışmaları yapıyoruz..

Bunlar için gereken malzemeleri nasıl temin ediyorsunuz?

Evimdeki malzemeleri bu çocuklar için getiriyor onların uygulamasını sağlıyorum. Malzeme konusundaki sıkıntımızın aşılabileceği günlerin geleceğinden eminim. Bu konuda yardım severlerimizden destek bekliyoruz.

Bu çalışmaları yapan çocuklar neler hissediyor? Soruma ise,

Kendisinin ürettiği ürünle Dünya nın en mutlu kişisi olarak havalara zıplıyorlar. Herkese bu BENİM diye gösteriyorlar. Bu Dünya’nın en büyük mutluluğu benim için.. Onlar YERYÜZÜN görünen kanatsız melekleri..

yaşam akademi 3 mm

Bir engelli annesi olarak neler hissetmektesiniz?

Kendimi çok şanslı buluyorum. Ondan aldığım güç ile her zorluğu aşabileceğimi ve yendiğimi görüyorum. Diyerek çok çarpıcı bir cevap veriyor.

Evet Değerli Okurlar ben de, Antalya’da ilk kez başlatılan RİTM TERAPİ ile zorluklara rağmen büyük yüreklerle çaba sarf eden YAŞAM AKADEMİ DERNEĞİ’nin gönüllülerine teşekkürlerimi ileterek içimde oluşan büyük coşku, umut ve yürek aydınlığıyla yanlarından ayrılıyorum.

Farklı bir alan, farklı bir konukla yeniden buluşuncaya dek Sevgiyle kalın..


Nilhan TURAN KIRDI

nilhankirdi@hotmail.com

bestkadin@gmail.com

Wordpress Haber Teması Tasarım ve Programlama: Bilgin